Keď telu chýba železo: Za bledosťou a únavou môže byť problém s krvou

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-27 06:00:00

Ľudské telo potrebuje len štyri gramy železa na to, aby fungovalo správne. V akej potrave ho nájdeme a čo sa v tele odohráva pri nedostatku tohto prvku? Na tieto otázky nám odpovedala doktorka Katarína Babinská z Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

 

Aký význam zohráva železo pri zdravom fungovaní ľudského organizmu?

Telo dospelého človeka obsahuje približne iba štyri gramy železa, no aj toto malé množstvo je pre normálne fungovanie organizmu nevyhnutné. Prevažná väčšina železa sa nachádza v červených krvinkách, kde tvorí súčasť červeného krvného farbiva – hemoglobínu. Na železo hemoglobínu sa v pľúcach viaže kyslík, ktorý sa tak môže prenášať do všetkých buniek v našom tele. Železo sa nachádza aj v myoglobíne, červenom svalovom farbive, ktoré zasa pomáha zabezpečovať kyslík pre potreby svalstva. Je tiež súčasťou veľkého počtu enzýmov, čo znamená, že je dôležité aj pre procesy látkovej premeny prebiehajúce vo všetkých bunkách nášho tela.

Môže chronický nedostatok železa vyvolať nejaké ochorenie?

Pri dlhodobom nedostatku železa môže vzniknúť anémia – chudokrvnosť, pre ktorú je charakteristický pokles hladiny hemoglobínu. Príčinou môže byť nízky príjem železa stravou, porucha jeho vstrebávania v tráviacej sústave alebo nadmerné straty, napríklad krvácaním. Anemickí ľudia pociťujú únavu, sú menej výkonní, mávajú pocit chladu, bývajú bledí. V ťažších prípadoch sa môžu pridať ďalšie príznaky ako dýchavičnosť, vypadávanie vlasov, či lámavosť nechtov, poruchy sústredenia, pamäti a častejší výskyt infekcií. Na odhalenie anémie stačí navštíviť lekára, ktorý odoberie krv na jej laboratórne vyšetrenie.

Koľko železa by sme denne mali prijať v potrave?

Dospelý muž by mal denne prijať približne 10 miligramov železa, ženy vzhľadom na pravidelné straty krvi počas menštruácie potrebujú prijímať viac železa, denne až okolo 18 miligramov. Ešte vyššie nároky tela na prísun železa sú počas tehotenstva a dojčenia, ale tiež v detskom veku a počas dospievania.

V akej strave ho nájdeme najviac?

Zdrojom železa je mäso, najmä červené druhy, vaječný žĺtok i pečeň. Z rastlinných potravín obsahujú železo strukoviny - hlavne šošovica, sója a výrobky z nej. Na železo sú bohaté aj niektoré druhy zeleniny, napríklad pór, petržlen, špenát, zeler, kaleráb, taktiež vňate a aromatické druhy zeleniny ako pažítka a kôpor.  V porovnaní s bielym pečivom obsahujú viac železa celozrnné druhy. Doplnkovým zdrojom železa môžu byť aj minerálne vody bohaté na tento prvok. V tráviacej sústave človeka sa účinnejšie vstrebáva železo zo živočíšnych potravín. Jeho vstrebávanie však znižuje nadmerné pitie kávy a čaju alebo pravidelné užívanie liekov na neutralizáciu kyslého obsahu žalúdka. Naopak, zvyšuje ho vitamín C.

Majú Slováci v potrave dostatok tohto prvku?

Železo sa vyskytuje v mnohých potravinách živočíšneho aj rastlinného pôvodu a zdraví ľudia, ktorí sa stravujú pestro, majú zväčša dostatočný príjem železa. Väčšiu pozornosť však treba venovať prísunu železa v obdobiach jeho zvýšenej potreby: v detstve, počas dospievania, tehotenstva a dojčenia. Riziko nedostatku železa je vyššie pri rôznych obmedzeniach v stravovaní, napríklad pri prísnych redukčných diétach. Na jeho dostatočný príjem by mali myslieť i vegetariáni alebo ľudia s chronickými chorobami, najmä tráviacej sústavy.

Na druhej strane, škodlivý môže byť aj nadbytočný príjem železa. Organizmus má iba obmedzenú kapacitu na jeho vylučovanie a železo sa môže hromadiť na miestach, kde nepatrí a poškodzovať pečeň, srdce a žľazy s vnútorným vylučovaním. Nadbytočné železa vedie k tvorbe vysoko reaktívnych voľných radikálov, ktoré môžu spôsobiť oxidatívne poškodenie buniek a viesť až k ich smrti. Pri nadbytku železa sa narúša aj obranyschopnosť organizmu. Z tohto dôvodu by sme by sme si nemali sami ordinovať a dlhodobo užívať doplnky výživy s obsahom železa.

 

 

Fotogaléria


Tagy:
železo Katarína Babinská

2018-02-27 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com, archív K. Babinskej  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia