Je kozie mlieko novodobý elixír zdravia? Pozrite sa, ako na nás pôsobí!

Vyskúšali ste už účinky kozieho mlieka na vlasy? Výsledok vás možno prekvapí.
Zdroj: thinkstock.com
2015-12-14 12:15:00

Mať rozžiarenú pleť a krásnu, bohatú hrivu – o to sa snaží nejedna z dám. Reklamné spoty sa nás snažia presvedčiť, že ten a ten produkt je jednoducho dokonalý a dosiahneme ním všetko, čo je v reklame povedané. Stále častejšie ale siahame po prírodných zdrojoch. A vieme prečo.

Redaktorka portálu s lifestyle tematikou síce trpí intoleranciou mlieka, na druhej strane na kozie mlieko nedá dopustiť. Ako je to možné?

Je mydlo s kozím mliekom malý zázrak? 

Takéto mydlá nájdete aj v našich obchodoch, niektorí už možno jeho účinkom prepadli. Je pre pleť lepšie ako kravské a to hneď z niekoľkých dôvodov.

  • Kozie mlieko má podobné pH ako je to ľudské
  • Mydlá s obsahom kozieho mlieka pomáhajú bojovať proti starnutiu, vyživuje, hydratuje pokožku
  • Mlieko má protizápalové a antibakteriálne účinky na pokožku
  • Hydratačné vlastnosti mlieka pomáhajú udržiavať celkový stav pokožky na vysokej úrovni
  • Mydlo z kozieho mlieka sa považuje za jeden z prostriedkov, ktoré bojuje proti akné
  • Kyselina mliečna, ktorú mlieko obsahuje, pomáha pokožke zbaviť sa odumretých buniek a rozjasňuje tón pleti, môže za to vo veľkej miere aj vitamín A.

Pre Kristin je používanie výrobkov s kozím mliekom lepším čistiacim produktom ako ktorýkoľvek iný. 

Okrem toho kozie mlieko obsahuje kyselinu mliečku, ktorá pomáha štiepiť kožné bunky, čím proces obnovovania buniek neustále prebieha a nové bunky vznikajú. V mlieku nájdeme vitamíny B, C a E, aminokyseliny a AHA kyseliny.  

Načo si dávať pozor?

V prvom rade je to výber samotného mlieka. Ak nepoužívate produkty s kozím mliekom, ale priamo chcete na tvár či vlasy aplikovať kozie mlieko, dôležité je zloženie. Pre dosiahnutie lepšieho efektu siahnite po ekologickom, čerstvom mlieku bez chemických prísad.

Nemýľte si mlieko s odličovacím prostriedkom. Ak nosíte make-up, najprv ho odstráňte klasickým spôsobom, tak ako ste zvyknuté. Použiť môžete kokosový olej, ktorý pleť tiež hydratuje, no je zároveň aj dobrým „prírodným“ produktom, ktorý nie je na škodu používať. Až po dokonalom vyčistení pleti aplikujte mlieko na pleť.

Ak prísady, tak iba z vlastnej kuchyne

Kristin rada do mlieka pridáva kávu, pomleté zrná obsahujúce kofeín. To, ako kofeín pôsobí napríklad na kruhy pod očami, sa môžete dočítať v našom staršom článku.

Ak by ste chceli masku, Kristin odporúča tento recept.

  • Štyri polievkové lyžice ovsených vločiek
  • Jedna polievková lyžica kozieho mlieka
  • Štipku muškátového orieška

S muškátovým orieškom opatrne, niekomu by mohol na pleti spraviť neplechu, pretože môže pleť podráždiť.

Pomoc kučeravým vlasom

Namáhané vlasy si zaslúžia starostlivosť. Kristin preplachy kozím mliekom odporúča najmä vtedy, ak sa zdajú suché a poškodené. Okrem bežnej starostlivosti teda zaradila do bežnej rutiny aj občasné prepláchnutie mliekom a výsledky spozorovala takmer okamžite. Vlasy boli menej suché a mlieko im poskytlo potrebnú hydratáciu. Pocit ľahších vlasov má za následok práve pôsobenie AHA kyselín.

Čítajte tiež: Sušené ovocie v mikulášskych balíčkoch? Pravda o tom, či je to zdravá náhrada sladkostí!

2015-12-14 12:15:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: livestrong.com, bustle.com, goatmilkstuff.com, draxe.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia