Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Expresná úľava od kašľa: Tento recept budete chcieť vyskúšať!

Bylinky sú najlepším prostriedkom na zmiernenie kašľa. Vyskúšajte napríklad jablčník. Zobraziť galériu (2)
Bylinky sú najlepším prostriedkom na zmiernenie kašľa. Vyskúšajte napríklad jablčník. (Zdroj: thinkstock.com)

Už naše staré mamy vedeli o jeho účinkoch. Je prísadou mnohých sirupov proti kašľu, s ľahkosťou si ho však môžete zaobstarať v lekárni a „čarovať“ s ním doma. Hovoríme o jablčníku ľudovom.

Bylinka starých mám

O tom, ako pôsobí na naše telo vedeli už v dávnych dobách. Jablčník obyčajný trvácna rastlina, ktorá kvitne v júni až septembri. Má horkú chuť, tú dopĺňa jablková vôňa, ktorá je pre túto rastlinu charakteristická.

Po čaji z tejto rastliny stiahnite ak:

  • Vás trápi kašeľ, pozitívne ovplyvňuje funkciu dýchacích ciest
  • Ak potrebujete dať do poriadku žlčník – má totiž žlčotvorné a žlčopudné látky
  • Ak vás trápia žalúdočné vredy, ochorenia pečene
  • Trpíte nechuťou do jedla
  • Ak vás trápi srdcová arytmia
  • Pomôže ženám pri nepravidelnej menštruácii

Tri spôsoby ako vyliečiť kašeľ 

Jablčník sa najčastejšie využíva ako bylinka pri príprave čaju. To je asi najľahší spôsob, ako svoju zdraviu uľaviť.

Z vňate rastliny si môžete vyrobiť sirup. Sto gramov suchej vňate vložíme do trištvrte litra studenej vody a necháme vylúhovať. Na druhý deň nálev scedíme, vylisujeme a tekutinu uvaríme s pol kilom cukru do zhustnutia. Tri lyžičky denne by mali uľaviť prieduškám a zmierniť kašeľ.

Takto vyzerá jablčník obyčajný (zdroj: Thinkstock.com)
Zobraziť galériu (2)
Takto vyzerá jablčník obyčajný (zdroj: Thinkstock.com)  (Zdroj: thinkstock.com)

 Na domáce pastilky budeme potrebovať:

  • Šálku vysušených listov (buď po domácky usušené, z lekárne)
  • Šálku vody
  • Jeden a pol šálky medu

V malom hrnci necháme variť listy s vodou minimálne 25 minút, necháme ochladiť a precedíme najlepšie cez gázu. Listy zahodíme, vývar zmiešame s medom a privedieme v hrnci k varu. Teplota zmesi by nemali byť viac ako 140 stupňov. Potom oheň znížime a miešame, kým nevznikne hustejší sirup.

Na plech, ktorý sme si vymastili kokosovým olejom, vylejeme zmes. Necháme chvíľu ochladiť, zoberieme si kúsok do ruky a vytvarujeme pastilku. Necháme ich vychladnúť a skladujeme na suchom mieste. 

Čítajte tiež: Prečo by sme nemali vodu opakovane prevariť? Pozrite sa, čo sa stane!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9