Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prečo by sme mali meniť zubnú kefku častejšie? Po tomto už vyhodíte tú svoju!

Zubné kefky by sme mali vymieňať pravidelne po troch mesiacoch.
Zubné kefky by sme mali vymieňať pravidelne po troch mesiacoch. (Zdroj: thinkstock.com)

Snom každého z nás je mať zdravé biele zuby a robíme preto aj nemožné. Kvalitné zubné pasty, kefka a medzizubné kefky, to je základná výbava zdravého chrupu. Patríte však k ľuďom, ktorí menia svoju zubnú kefku až vtedy, keď sú jej vlákna úplne zodraté? Koledujete si o poriadny malér!


1. Nachádza sa v tesnej blízkosti vášho záchoda

Ak máte kúpeľňu spojenú s toaletou, vaše zubné kefky sú pravdepodobne nebezpečne blízko záchoda. Vždy, keď spláchnete, malé, voľným okom neviditeľné kvapôčky sa rozpŕchnu po okolí a pristanú aj na vašej kefke. Hrozia vám rôzne infekcie, napríklad herpes. Aby ste sa vyhli zbytočným nepríjemnostiam, záchod vždy pred spláchnutím sklopte a nechajte ho zatvorený.

2. Stará kefka, staré choroby

Neviete sa zbaviť nachladnutia? Možno je na vine práve zubná kefka. Po každom umytí zubov na nej ostanú choroboplodné zárodky z vašich úst a ak máte oslabenú imunitu, ľahko sa znova nakazíte. Po každej chorobe by ste preto mali zubnú kefku vymeniť.

3. Je plná baktérií

Ruku na srdce, koľkí z nás venujú čisteniu kefky špeciálnu pozornosť? Ak si myslíte, že krátke opláchnutie kefky pod tečúcou vodou stačí, ste na omyle. Raz za týždeň by sme zubnú kefku mali dôkladne vyčistiť: namočte kefku na 5 minút do dezinfekčnej ústnej vody a následne opláchnite pod tečúcou vodou. Počas choroby by sme mali kefku čistiť po každom umytí. Babské rady, ako napríklad dezinfikovať zubnú kefku v mikrovlnnej rúre, odborníci neodporúčajú.


Mastná pochúťka opäť prekvapuje: Ďalšie liečivé vlastnosti slaniny odhalené!


4. Opotrebovaná kefka vám zničí ďasná

Ak používate starú kefku, ktorej vlákna sú už zodraté a rozstrapkané, pri čistení vyvíjate na zuby príliš veľký tlak, ktorým si môžete privodiť zápal a krvácanie ďasien. To môže následne vyústiť do precitlivenia zubov či dokonca paradontózy.

5. Bude vám zapáchať z úst

Zhoršil sa vám dych? Príčiny môžu byť rôzne, ale skôr, ako skúsite drahé prípravky, vymeňte svoju zubnú kefku a medzizubné kefky. Nezabúdajte, že zubná kefka má odstrániť nečistoty z našich úst. Čím opotrebovanejšiu kefku pri tom používame, o to menej nečistôt z našich úst dostaneme.

6. Obal ju neochráni

Nedajte sa oklamať. Plastový kryt, ktorý je k zubnej kefke často pribalený, neslúži na každodenné používanie a rozhodne nie je hygienický. Naopak, ak doň vložíte mokrú kefku, baktérie sa vo vlhkom prostredí rozmnožia oveľa rýchlejšie. Kryt na kefku použite len v nevyhnutných prípadoch a dbajte, aby ste do krytu vkladali čistú a suchú zubnú kefku.

7. Pravidlo troch mesiacov

Dentisti sa zhodujú, že ideálny čas na výmenu zubnej kefky sú každé tri – štyri mesiace. Zároveň odporúčajú meniť kefku po každej prekonanej infekčnej chorobe. Nikdy sa o svoju kefku s nikým nedeľte a ak v kúpeľni skladujete zubné kefky viacerých osôb, dbajte o to, aby sa hlavice kefiek vzájomne nedotýkali.

Čítajte tiež: Spánok v trenkách sa môže odraziť na mužskom prirodzení: Budete to ľutovať ešte dlhé roky!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9