Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čo je za vysokým krvným tlakom? Príčiny, o ktorých vie len málokto!

Za vysokým krvným tlakom nie je len soľ, alkohol či stres, ale aj osamelosť či spánkové apnoe.
Za vysokým krvným tlakom nie je len soľ, alkohol či stres, ale aj osamelosť či spánkové apnoe. (Zdroj: thinkstock.com)

Čo spôsobuje vysoký krvný tlak? Prví vinníci, ktorí vás pravdepodobne napadnú, je zvýšená konzumácia soli, veľa stresu a alkohol. Existujú však aj menej známe príčiny vysokého krvného tlaku, o ktorých niektorí zrejme netušili.

Podľa portálu Huffingtonpost.com môžu za vysoký krvný tlak aj menej známe príčiny:

1. BPA

Nová štúdia zverejnená v časopise Hypertension uvádza chemickú látku BPA (Bisfenol A) nájdenú v niektorých plechovkách a plastových fľašiach, ktorá sa môže dostať do jedla a nápojov a zvyšovať krvný tlak. Dokonca aj predchádzajúce štúdie ukázali, že dlhodobé vystavenie BPA je spojené s ochorením srdca a vysokým krvným tlakom. Každý môže znížiť riziko vysokého krvného tlaku z BPA tým, že obmedzí používanie konzerv, plastových nádob a radšej bude skladovať jedlo v skle, porceláne či v nerezových miskách.

2. Spánkové apnoe

Ide o poruchu regulácie dýchania, ktorá sa vyznačuje prestávkami v dýchaní s minimálne 10 sekundovým trvaním a výskytom viac ako 10 prestávok na jednu hodinu spánku. Aj spánkové apnoe spôsobuje vysoký krvný tlak! Podľa National Sleep Foundation, keď je vaše dýchanie prerušené, hladina kyslíka v tele klesá. Váš mozog potom vysiela signály cez nervový systém pre zvýšenie prietoku kyslíka do srdca a mozgu. Môže to vyvolať uvoľňovanie stresových hormónov, ktoré zvyšujú srdcovú frekvenciu a riziko vysokého krvného tlaku.

Spánkové apnoe možno úspešne liečiť! Keďže ním trpí väčšina ľudí s nadváhou či obezitou, pomôže zmena životného štýlu (chudnutie), používanie náustkov alebo dýchacích prístrojov.

Steviar prírodné stolové sladidlo na báze glykozidov steviolu je vhodné pre diabetikov, pri redukčných diétach, ale i pre ľudí so zdravým životným štýlom. Prispieva k vytvoreniu rovnovážnej hladiny cukru v krvi a znižuje krvný tlak! Považuje sa za zdravú náhradu cukru.

3. Osamelosť

Tráviť čas s priateľmi sa spája s lepším zdravím a pohodou! Osamelosť si však berie svoju daň. Nielenže ste vtedy menej šťastní, vo väčšom strese, ale má vplyv i na krvný tlak. Zistil to päťročný výskum na univerzite v Chicagu, ktorý prvýkrát ukázal priamu koreláciu medzi samotou a vysokým krvným tlakom u ľudí od 50 rokov a starších. Zvýšenie krvného tlaku bolo pritom spozorované už po dvoch rokoch štúdie a naďalej sa zvyšoval počas ďalších rokov.  Podľa expertky Irene S. levine, PhD., ktorá je tiež profesorkou psychiatrie na NYU School of Medicine, keď ste s priateľmi, cítite sa uvoľnene. Na druhej strane, nie všetky priateľstvá trvajú navždy. Preto je dôležité pestovať si nové priateľstvá a byť stále v sociálnom kontakte.

4. Lieky

Lieky by vám mali posilniť zdravie. Niektoré z nich však môžu paradoxne zvyšovať krvný tlak. Zistila to štúdia uverejnená v časopise Archives of Internal Medicine. Podľa Myo Clinic tí, ktorí denne užívajú paracetamol, majú zvýšenú pravdepodobnosť vzniku vysokého krvného tlaku. Týka sa to aj antidepresív, niektorých bylinných doplnkov ako ženšen či sladké drievko a inhalátorov. Poraďte sa so svojim lekárom!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9