Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obľúbený mužský účes ohrozuje zdravie: Toto nerobte, inak prídete o vlasy!

Alopécia nie je len problém žien. Stále častejšie sa skloňuje s mužským účesom. Zobraziť galériu (2)
Alopécia nie je len problém žien. Stále častejšie sa skloňuje s mužským účesom. (Zdroj: thinkstock.com)

„Man bun“, povestný mužský drdol, ktorými sa preslávili najmä futbalisti, spôsobuje isté zdravotné komplikácie, pri ktorých môžu páni prísť o vlasy! Hoci vlasy ako koruna krásy je skôr doména žien, stále častejšie si na ne potrpia aj muži.

Z trendy účesu doživotná plešina

Trakčná alopécia je dôsledkom fyzickej námahy vlasov. K nej môže dochádzať pri častom nosení čiapky, pri účese, ktorý namáha vlasy. Rovnako u žien ako u mužov. 

Nie je to iba záležitosť nežnejšieho pohlavia. Rovnako aj muži môžu prísť o vlasy, minimálne im môže spôsobiť "iba" rednutie hrivy.  

 „Vidíme nárast tejto situácie. Pred piatimi rokmi som túto zmenu videl iba na ženách, dnes aj na mužoch,“ povedal riaditeľ International Association of Trichologists David Salinger.

Salinger, ale aj iní dermatológovia sa stretávajú s mužmi s alopéciou v dôsledku trendy účesu stále častejšie.

Austrálsky trichológ Anthony Pearce zase tvrdí, že tento trend nie je jediným dôvodom, prečo sa mužom tvorí plešina. Túto zmenu hustoty vlasov pozoroval pri inom „módnom“ účese.

„Mladí surferi, ktorí obľubovali dredy, u nich ste mali možnosť spozorovať alopáciu na ich pokožke, nie iba niekde, takmer na celej hlave,“ dodal Pearce.

Tento účes je zodpovedný zato, že mužom začnú padať vlasy. Upäté vlasy sú náchylnejšie na vypadávanie (zdroj: Thinkstock.com)
Zobraziť galériu (2)
Tento účes je zodpovedný zato, že mužom začnú padať vlasy. Upäté vlasy sú náchylnejšie na vypadávanie (zdroj: Thinkstock.com)  (Zdroj: thinkstock.com)

Problém minulosti

O nebezpečenstvách tesných a upnutých účesov sa hovorilo už v minulosti.

„ Aj napriek opakovaným napomenutiam, konský chvost (druh copu, pozn.red) sa v posledných rokoch teší neobvyklej popularite medzi mladými ženami,“ povedal doktor Alberh H. Slepyan.

Zaujímavejšie na tom je, že tento výrok je takmer polstoročie starý. Lekár zároveň dodal, že „čím upnutejší účes je, tým je v očiach iných ľudí dokonalejší.“ Čím uhladenejší je, tým je väčšia možnosť, že sa vlasy namáhajú a pokožka je náchylná na ničenie folikúl. To je už len krôčik od vypadnutiu vlasu. 

Prírodou v boji proti vypadávaniu vlasov

Vypadávanie vlasov nie je iba príčina nosenia rôznych účesov či čiapok. Vlasy nám vypadávajú denne, ani o tom nevieme. Počas alopécie sa na pokožke tvoria jazvy, ktoré nie sú estetické a často sa za ne môže človek hanbiť. Ako im predchádzať?

Ako prostriedok môžete použiť aloe vera. Má protizápalové účinky, dopomôže hojeniu starších jaziev. Prečo sa im však pripisuje najväčší účinok je pomoc pri obnove kožných buniek. Najlepšie je, že aloe si môžete vypestovať aj doma, takže kvôli tomu nemusíte utekať do lekárne alebo kupovať drahé výrobky, ktoré ho obsahujú žalostne málo.

Domácim pomocníkom číslo dva je cibuľa. Obsahuje účinnú látku, ktorá pôsobí protizápalovo, podporuje tvorbu kolagénu v koži. Gél, ktorý si môžete nanášať viackrát denne na postihnuté miesta možno dostať v lekárni.

Čítajte tiež: Dajte si banán na vlasy a sledujte, čo sa bude diať: Ovocie opäť ukazuje svoju silu! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9