Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odhaľte najväčšie mýty o žiarovkách: Môže za vašu migrénu skutočne osvetlenie v práci?

Mýty o škodlivých žiarovkách sú z časti pravdivé, netreba však zabúdať na prevenciu.
Mýty o škodlivých žiarovkách sú z časti pravdivé, netreba však zabúdať na prevenciu. (Zdroj: thinkstock.com)

Pracujete v uzavretej miestnosti denného svetla pod žiariacimi svetlami? Bolieva vás z toho hlava? Spojenie to mať môže, ale aj nemusí. Odhaľte spolu s nami tri najväčšie mýty o florescenčných žiarovkách.

Najčastejšie sa umelé osvetlenie spája s bolesťami hlavy, s rakovinou a s poruchami biorytmu. Z časti sú niektoré pravda, niektoré sú ale skutočné mýtu. Chcete vedieť ktoré?

  • Fluorescenčné svetlá spôsobujú migrény!

Dalo by sa povedať, že tento fakt je polopravdou. Niektoré výskumy hovoria o tom, že dlhší pobyt v miestnosti s takýmto osvetlením, kde pracovníci nemajú prístup k dennému svetlu môžu byť unavení a menej ostražitý a trpieť bolesťami hlavy. Nie je však pravda, že by to bolo pravidlom.

Ľudia trpiaci migrénami sú totiž pod Dr. Andrewa Hershey, riaditeľa centra pre výskum bolesti hlavy v Children´s Hospital v Cincinnati sú citlivejší na svetlo a to aj vtedy, ak aktuálne žiadnu bolesť hlavy necítia.

K takejto bolesti hlavy sa pridáva aj fakt, že miestnosti nemusia byť poriadne vetrané, je v nich zlá ventilácia, málo denného svetla. Nové žiarovky, používané teraz sú od tých starších odlišné, prispôsobené prostrediu tak, aby nespôsobovali žiadne ujmy na zdraví. Ak ale máte pocit, že za bolesťami vašej hlavy, požiadajte zamestnanca o výmenu terajších žiaroviek v miestnosti.

  • Tieto svetlá spôsobujú rakovinu

Toto pravda nie je. Novšie typy flourescenčných svetiel totiž nevysielajú žiarenie, ktoré by mali alebo mohli spôsobiť rakovinu. Žiarenie, ktoré žiarovky vysielajú je porovnateľné s tým, ktoré vylučuje váš smartfón. Potvrdila to aj Svetová zdravotnícka organizácia.

Opäť je však potrebné povedať, že odporúčaný odstup medzi vašou hlavou a žiarovkou by malo byť od 30-60 cm.

  • Žiarivky narúšajú biorytmus!

Tak tento mýtus sa podarilo vyvrátiť iba z časti. Je pravda, že fluorescenčné žiarivky vyžarujú modré svetlo, ktoré narúša tvorbu melatonínu. Ten je zodpovedný za lepší spánok. Takže áno, žiarivky sa môžu narušiť naše spánkové návyky. Na druhej strane staršie žiarivky, ktoré váš šéf ešte nevymenil môžu spôsobovať úplný opak. Môžete byť ešte viac unavený ako obyčajne, čo môže spôsobiť vašu nesústredenosť v práci a nízke pracovné nasadenie. 

Čítajte tiež: Svetový unikát: Vedec vyfotografoval ľudskú dušu, ako opúšťa telo!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9