Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrozivá choroba ako z hororu: Žena strávila roky s presvedčením, že je mŕtva!

Aj keď Haley má za sebou to najhoršie, stále je pod dohľadom lekárov. Zobraziť galériu (2)
Aj keď Haley má za sebou to najhoršie, stále je pod dohľadom lekárov. (Zdroj: Facebook.com)

Dievča v jej veku by si malo užívať život, no ona si myslela, že neexistuje! Niektoré choroby sú také vzácne, že o nich ľudia takmer nevedia. Sedemnásťročná Haley Smithová trpela tzv. syndrómom chodiacich mŕtvych, dlhé roky verila tomu, že je mŕtva!

Dospievajúce dievča strávilo tri roky svojho života v presvedčení, že je mŕtve kvôli vzácnemu zdravotnému stavu, ktorý je známy ako Cotardov syndróm alebo Syndróm chodiacej mŕtvoly.

O akú bizardnú chorobu ide?

Ide o nezvyčajnú duševnú poruchu, pri ktorej sa pacient domnieva, že mu chýba nejaký telesný orgán, prípadne viacero orgánov alebo, že je dokonca mŕtvy. Myslí si, že jednoducho neexistuje, preto niektorí pacienti umierajú od hladu, keďže nemajú chuť na jedlo alebo si siahnu na život, lebo veria, že sú nesmrteľní. Takto skreslená skutočnosť je spôsobená tým, že majú poruchu v oblasti mozgu, ktorá spracováva emócie. Rovnako ako bipolárna porucha alebo schizofrénia, Cotardov syndróm je ďalšou formou psychózy. Bol pomenovaný po francúzskom neurológovi Julesovi Cotardovi v roku 1880, no prvý prípad tejto choroby sa objavil už v roku 1788.

Prípravok GinkoStim je kombinácia troch rastlín – guarana, ginkgo biloba a gotu kola. Guarana zlepšuje pozornosť, ginkgo biloba má priaznivé účinky na pamäť a gotu kola pomáha zachovávať dobrý stav duševných funkcií. 

Chcela byť bližšie k mŕtvym

Prvé príznaky ochorenia prišli u Haley nečakane, keď bola v škole. Cítila sa zvláštne, nadobudla pocit, že patrí medzi mŕtvych. Začala zameškávať školu, cez deň spala a v noci bdela... Predstavovala si, že je mŕtva. Začala chudnúť a odmietala jedlo. Často myslela na cintoríny a sledovala veľa hororových filmov.

Takto sa práve cítim. Napísala Haley k svojej fotografii, ktorú zverejnila na sociálnej sieti. (Foto: Facebook.com)
Zobraziť galériu (2)
Takto sa práve cítim. Napísala Haley k svojej fotografii, ktorú zverejnila na sociálnej sieti. (Foto: Facebook.com)  (Zdroj: Facebook.com)

 

"Moji rodičia sa práve rozviedli a ja som sa s tým nevyrovnala práve najlepšie. Jedného dňa, keď som sedela v školskej triede, mala som divný pocit, že som mŕtva a nemohla som sa toho zbaviť. Keď som išla domov, premýšľala som o návšteve cintorína, aby som sa dostala bližšie k ostatným, ktorí boli mŕtvi. Keďže v blízkosti nebol žiaden, išla som domov, kde som sa snažila z toho dobre vyspať. Zdalo sa, že to funguje, cítila som sa lepšie, no o niekoľko dní neskôr, morbídne myslenie o sebe ako o mŕtvole, znovu udrelo," priznala sa Haley. 

Vyliečili ju rozprávky

Haley sa stala doslova obeťou nočnej mory, ktorú by nechcel nikto zažiť! Po tom, čo o svojom probléme povedala svojmu otcovi, vyhľadala pomoc psychiatra, ktorý jej po vyšetrení diagnostikoval Cotardov syndróm. Vďaka terapeutom sa jej liečba pohla správnym smerom k uzdraveniu.

Zaujímavý je spôsob liečby, ktorý ju dostal z choroby. Dievča rámci terapie sledovalo rôzne rozprávky, pri ktorých sa cítila veľmi dobre. Mala obrovské šťastie, že sa z toho dostala! Na Cotardov syndróm totiž neexistuje žiadny liek a vyskytuje sa len vzácne. Lekári obyčajne predpisujú antidepresíva a antipsychotiká alebo elektrokonvulzívnu terapiu. Haley to však zvládla!

"Byť mŕtvola, to bol ten najväčší bizarný zážitok, ale som rada, že sa mi podarilo dostať von živá," povedala Haley. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9