Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najhorší úraz v dejinách fitnessu: Toto nerobte, inak sa to ľahko stane aj vám!

Cvičte na strojoch radšej pod dohľadom odborníka.
Cvičte na strojoch radšej pod dohľadom odborníka. (Zdroj: profimedia.sk)

Fitnesscentrá zažívajú nový prílev ľudí, ktorí chcú popracovať na svojej postave. Blíži sa jarné obdobie, kedy zhadzujeme hrubé vrstvy oblečenia, preto sa chce každý zbaviť prebytočných kíl. Treba si však dávať pozor pri cvičení v posilňovni. Inak sa vám môže stať úraz, ako jednej žene, ktorá precenila svoje sily.


O tom, ako môže byť cvičenie na strojoch v posilňovni nebezpečné, sa presvedčila na vlastnej koži mladá žena. S veľkým elánom sa vrhla na stroj, ktorým sa posilňujú nohy a bez akéhokoľvek poučenia a zaškolenia od odborníka si naložila veľkú hmotnosť závažia. To, čo však nasledovalo potom, nečakala brunetka ani v tom najhoršom sne! Pri tom, ako si ľahla na chrbát a párkrát odtlačila záťaž, to jej ľavá noha nevydržala a doslova sa ohla. Zlomenina bola na svete!

Aj pre otrlých je pohľad na video s nepríjemným úrazom silnou kávou: 

Brunetka sa dala na tzv. leg-press, čo je cvičenie na posilnenie dolnej časti tela. Správnym cvičením človek rozvíja silu a objem svalov nôh.

„Leg press je oveľa pohodlnejší cvik ako drepy, nevyžaduje si toľko pozornosti techniky ako pri drepoch,“ povedal fitness tréner Ondrej Čáp.

V čom urobila chybu?

Žena si však nenechala poradiť od skúsených odborníkov v posilňovni, ako sa má cvičiť na stroji, v čom urobila veľkú chybu. Veľká hmotnosť závažia a ešte k tomu úplne vystreté nohy pri ich odtláčaní spôsobili veľký úraz, čo potvrdil fitness tréner.

„Ako ste mohli vidieť, táto žena spravila obrovskú chybu, ktorú by mal každý človek vedieť. Pri tomto cviku sa nikdy, hovorím nikdy neprepínajú kolená, teda v skratke vysvetlené, akonáhle človek vytláča záťaž, nikdy nohy nevystrie do 180 stupňov! Tu ste mohli názorne vidieť, čo sa stane pri maximálnom vystretí dolných končatín a poviem vám pravdu, ani mne to nebol príjemný pohľad, ale podotýkam, človek by mal byt oboznámený s týmto cvikom a nechať si poradiť buď od trénera alebo človeka, ktorý s tým už má nejaké skúsenosti,“ upozorňuje odborník Ondrej Čáp.

Diétny expert Dr. Michael Mosley zbúral mýty o cvičení, ktoré by mohli spôsobiť viac škody ako úžitku!

Ako sa vyhnúť úrazom?

Aby ste si z cvičenia v posilňovni odniesli skvelý pocit a nie nepríjemný úraz, v prvom rade by ste mali vyhľadať skúseného trénera, ktorý vám vysvetlí ako najlepšie začať. To platí hlavne pre začiatočníkov. Dôležité je tiež rozcvičenie.

Choďte radšej o 15 min skôr do posilňovne a dobre sa rozcvičte, to sa týka celého tela. Začnite od krku, potom sa presuňte nižšie, teda ramená, lakte, zápästia a dolné končatiny. To, že sa niekto zavesí na hrazdu a začne sa zdvíhať alebo začne robiť kľuky, je najväčšia hlúposť! Treba každý jeden kĺb dobre rozcvičiť a každý jeden sval pomaly ponaťahovať a dobre zahriať. Ale čo je najdôležitejšie, je kvalitný strečing po tréningu! Týmto by som chcel všetkých začiatočníkov poprosiť, buď vyhľadajte osobného trénera, ktorý vám poradí čo a ako robiť alebo vyhľadajte nejakého známeho, ktorý bude mať s vami trpezlivosť a poukazovať vám techniku cvičenia na rôzne svalové partie, ako aj napr. cvičenie Leg press,“ zdôrazňuje Ondrej Čáp.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9