Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Upratujete si hneď ráno posteľ? Každodenný zvyk by ste mali čo najskôr zmeniť!

Neupratovanie postele je spôsob, ako nedovoliť nebezpečným roztočom premnožiť sa a spôsobiť nám alergie.
Neupratovanie postele je spôsob, ako nedovoliť nebezpečným roztočom premnožiť sa a spôsobiť nám alergie. (Zdroj: Thinkstock.com)

Čo spravíte prvé, keď ráno vstanete? Zatiaľ, čo si mnohí ustelú posteľ, vaše prvé kroky smerujú do kúpelne? Rozhádzaná posteľ síce nie je znakom vychovanosti a poriadkumilovnosti, no nie každému ráno ostane čas na to, aby si upratal. A ten „niekto“ možno robí dobre...

 

Teplé noci nám počas uplynulých týždňov nedávali spať. Potili sme sa, počítali ovečky a to niekedy len márne. S horúcimi nočnými teplotami prišla otázka – ako často by sme mali meniť posteľnú bielizeň? Prepotené obliečky nie sú príjemné na pohľad, môžu zapáchať a sú domovom roztočov. Hoci sú neškodné, spojenie ich výkalov a odumretej pokožky sú „základom“ pre rozvoj alergií a nepríjemných alergických reakcií.

Ako často meniť posteľnú bielizeň?

Počas sparných letných nocí, keď sa potíme viac, by mal byť tento interval aspoň raz za týždeň. Môže sa zdať, že je to často, no chcete radšej bojovať s nepríjemnými alergickými reakciami? Dvakrát do roka by sme pritom mali prať periny a vankúše. Taktiežby sme mali pravidelne čistiť matrace. Postačí aj obyčajný vysávač.

Čo sa môže stať, ak si dlho nevymeníte obliečky?

  • Zhoršenie astmy.
  • Podráždenie očí, pocit suchých očí.
  • Dráždenie v krku, suchý kašeľ.
  • Nepríjemná nádcha, ktorá však nie je z prechladnutia.
  • V priemere žije v posteli približne 1,5 milión baktérií – viete si teda predstaviť, že je len otázka času, kedy sa ich prítomnosť preukáže aj va vašom organizme.

Zásady, ktoré sa oplatí dodržiavať

Jednoduchý test

Viete, kedy sú vaše vankúše „súce“ na pranie? Odhalí to jednoduchý test. Položte si svoj vankúš na otvorenú dlaň. Ak okraje prevísajú smerom nadol, je načase ich z obliečky vyvliecť a rovno ich hodiť do práčky! Tento test totiž dokáže „predpovedať“, že váš vankúš je plný slín, potu, odumretých buniek z vášho tela a iných telesných tekutín.

Rozhodne neustielať hneď po prebudení

Hoci tento úkon je proti všetkému, čo vás naučili, naozaj je lepšie ustlať si posteľ až po chvíli. Ak je za vami ďalšia horúca noc, vy sa zobudíte celý spotený, najprv si dajte napr. sprchu, poriadne si vyvetrajte a až potom si perinu a vankúš upracte. Práve v prepotenej posteľnej bielizni sa rýchlejšie množia roztoče. Neustlaná posteľ môže vplyvom vzduchu z otvoreného okna preschnúť, takže vlhkému prostrediu, kde by sa roztoče rozmnožili rýchlejšie, dáte stop! O niečo jednoduchšie to budú mať tí, ktorí majú vankúše z peria. To vyschne rýchlejšie ako bielizeň z iných výplní.

Periny môžete aj mierne natriasť, čím dostanú viac viac vzduchu, osušia sa a zbavia sa vlhka, ktoré sa v noci do nich dostalo. Ak dávate deku cez periny, aby to všetko lepšie vyzeralo, spravte to až po niekoľkých hodinách od ustlania, aby mali periny dostatok vzduchu.

V posteli by sme rozhodne nemali jesť

Omrvinky z jedla v posteli nielenže nepríjemne škriabu, ale sú „lákadlom“ pre baktérie, drobné mikroskopické chrobáky a roztoče. Nejedného z nás však láka predstava pozerania filmov práve z postele. Aby sa teda predišlo nehodám, ktoré by mali za následok čistenie celého matracu, používať by sme mali ochranu matracov. Kúpiť sa dajú v každom dobrom obchode s bytovými doplnkami.  

Čítajte tiež: Nebezpečné tajomstvo v hotelových izbách: S týmto nikto nerátal ani v najhoršom sne!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9