Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najväčšia chyba, akú robíme pri vyprážaní: Takto sa z neho stáva zbraň hromadného ničenia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Vyprážané mäso nie je len skúškou zdravia pre náš žalúdok. Podľa vedcov je škodlivý aj samotný proces vyprážania. Najväčšie riziko predstavuje tepelná úprava kuracieho mäsa a čínske pokrmy vysmážané na panvici.

Keď sa olej rozhorúči na panvici, do ovzdušia sa dostávajú jeho kvapôčky, ktoré znečisťujú vzduch v interiéri, tvrdia vedci z Texaskej technickej univerzity a Utažskej štátnej univerzity. Niektoré z kvapôčok sú také miniatúrne, že dokážu vo vzduchu „poletovať“ až pol hodinu! Bez riadneho vetrania preto hrozí ich vdýchnutie, uvádza Sciencedaily.com.

Čítajte viac: Dôvod, prečo by ste nemali vyhodiť mikrovlnku: Po tomto už nebudete veriť starému mýtu!

Podľa vedcov sa do vzduchu uvoľní najviac kvapôčok vtedy, keď sa olej dostane do kontaktu s vodou. Na to, aby sa drobné kvapôčky oleja rozpŕchli do priestoru, stačí aj malá kvapka vody a najhoršia situácia nastáva pri nekontrolovanom prskaní oleja z rozpálenej panvice. Vedci pozorovali a zaznamenávali reakciu oleja pomocou vysokorýchlostnej kamery. V laboratórnych podmienkach pripomínal ich experiment odpálenie výbušniny. Kvapôčky oleja sa pri ňom rozleteli na všetky strany.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Medzi potraviny, ktoré obsahujú množstvo vody, patria napríklad kuracie prsia. Ak je to možné, mali by ste mäso pripravovať pod pokrievkou a pri otvorenom okne. Ako uviedol Jeremy Marston, jeden z účastníkov výskumu na univerzite v Texase, výskum je dôležitý aj vzhľadom na obľúbenú prípravu čínskych jedál na panvici. Práve pre ne je typické „dolievanie“ vody. Podľa Marstona má znečistený vzduch v obydliach na svedomí milióny ľudských životov, do akej miery k nim však prispieva varenie a výpary z neho, to bude cieľom ďalších vedeckých výskumov.

Viac o téme: PanvicaOlejVyprážanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9