Odborníčka na výživu o vnútornostiach: Kvalita, ktorou sa podobajú na materské mlieko

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-07-09 06:00:00

Hneď po mäse patria k obľúbeným zdrojom živočíšnych bielkovín vnútornosti. Mnohí ľudia ich považujú za výdatné zdroje živín, podľa doktorky Alžbety Béderovej, odborníčky na zdravé stravovanie, však pre niektorých ľudí môžu predstavovať riziko.

„Vnútornosti majú bohatý nutričný profil. Obsahujú plnohodnotné, vysoko využiteľné  bielkoviny a spektrum aminokyselín prítomných vo vnútornostiach je podobné materskému mlieku,“ hovorí doktorka Alžbeta Béderová, odborníčka na výživu z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva SR v Bratislave.

Čítajte viac: Slovenka (32) mala odjakživa tráviace problémy: Dôvod bol jednoduchší, než si myslela

Ďalej sú podľa odborníčky zdrojom fosfolipidu lecitínu a majú i vysoký obsah stopových biogénnych prvkov – mangánu, horčíka, zinku, medi, jódu a selénu. „Takisto sú výdatným zdrojom vitamínov A, D, E, K a komplexu vitamínov B vrátane hodnotného B12 a B9 listovej,“ dopĺňa.

Čítajte viac: Majonéza z rýchleho občerstvenia: Lekárka prezradila, komu hrozia tráviace problémy

Majú však aj svoje negatíva. Ako upozorňuje lekárka, „podobne ako divina, aj vnútornosti majú vysoký obsah purínov, ktoré zvyšujú hladinu kyseliny močovej. Jej kryštáliky sa ukladajú v kĺboch a spôsobujú dnu (pakostnicu).“

Nutričné kvality a riziká

Obličky: obsahujú veľa purínov a pre niektorých ľudí môže predstavovať ich konzumácia zdravotné riziko v podobe kumulácie toxických prvkov v tele (tento predpoklad však nebol dokázaný).

Mozoček: má vysoký obsah tuku, cholesterolu a lecitínu; je tiež ťažko stráviteľný.

Slezina a týmus: obe majú najvyšší obsah purínov spomedzi vnútorností. Slezina však obsahuje veľa železa a nukleoproteínov.

Srdce: vzhľadom na tuhosť srdcovej svaloviny môžu byť srdcia ťažšie stráviteľné.

Pľúca: sú ľahko stráviteľné a majú vysoký obsah vápnika s dobrou využiteľnosťou.

Pečeň: Najčastejšie konzumovaná vnútornosť, ktorá je zdrojom kvalitných bielkovín. Je dobre stráviteľná a má vysoký obsah využiteľného hémového železa, ktoré má veľký význam v prevencii chudokrvnosti.

Fotogaléria


Tagy:
vnútornosti Alžbeta Béderová

2019-07-09 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia