Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odzvonilo toaletnému papieru? Dôvody, prečo ho nepoužívať, vás zaskočia!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: thinkstock.com)

Je toaletný papier len prežitok? Zatiaľ čo v Japonsku a Ázii by ste ho hľadali márne, u nás je úplne prirodzenou súčasťou každodenného života. Napriek tomu, že je v našich končinách zvykom použiť ho po malej a veľkej potrebe, nie je to práve najzdravší návyk!

Mnohým ani nenapadne zamýšľať sa nad tým, či toaletný papier, ktorý bežne kupujeme je alebo nie je vhodný pre nás zo zdravotnej stránky. Aj keď jeho používanie je úplne bežné, nie je to práve najhygienickejšie! Existuje niečo lepšie a hlavne zdravšie: bidet. Používať bidet po každom použití WC zrejme budete považovať za zbytočné zdržovanie, no jeho prínos pre zdravie by vás mohol presvedčiť. Realitou však je, že u mnohých nie je súčasťou kúpeľne a stále sa považuje za niečo neobvyklé. Pritom nám poskytuje väčšiu hygienu ako by sme predpokladali.

Čítajte tiež: Tiché znamenia, ktoré môžu signalizovať najhoršie: Keď je vaše telo vo veľkých ťažkostiach!

Pre koho je nevhodný?

S toaletným papierom by sa mali rozlúčiť predovšetkým ženyPre intímne zdravie žien je bidet totiž omnoho prospešnejší. Jednoznačne by mal vyhrať nad obyčajným toaletným papierom! Aj preto, že baktérie, ktoré sú zdrojom infekcií močového mechúra a nachádzajúce sa vo vnútri vagíny, toaletný papier neodstráni dostatočne. Čistí len vonkajšiu časť pošvy, nie jej vnútro. V tom prípade pomôže dôkladné zavlažovanie bidetom alebo prúd sprchy, ktorý môže tieto baktérie doslova vyplaviť. Prevencia je dôležitá!

"Bidet je rozhodne lepší ako toaletný papier, prinajmenšom pre ženy. Kým u mužov zdravie neovplyvní, používanie bidetu však môže mať veľký dopad na zdravie močových ciest u žien," potvrdzuje urológ Dr. David M. Kaufman.

Svoje návyky na toalete by mali tiež prehodnotiť aj ženy po pôrode, ľudia po operácii, tí, ktorí často navštevujú záchod, ale aj ostatní, ktorých trápi syndróm dráždivého čreva. Pri týchto ochoreniach či situáciách je uprednostnenie bidetu lepšie, keďže sa nemusíte báť poškodenia rán či podráždenia pokožky, ktoré by mohlo nastať pri použití toaletného papiera. Jednoducho povedané, bidet má jemnejší účinok ako toaletný papier, ktorým častokrát zbytočne príliš silno tlačíme na intímne partie.

Podľa lekára sú bidety dobré aj preto, že vďaka nim sa zachovajú prírodné oleje nevyhnutné pre optimálne análne zdravie.

Mnohým ľuďom pritom práve
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Netreba to s hygienou preháňať!

Napriek tomu sa nájde výhoda toaletného papiera, ktorá sa zrejme mnohým bude zdať zvláštna. Nebyť dokonale čistý má i svoje zdravotné benefity!  Pre ľudský organizmus sú potrebné niektoré druhy baktérií, ktoré udržujú zdravé prostredie v oblasti konečníka. Využívaním bidetu a prehnanej starostlivosti by sa výskyt „dobrých“ baktérií porušil, čo by mohlo spôsobiť zdravotné problémy.

Čo si vybrať?

Bidet je praktický a hygienický, poskytne nám oveľa lepšiu a dokonalejšiu očistu, čo sa týka análneho zdravia. Samozrejmosťou by mal byť pre pacientov trpiacich zlatou žilou. Takisto je užitočné sprchovať deti po veľkej potrebe, vďaka čomu predídete zapareninám, ktoré sa môžu objaviť alebo zhoršiť v dôsledku nedostatočnej hygieny.

Nechcete sa s toaletným papierom rozlúčiť? Ak ste úplne zdravý, aspoň ho striedajte s bidetom. A pri výbere voľte aspoň zdravšie alternatívny - biele a neparfumované.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9