Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Keď črevá volajú o pomoc: Strašidelná diagnóza, ktorá vás položí na záchod

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pod skratkou IBD sa skrývajú chronické celoživotné zápalové ochorenia tráviaceho traktu. Zaraďujú sa medzi ne Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, ktorou na Slovensku trpí približne 15.000 pacientov. Zápalové ochorenia čriev (IBD) postihujú najmä mladých ľudí a v 25% sa prejavia už v detskom veku.


Priebeh IBD ochorení charakterizujú obdobia zlepšenia a zhoršenia, neliečené môžu viesť až k vážnym komplikáciám až smrti. Cieľom Svetového dňa IBD je zvýšiť povedomie o týchto ochoreniach a podnietiť aktivity, ktoré vedú k zlepšeniu života pacientov.

Čítajte tiež: Je varenie na pare preceňované? Spraví pravý opak, ako si mnohí myslia!

IBD v Európe

Odhad prevalenie IBD ochorení medzi európskou populáciou sa pohybuje na úrovni 0,3% čo predstavuje asi 2,5 milióna osôb, pričom výskyt stále narastá! Celkové priame zdravotné náklady a ekonomická záťaž na pacientov s IBD ochoreniami v EÚ predstavuje 4,6 – 5,6 miliárd Euro.

PRÍČINY CHRONICKÝCH ZÁPALOVÝCH OCHORENÍ TRÁVIACEHO TRAKTU (IBD)

Keď črevá volajú o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: red)

Crohnova choroba

Je chronické zápalové ochorenie tráviacej trubice. Najčastejšie postihuje koniec tenkého čreva a hrubé črevo. Na rozdiel od ulceróznej kolitídy zápal preniká hlbšie do steny čreva a môže sa rozšíriť aj do jeho okolia. Pri prieniku zápalu cez stenu čreva môžu vznikať kanáliky vyplnené hnisom – takzvané fistuly a tieto môžu vyústiť do dutín vyplnených hnisom – takzvaných abscesov.

Chorobu prvýkrát dôkladne popísali v roku 1933 americkí lekári Crohn, Ginsburg a Oppenheimer a po prvom z nich sa choroba postupne začala nazývať. Príčina Crohnovej choroby nie je známa. Jedná sa o zrejme o nešťastnú kombináciu vrodených dedičných predispozícií, nepriaznivých faktorov životného štýlu a pôsobeniu okolia. Výsledkom je abnormálne nahromadenie inak neškodných baktérií v stene čreva a vyvolanie zápalu jeho sliznice a neskôr aj celej steny a okolia.

Príznaky choroby

Najčastejšími príznakmi Crohnovej choroby sú bolesti brucha, hnačky, chudnutie, teploty, chronická únava a zápal v okolí konečníka, tzv fistuly alebo fisúry. Príznaky závisia od toho, ktorá časť tráviacej trubice je zapálená. Pri zápale tenkého čreva môže byť hlavným príznakom únava, chudnutie, teploty. Pokiaľ sa tenké črevo zúži pridružujú sa bolesti, najmä po jedle.

Pri zápale hrubého čreva sú typické hnačky, často s prímesou krvi. Postihnutie konečníka sa prejaví bolesťami konečníka a výtokom. Zriedkavejšie je zápalové postihnutie ústnej dutiny s drobnými bolestivými vriedkami tzv aftami, postihnutie pažeráka alebo žalúdka.

Pri chronickom zápale, ktorý trvá niekoľko týždňov až mesiacov sa môžu, ale nemusia, rozvinúť komplikácie. Medzi vážne komplikácie patrí zúženie čreva v dôsledku zjazvovatenia, vytvorenie hnisavých kanálikov – fistúl do okolia čreva alebo konečníka a rozvoj dutiniek vyplnených hnisom – abscesov.

Diagnostika

  • Vyšetrenie lekárom
  • Krvné testy
  • Vyšetrenie stolice
  • Kolonoskopia
  • Zobrazovacie metódy
  • Ultrazvuk
  • CT
  • MR

Crohnova choroba je ochorenie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Liečba Crohnovej choroby

Závisí od miesta postihnutia čreva a závažnosti ochorenia. Zvyčajne sa rozlišuje úvodná liečba na dosiahnutie úľavy od ťažkostí, takzvaná indukčná liečba, a liečba na udržanie remisie. Vo všeobecnosti je liečba pri Crohnovej chorobe dlhodobá, vo väčšine prípadov je potrebná na celý život. Pri vysadení udržiavacej liečby dochádza totiž u veľkej väčšiny pacientov k návratu ochorenia (relapsu).

Životospráva pri ochorení

Aj keď základom liečby Crohnovej choroby je protizápalová liečba, zmeny v strave a životnom štýle môžu výrazne pomôcť zmierniť príznaky ako aj udržať remisiu ochorenia. V mnohých prípadoch je možné dokonca znižovať dávky liekov alebo zmeniť liečbu na menej agresívne lieky.

Hlavné odporúčania pre úpravy životosprávy pacientov s Crohnovou chorobou sa týkajú:

  1. Fajčenia
  2.  Diéty a stravovania
  3. Opaľovania a príjmu vitamínu D
  4. Fyzickej aktivity
  5. Odbúrania stresu
  6. Chemických látok a liekov, ktoré zhoršujú črevný zápal

Diéta

Neexistuje žiadny presvedčivý dôkaz tom, že by strava spôsobovala zápalové ochorenie čriev. Veľa sa diskutuje o takzvanej západnej diéte, ktorá obsahuje veľa jednoduchých cukrov, nasýtených tukov, soli, mäsa a potravinových prísad a naopak obsahuje málo čerstvého ovocia, zeleniny, strukovín a rýb.

Výsledky štúdií sú však nejednoznačné a ani jedna zo zložiek diéty sa nepotvrdila, že by vyvolávala Crohnovu chorobu. Každopádne, ak už je Crohnova choroba, prítomná diéta je neoddeliteľnou súčasťou liečby. Typ diéty, výber potravín a ich príprava závisí od viacerých faktorov ako sú zápalová aktivita ochorenia, rozsah postihnutia tráviaceho traktu, stav výživy, vek a prítomnosť komplikácií.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9