Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mäso bez škodlivých látok a zvyškov hormónov? Takto spoznáte kvalitnú kuracinu!

Vyberajte si kuracinu v obchode dôkladne!
Vyberajte si kuracinu v obchode dôkladne! (Zdroj: thinkstock.com)

Po niekoľkých aférach, týkajúcich sa zlej až toxickej kvality potravín či antibiotík začína byť každý na pochybách, či je vôbec možné zohnať kvalitné mäso. Našťastie, dobrá, kvalitná a zdravá kuracina existuje, len treba vedieť, kde a ako ju vybrať!

Prečo je výber mäsa dôležitý?

Nenašli ste osvedčeného mäsiara alebo ste nemali čas za ním zájsť? V tom prípade vám neostáva nič iné, len sa pozrieť na pulty supermarketov, prehrabať sa kusmi nabaleného mäsa a nájsť spomedzi nich kvalitnú a zdraviu nezávadnú kuracinu. Výber mäsa je dôležitý a mali by ste mu venovať patričnú pozornosť, aj keby vás to malo stáť niekoľko minút navyše. Odborníci zdvíhajú varovný prst, že pri kúpe prvého mäsa, ktoré uvidíte, je veľmi pravdepodobné, že ide o nekvalitný kúsok.

Konzumácia nekvalitného kuracieho mäsa je z dlhodobejšieho hľadiska pre zdravie nebezpečná!

Ak dlhšie konzumujete nekvalitné mäso, hrozí vám:

  • Pri mäse s rezíduami antibiotík či chemických látok: Zvyšuje sa možnosť vzniku alergií.
  • Pri mäse zo zvierat so zmenenou kvalitou produktov (napr. konzumujú mlieko bez dostatku vitamínu D, mliečny tuk obsahuje veľa mastných kyselín): Prichádzate o výživné látky a častá konzumácia takýchto potravín k zvýšenému výskytu civilizačných chorôb.

Prvoradý je obal

Ste v obchode a pred sebou máte desiatky kusov kuracieho mäsa. Čo teraz? Prvé, čo si treba všímať je obal. Skontrolujte, či nie je poškodený, a či je na ňom uvedený výrobca. Niekedy sa stáva, že na obale je označený len distribútor alebo predávajúci. V tom prípade radšej ruky preč, zrejme výrobca nechce byť uvedený, čo už veľa naznačuje... Ak je daný spracovateľ mäsa seriózny, uvádza aj krajinu a miesto pôvodu kurčaťa. Na obale nájdete identifikačnú značku závodu, uvedenú v elipse aj so značkou krajiny. U nás sa predáva hydina z rôznych krajín, vrátane Poľska či Maďarska. Chcete slovenského výrobcu alebo spracovateľa? Hľadajte na obale skratku SK.

Prečo sú niektoré kurčatá v obchodoch veľké? Neuveríte, aký trik sa používa na to, aby vyzerali lákavejšie!

Kvalitu vyčítate z etikety

Zrejme sa vám drobné písmenka na etikete nebudú chcieť čítať, no aj tam sú rozhodujúce údaje, ktoré ukazujú, či je výrobok kvalitný. Zbadali ste slová ako „šťavnaté“, „solené“ či „mäsový prípravok“? Zbystrite pozornosť! V tomto prípade ide o mäso, ktoré nie je čisté, a ktoré môže byť nastreknuté vodou do podielu až 40 %. Ak nechcete zaplatiť za vodu s prídavnými látkami, ruky preč od takéhoto mäsa. Dôležité je samozrejme aj zloženie výrobku, ktoré veľa napovie o jeho kvalite. Nezabúdajte, že sú uvedené v poradí od najviac obsiahnutej zložky po najmenej. Najlepšie je kupovať čerstvé mäso, ktoré je chutnejšie. Sledujte dátum spotreby!

Aj vzhľad veľa napovie

Kvalitnú kuracinu je vidieť na prvý pohľad. Prirodzene žlté až ružovkasté sfarbenie, bez akýchkoľvek pomliaždenín, odrenín a krvných zrazením a koža bez peria na povrchu prezrádza, že ide o chutné a zdraviu nezávadné mäso. Problém predstavujú sivé odtiene kurčaťa, ktoré sú spôsobené porušením skladovania.

Kurča na tácke či mrazené?

Na pultoch predajní nájdete mäso zabalené v rôznych obaloch. Vybrať si môžete kuracie mäso vo vaničke, na tácke alebo vo vákuovom balení. Netreba však zabúdať, že každé má svoje špecifiká a malo by obsahovať informáciu od výrobcu o skladovaní a dátum spotreby. Iné je to v prípade voľne uloženého tovaru, kedy záleží od predávajúceho, či ju na pulte uvedie alebo nie. Taktiež kurča zo zmrazeného boxu je v poriadku, no tu si nemôžete byť istý, ako sa s ním narábalo, kým sa dostalo do obchodu. Je dosť možné, že precestovalo stovky kilometrov a mohlo byť vystavené teplotným rozdielom.

Najlepší je vlastný chov

Kvalitnú kuracinu môžete kúpiť u mäsiara. Ten by však mal mať certifikát od slovenského dodávateľa, ktoré je garanciou pôvodu, a ktorý vie o mieste pôvodu hydiny. Všeobecne sa však odporúča uprednostňovať kúpu mäsa z BIO chovu alebo od drobných farmárov, kde existuje možnosť preveriť si podmienky, v akých kurčatá žijú. Ak máte možnosť vlastného chovu, nie je nič lepšie!

Toto nikdy nerobte!

Mäso máte v nákupnom košíku, takže teraz je dôležité v čo najkratšom čase ho prepraviť domov do chladničky. Najčastejšou chybou, ktorí mnohí robia pri kúpe mäsa, je, že ho jednoducho vložia do nákupnej tašky alebo tašku s nákupom dajú na niekoľko hodín do kufra auta. Mäso je tak vystavené väčším teplotám. Ideálne je používanie termotašiek a snažiť sa mäsové výrobky čo najskôr dopraviť do svojej chladničky. Čerstvé mäso by ste mali potom spracovať do 24 hodín.

Ako bezpečne pripraviť kurča? Prečo by sme mäso nemali umývať pred pečením!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9