Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Čo dokáže napáchať obyčajný kuchynský olej: Palivo pre hrôzostrašný proces v tele

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Prepálený kuchynský olej nie je pochuti nikomu. Evokuje karcinogény a pohľad naň je nevábny. Vedci tvrdia, že by sme sa v záujme ochrany vlastného zdravia mali vyprážaným pokrmom vyhýbať. Potvrdzuje to aj najnovšia štúdia.

Podľa najnovšej štúdie zverejnenej v magazíne Cancer Prevention Research je prepálený kuchynský olej palivom pre rakovinové bunky. Výskumníci upozorňujú, že môže v tele spúšťať biochemické zmeny, ktoré urýchľujú progresiu rakoviny prsníka a podporujú rast rakovinových buniek.

Čítajte viac: Najväčšia chyba, akú robíme pri vyprážaní: Takto sa z neho stáva zbraň hromadného ničenia!

V prípade, že je kuchynský olej opakovane zahriaty na vysokú teplotu, resp. viackrát použitý na vyprážanie, stáva sa toxickým – výskumníci z Illinoiskej univerzity zistili, že podporuje rakovinové bujnenie a šírenie metastáz, ako aj zmeny metabolizmu lipidov.

Čítajte viac: TEST balzamov na pery odhalil kontroverzné látky: Všímajte si tieto názvy v zložení!

Odborníci preverili účinok prepáleného kuchynského oleja na myšiach, u ktorých umelo simulovali pokročilé štádium rakoviny prsníka. Po týždňovej diéte s nízkym obsahom tuku začali myšiam do stravy pridávať nezahrievaný čerstvý sójový olej, kým druhej skupine zvierat presmažený olej. Túto stravu potom konzumovali 16 týždňov.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Karcinogénny akroleín

U myší, ktoré konzumovali prepálený olej, rakovinové bunky metastázovali štyrikrát viac než u tých, ktoré mali v strave čerstvý olej. V ich pľúcach tiež vedci našli dvojnásobný počet nádorov s agresívnym rastom. Šírili sa rýchlejšie a invazívnejšie.

Ako podľa Sciencedaily.com priblížili výskumníci, pri opakovanom tepelnom pôsobení dochádza k rozpadu triglyceridov a oxidácii mastných kyselín v oleji, ktoré uvoľňujú toxický akroleín s karcinogénnym účinkom. Navyše, niektoré štúdie túto látku spájajú so vznikom aterosklerózy a poškodením srdca. V ideálnom prípade by sme sa preto mali vyhýbať presmaženým pokrmom a konzumovať radšej jedlá s čerstvým olejom, resp. zo studenej kuchyne.

Viac o téme: VyprážaniePrepálený kuchynský olej
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9