Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ako sa zbaviť opice po prehýrenej noci? Na kávu zabudnite, v kurze sú surové vajíčka!

Nepreháňajte to s konzumáciou alkoholu, na druhý deň sa vám to môže nepríjemne vypomstiť.
Nepreháňajte to s konzumáciou alkoholu, na druhý deň sa vám to môže nepríjemne vypomstiť. (Zdroj: thinkstock.com)

Čaká nás posledná noc v roku. Šampanské vychladené, chlebíčky nachystané, pyrotechnika v zásobe. So Silvestrom sa ale spája aj nepríjemná opica, ktorá na Nový rok dokáže potrápiť. Ako sa opice zbavíte a ako naopak vôbec nie?

Tmavý či bledý alkohol?

Zo skúsenosti viete, že je lepšie piť bledý alkohol pred ťažkými tmavými drikami. Rum, whiskey, červené víno totiž obsahuje kongenéry, látky vznikajúce pri kvasení. Dostávajú sa do krvného obehu, imunitný systém sa snaží eliminovať ich istým druhom proteínu, ktorý spôsobuje príznaky toľko nenávidenej opice.

Tieto spôsoby na opicu naozaj nefungujú!

Ráno sa zobudíte, žalúdok na vode, bolesť hlavy, sucho v ústach. Ak vám nie je úplne zle, snáď by ste aj niečo zjedli. Potrebovali by ste naštartovať a nato najlepšie funguje káva.

Jedlo a tekutiny sú tým najlepším, čo by ste mali spraviť. Láka vás vysmážané a káva na naštartovanie? Tak, to by ste si mali rozmyslieť...

  • Poriadna dávka opekanej šunky a volského oka

Ak máte chuť na vyprážané, smažené alebo na obyčajné volské oko,  mali by ste vedieť, že to nefunguje. Síce je to zhluk kalórií, teda energia, ktorú potrebujete pre fungovanie, nie je to najvhodnejší spôsob.

Takéto jedlo totiž obsahuje aminokyselinu cysteín ktorá odbúrava z tela toxíny, ktoré sa tam nahromadili. Bohužiaľ, takéto jedlo je príliš kyslé, takže ako alternatívu by sme mali zvoliť radšej niečo menej zaťažujúce žalúdok.

  • Med a toast

Nie, nemyslíme klasickú slovenskú hrianku vyprážanú na litri oleja. Hrianka opečená na sucho a med k tomu sa považuje za jeden z receptov, ktoré pomôžu zmierniť príznaky opice. Med je zdrojom cukru, energie, ktoré je potrebná pre fungovanie organizmu. Toast predstavuje zásobu pomaly pôsobiacich, ale rýchlo účinných sacharidov, ktoré naplnia žalúdok.

Podľa odborníka je to ale úľava na krátky čas – síce vám toto combo dodá energiu, ale iba na krátky čas.

  • Káva ako povzbudzovák? Vôbec nie!

Iste, káva nás preberie, povzbudí, dodá silu pracovať alebo vôbec fungovať. Telo je ale samé o sebe už dehydrované a káva tomu iba pridá. Tým, že je močopudná, tekutiny sa z tela budú dostávať rýchlejšie, no my by sme ocenili, aby v našom tele ostali čo najdlhšie.

Budem piť na prázdny žalúdok, rýchlejšie mi to zašlape!

Dúfame, že tomuto predchádzate ako najlepšie viete. Nie je nič horšie ako piť na žalúdok. Hoci má alkohol dostatok kalórií, nie sú to tie „správne“ kalórie, takže pivo ako večera sa rozhodne nepočíta. Čím viac sa pred popíjaním najete, tým to bude pre vás lepšie. Takže kapustnica či guláš na silvestrovskú večeru pande vhod. Ak to samozrejme zvládnete.

Zbavte sa opice ako...

Iný kraj, iný mrav. Iný štát, iné liečby opice. Ako sa s ňou vyrovnávajú Rusi či Američania? Možno vás niektorý „liek“ zaujme.

  • Surové vajcia a voda so soľou

V krajine, kde sa vodka leje potokmi sa každý zamýšľa, ako sa Rusi zbavujú opice. Tajomstvo je v surových vajciach. Vajce obsahuje aminokyselinu cysteín, o ktorej tu už bola reč. Takže svoju „prácu“ si spraví táto aminokyselina ale aj iné kyseliny vo vajíčku, ktoré pomáhajú zmierniť podráždenie žalúdka, spomaľujú rýchlosť vstrebávania alkoholu, takže v podstate neviete, „kde máte dno.“.

Pozor! Tieto triky nie sú návodom na skúšku toho, čo zvládnete. Takže s alkoholom opatrne vo všetkých prípadoch.

Ak sa vám surové vajíčka priečia, skúste pár lyžíc oleja alebo pohár slanej vody. Prastarý liek pomáha Rusom, tak prečo to nevyskúšať?

  • Turci vsádzajú na olivový olej

Olej na žalúdok, zdá sa, dobrý dobrý nápad. Aj Turci sa snažia zmierniť následky opice olivovým olejom. Olej spraví svoju hlavnú prácu v žalúdku, kde pomáha pomalšiemu vstrebávaniu a ochraňuje steny žalúdka pred podráždením.

  • Američania vsádzajú na kaktus

V poslednej dobe sa istý druh kaktusu stáva pojmom. Kým má svoje účinky na tvár, má svoj účinok aj na organizmus. Hruškovo – kokosový extrak zabraňuje príznakom alkoholových excesov, najmä ak ho vypijete pár hodín pred pitím. Zmierňuje sucho v ústach, no nevylieči všetko. Ani bolesť hlavy ani závraty. 

Čítajte tiež: Sviatky pokoja a radosti klopú na dvere: Ako si zdravie v predvianočnom zhone nezničiť?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9