Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nová nádej pre pacientov s najčastejším zhubným ochorením: Toto ich môže zachrániť!

Pacienti s rakovinou hrubého čreva môžu dlhšie prežiť vďaka vitamínu D!
Pacienti s rakovinou hrubého čreva môžu dlhšie prežiť vďaka vitamínu D! (Zdroj: thinkstock.com)

Rakovina je ochorenie, ktoré sa i napriek moderným možnostiam liečby považuje za strašiaka modernej doby. Medzi zhubné nádory, ktorých výskyt sa neustále z roka na rok zvyšuje, patrí rakovina hrubého čreva (kolorektálny karcinóm). Zmení sa však situácia po novom zistení vedcov?


Nová štúdia, ktorú viedli výskumníci na inštitúte Dana Farber Cancer Institute, skúmala pacientov s metastatickým kolorektálnym karcinómom. Po dlhšom pozorovaní pacientov prišli na to, že tí, ktorí mali vysoké hladiny vitamínu D v krvi pred zahájením chemoterapie, prežili dlhšie ako pacienti bez tohto vitamínu! Odborníci zozbierali údaje od viac ako tisíc pacientov so zhubným ochorením, ktorí sa zúčastnili klinického hodnotenia chemoterapie a biologickej liečby. Výsledky boli jednoznačné. Vitamín D sa ukázal ako potenciálny spomalovač tejto zákernej rakoviny!

Prežili dlhšie

Pacienti s najvyššou hladinou vitamínu D v krvi prežili o 32,6 mesiaca dlhšie v porovnaní s tými, ktorí mali nižšiu hladinu vitamínu v krvi!

"Toto je najväčšia štúdia vykonaná u pacientov s metastatickým kolorektálnym karcinómom, u ktorých bola skúmaná hladina vitamínu D," uviedol vedúci štúdie a onkológ Kimmie, MD, MPH.

Vedci rozdelili pacientov do piatich skupín na základe hladiny vitamínu D v krvi. Výsledky ukázali, že tá skupina, ktorá mala najvyššiu úroveň vitamínu v krvi prežili o 33 % dlhšie než tí s najnižšou hladinou. Vyššie hladiny vitamínu D boli spojené aj s dlhšou dobou, kým sa rozvinulo štádium ochorenia.

Hladiny vitamínu D u pacientov boli v rozmedzí od  8 ng / ml do 27,5 ng / ml, čo možno považovať sa vyššiu úroveň hladiny. Priemerná hladina u všetkých pacientov bola 17,2 ng / ml. Nedostatok vitamínu D mali tí, ktorým bola nameraná hodnota nižšia ako 20 ng / ml.

Aby sa zistilo, či je vitamín D vhodný na liečbu rakoviny hrubého čreva, je potrebné ďalšie skúmane. Je to však na drobej ceste!

Kde sa nachádza vitamín D?

Určité množstvo vitamínu D si dokáže naše telo vytvoriť kontaktom slnečného žiarenia s pokožkou. Nájdete ho hlavne v živočíšnych produktoch ako rybí tuk, pečeň, vajcia, tuniak, loso či sardinky. Je nenahraditeľný na vstrebávanie vápnika a fosforu a na tvorbu zubov i kostí. Deťom by nemal v žiadnom prípade chýbať, inak hrozí, že im kosti nebúdú správne rásť (budú krehké a budú sa lámať).

Vitalita komplex pre ženy obsahuje kombináciu vitamínov a minerálov, ktoré priaznivo pôsobia na fyzickú i psychickú kondíciu ženy, čím prispieva k jej vnútornej a aj vonkajšej kráse. Taktiež podporuje správnu funkciu imunitného systém!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9