Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Svet zasiahla epidémia: Je horšia, než odborníci predpokladali!

Cukrovka sa týka stále väčšieho počtu ľudí!
Cukrovka sa týka stále väčšieho počtu ľudí! (Zdroj: thinkstock.com)

Svet je na pokraji epidémie! Ľudstvo ničí zákerná choroba, ktorá je spočiatku nenápadná, no postupne spôsobuje orgánové komplikácie. Cukrovka 2. typu sa týka stále čoraz väčšieho počtu ľudí, vrátane Slovenska.

Cukrovka je metabolické ochorenie, pre ktoré je charakteristická vysoká hladina glukózy v krvi (hyperglykémia). Tá vzniká v dôsledku nedostatočného účinku inzulínu, ktorý môže byť úplný. Organizmus neprodukuje žiaden vlastný inzulín, vtedy sa hovorí o cukrovke 1. typu. V niektorých prípadoch môže produkovať inzulín, no jeho účinok nie je dostatočný a organizmus ho nedokáže úplne využiť. Trpí poruchami uvoľňovania inzulínu a zhoršenej citlivosti na inzulín – čo je typické pre cukrovku 2. typu.  

Život s diabetom nie je jednoduchý! Pacientom môže spôsobiť rôzne akútne, ale aj chronické komplikácie. Častokrát ide o život, čo si mnohí na začiatku ani len neuvedomujú!

Desivá prognóza

Riaditeľka kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku Dr. Darina Sedláková upozorňuje na zvyšujúci sa počet ľudí s cukrovkou. Zo 108 miliónov v roku 1980 sa zvýšil na 422 miliónov v roku 2014.

„Na Slovensku je ich okolo 400 000. 1,5 milióna ľudí ročne zomrie na priame následky cukrovky a podľa projekcie WHO bude v roku 2030 cukrovka siedmou hlavnou príčinou úmrtia,“ varuje odborníčka.

Aj keď objav inzulínu pomohol v liečení cukrovky 1. typu, ukázalo sa, že oveľa rozšírenejšou sa stane forma cukrovky, kedy organizmus nevie efektívne zužitkovať normálne množstvo inzulínu (cukrovka 2. typu). Dokonca sa hovorí o epidémii!

Dnes hovoríme o jej epidemickom rozšírení na celom svete,“ potvrdila Dr. Darina Sedláková.

Zahraniční odborníci predpokladajú, že do roku 2020 bude až 5 miliónov Britov trpieť cukrovkou 2. typu. Lekári v Anglicku rozdali až 35 miliónov receptov, súvisiacich s diabetom v roku 2015, v porovnaní s približne 26,5 milióna v roku 2011. 

Čo je na vine? 

Dôvody, prečo nadobúda taký veľký rozmer vo svete je v prvom rade nezdravý životný štýl.

„Po prvé je to nadmerný príjem vysoko kalorickej stravy s obsahom výživovo prázdnych cukrov – dominujú sladené nápoje, alkohol, biele pečivo, cukrovinky. Po druhé je to nedostatok takého telesného pohybu, ktorý dokáže spaľovať prebytočné kalórie. Platí, že v prevencii ochorenia zohráva dominantnú úlohu zdravý životný štýl,“ uvádza odborníčka.

Cukrovka 2. typu často vzniká v dospelosti, po 40. roku života. Veľká časť diabetikov sú obézni, majú vysoký krvný tlak a poruchy metabolizmu tukov. Ide o choroby, ktoré sú považované za rizikové faktory srdcovocievnych ochorení. U pacientov s diabetom 2. typu sú tieto ochorenia 4-až 8-krát častejšie! Dokonca sú náročnejšie na liečbu a v porovnaní s populáciou bez diabetu majú aj horšiu prognózu – vyššiu úmrtnosť.

Pacienti spočiatku nepociťujú žiadne príznaky, no neskôr sa prejaví komplikáciami, ako napr. problémami s videním, infarktom, poškodením obličiek alebo nehojacou sa ranou na nohe.

Zachráňte si život

Zdravý životný štýl je cestou, ktorá vás môže doviezť k pevnému zdraviu bez zdravotných komplikácií. Tak sa vyhnete nebezpečnému metabolickému ochoreniu.

V októbri 2016 vydala WHO správu, v ktorej odporúča dennú dávku cukrov maximálne vo výške 10% celkovej energetickej potreby. Spolu s 30-60 minútami aktívneho pohybu denne, bez fajčenia a alkoholom len príležitostne sa dá zabrániť vzniku cukrovky úplne, alebo udržať ľahko zvýšenú hladinu cukru bez liekov. Ak už cukrovka vznikne, je nevyhnutné presne dodržiavať liečbu nariadenú lekárom,“ dodala odborníčka na záver. 

Čítajte tiež: Skrytá hrozba v kúpeľni: Najväčšia chyba, ktorej sa dopúšťame pri sprchovaní!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9