Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ako často si meníte pyžamo? O čo si koledujete, ak ho nosíte dva týždne!

Vymieňajte si pyžamo pravidelne, čím sa vyhnete kožným infekciám.
Vymieňajte si pyžamo pravidelne, čím sa vyhnete kožným infekciám. (Zdroj: thinkstock.com)

Ak nepatríte medzi nahých spáčov a do postele idete zásadne len s pyžamom na tele, mali by ste spozornieť! Ako často si ho meníte? Čudovali by ste sa, ako je to dôležité!

Nový prieskum, kde bolo vyspovedaných viac ako 2 000 britských párov ukázal, že človek nosí jedno pyžamo v priemere dva týždne než si ho dá oprať a vymení za nové. Muži tak zvyknú dať na seba nové pyžamo po 13 dňoch a ženy dokonca až po 17! Prieskum ďalej naznačil, že u 57 % ľudí je zábudlivosť hlavným dôvodom. Jednoducho si pyžamo zabudnú vymeniť, resp. už si nepamätajú, od kedy ho nosia.

Dôsledky dlhého nosenia pyžama

Expert na hygienu je však zhrozený z uvedených zistení a upozorňuje, že príliš dlhé nosenie pyžama môže viesť ku kožným infekciám, zápalu močového mechúra a dokonca aj k MRSA (infekcia vyvolaná baktériou, ktorá je odolná voči doteraz používaným antibiotikám).

„Pyžamo, ktoré máte nepretržite na sebe počas spánku je v neustálom kontakte s vašou pokožkou. Každý z nás ma kožné a črevné organizmy, ktoré sú zvyčajne neškodné. Ak sa však dostanú na nevhodné miesto, môžu spôsobiť problémy,“ varuje profesorka Sally Bloomfieldová z London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Niektoré z drobných mikroorganizmov – baktérií, ktoré husto obývajú naše telo ústa i črevo, nám dokonca pomáhajú, ale len v prípade, ak dodržiavame základné hygienické pravidlá. V opačnom prípade môžu spôsobiť pohromu v podobe infekcií či chorôb. Profesorka upozorňuje, že by mohli byť ohrození hlavne tí, ktorí majú na tele nejaké rany či modriny.

Homeopatický liek Sedalia sa používa u detí starších ako 1 rok na liečbu prechodnej nervozity a nezávažných porúch spánku!

Pozor na šírenie mikróbov!

Problém však môže nastať aj vtedy, ak sa rozhodnete po dlhej dobe si oprať nočnú bielizeň. Pri praní sa môžu mikróby preniesť jednoducho na iné kusy oblečenia a tým aj na ostatných členov rodiny. Aj keď sa praním väčšina baktérií zničí, pri silnej kontaminácii pyžama môžu prežiť a dostať sa na iné oblečenie. Preto by ste si nočnú bielizeň mali prať minimálne jedenkrát do týždňa. Platí to hlavne vtedy, ak žijete v jednej domácnosti viacerí.

Viac ako polovica účastníkov prieskumu (51 percent) uviedla, že si nemusia vymieňať a prať pyžamo, keďže "ho nosia len niekoľko hodín v noci." Niektorí muži sa priznali, že žiadne pyžamo nenosia a jednoducho si na noc oblečú to, čo je po ruke.

Či už preferujete dvojdielny pyžamový set alebo chodíte spávať v nočnej košeli, nemali by ste podceňovať ich pravidelné vymieňanie za nové pyžamo. Aj keď si ho obliekate na čisté osprchované telo, nie je to dôvod, prečo ho nosiť aj nasledujúcich 14 dní!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9