Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Chudnutie bez námahy, ktoré funguje: Sledovanie hororov ako účinný spaľovač!

Sledovanie strašidelných filmov zvyšuje adrenalín.
Sledovanie strašidelných filmov zvyšuje adrenalín. (Zdroj: thinkstock.com)

Jesenné večery sú ako stvorené na sledovanie strašidelných filmov, pri ktorých nám tuhne krv v žilách a naskakujú zimomriavky. Vonku je hmla a dážď - ideálna atmosféra na vychutnanie chvíľok strachu pri dobrom horore. Tento žáner filmu však má vedľajší účinok na naše zdravie, o ktorom ste netušili!


Mnohí milujú dobrý horor. Film, pri ktorom sa boja, ktorý je napínavý a má mrazivý príbeh. S blížiacim sa Halloweenom si obzvlášť prídu na svoje. Strašidelných filmov bude až-až! Je zaujímavé, že mnoho fanúšikov hororu vyhľadáva filmy, pri ktorých by mohli zažiť šok a strach. Prečo je tento žáner filmu taký obľúbený? Podľa psychológa a profesora behaviorálnej závislosti na Nottingham Trent University Marka Griffithsa existuje na to vysvetlenie.

"Človek vtedy zažíva veci, ktoré by inak nikdy vo svojom reálnom živote nezažil," tvrdí odborník.

Očista, posilnenie imunity i chudnutie

Sledovanie takých filmov môže byť tiež pre nás veľmi očisťujúce a poskytnúť nám detox. Vďaka tomu dáme emócie zo seba von, ktoré sme z nejakých príčin držali v sebe. To však ani zďaleka nie je všetko! Existujú dôkazy, že sledovanie hrôzostrašného filmu môže dočasne posilniť váš imunitný systém.  

Vedci z univerzity v Coventry odobrali krv dobrovoľníkom pred, počas a po tom, čo sedeli ticho v miestnosti alebo sledovali horor. V článku, publikovanom v časopise Stress uvádzajú, že hladiny bielych krviniek boli zvýšené. Na druhej strane adrenalín mobilizuje imunitný systém. Taktiež zvyšuje tepovú frekvenciu a rýchlosť metabolizmu tela. Inak povedané, sledovanie hororov by mohlo pomôcť pri chudnutí!

Vedci z University of Westminster v roku 2010 merali, koľko kalórií spáli človek pri sledovaní hororovej klasiky. Každý jeden dobrovoľník spálil 113 kalórií, čo zodpovedá 30-minútovej chôdze. Najviac spálili pri sledovaní hororu z roku 1980 Osvietenie, pri ktorom stratili až 184 kalórií!

Vynára sa však aj dôkaz, že horory by mohli byť dobré pre náš milostný život. Vedci z Indiana University spárovali 36 mužov a 36 žien, pričom sa pozerali na horor Piatok 13. Časť III. Správa z časopisu Journal of Personality and Social Psychology z roku 1986 ukázala, že muži majú radšej horor než ženy a páči sa im spoločnosť žien, ktoré sa tiež boja. U žien to však bolo opačne.


Problém, s ktorým mnohí bojujú: Odborníčka prehovorila, či je premnoženie lienok nebezpečné!


V hlavnej úlohe adrenalín

Treba však rátať aj s odvrátenou stránkou. Je možné, že horor vás môže vydesiť k smrti tým, že spôsobí zástavu srdca ako vedľajší účinok reakcie boj alebo útek.

"Stres akéhokoľvek druhu vedie k zvýšenej produkcii adrenalínu. Srdce vtedy pracuje silnejšie a rýchlejšie," vysvetľuje Andrew Lockey, konzultant urgentnej medicíny v Calderdale & Huddersfield NHS Trust.

Ak už niekto trpí na srdcové ťažkosti, veľký príval adrenalínu môže byť preňho nebezpečný. Kardiológovia  z University of Maryland v roku 2005 zistili, že sledovanie filmu Zachráňte vojaka Ryana spôsobuje zníženie prietoku krvi a zvýšenie krvného tlaku. Aj v tomto prípade platí, že ide o účinok adrenalínu.

Vedci z Leiden University v Holandsku odobrali vzorky krvi 24 osobám pred a po sledovaní hororového filmu, pričom výsledky zverejnili v časopise BMJ v roku 2015. Zaznamenali zvýšenú produkciu krvnej zrážanlivosti proteínu faktora VIII na úroveň, ktorá je spojená so zvýšeným rizikom vzniku krvných zrazenín - zrejme kvôli hustejšej krvi.

Sledovanie strašidelných filmov môže taktiež spôsobiť studené ruky. Podľa vedcov z Kyushu University v Japonsku spôsobuje červený nos a nízku teplotu v prstoch.

Každý deň ich stretávame, no odlišujú sa tým, že keď sa zotmie, príde ich chvíľa. Ponoria sa do dejov, z ktorých smrteľníkom vstávajú chlpy z hrôzy. Horor však nie je pre všetkých. Jeho vplyv na zdravie človeka je jednoznačný. Ak máte srdcové problémy, zvoľte radšej iný žáner filmu.

Čítajte tiež: Toto je najlepší spôsob, ako rozmraziť mäso: Mnohí o ňom nevedia!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9