Koniec panického strachu z lekára: Návod, ako si vybrať dobrého zubára!

Podľa zubára MUDr. Dušana Hollého, dobrý zubný lekár by mal ošetriť aj dieťa svojho dospelého pacienta.
Zdroj: red
2015-01-15 15:30:00

Dobrou zubnou ambulanciou je taká, v ktorej ošetria aj vaše deti a tiež vašich rodičov. Svojmu lekárovi by ste mali dôverovať a nebáť sa ho. Podľa zubného lekára MUDr. Dušana Hollého, PhD, MPH. sa tiež treba opýtať svojich známych na skúsenosti a vytipovať si niekoľko mien.

Najmä vo väčších mestách je veľa zubných lekárov a ľudia majú problém si vybrať toho svojho. Podľa čoho spoznajú, ktorý je dobrý?

O kvalitách zubného lekára nerozhoduje počet billboardov ani inzerátov v časopisoch. Stále platí, že lekár by mal mať jednak profesionálne znalosti, zručnosti aj skúsenosti a mal by byť ústretový i ľudský. Najobjektívnejším meradlom kvalít zubára je preto spokojný pacient. Naozaj niet nad osobnú referenciu. Mnohí ľudia si vyberú zubného lekára podľa internetovej stránky, na ktorej vidia špičkovo vybavenú ambulanciu, no podľa mňa je tento atribút druhoradý. Poznám výborných kolegov, ktorí pôsobia v starších ordináciách a ich pacienti na nich nedajú dopustiť. Dôležite je použitie kvalitných materiálov a vhodných techník ošetrenia.

Na čo sa máme pri hľadaní zubného lekára zamerať, keď nemáme osobné referencie?

Záleží od toho, čo potrebujete. Pokiaľ hľadáte všeobecného zubného lekára a preferujete konkrétnu lokalitu, mali by ste sa pri hľadaní zamerať na tieto aspekty. Spýtajte sa svojich známych na skúsenosti a vytipujte si niekoľko mien. Viac napovie telefonický kontakt. Je potrebné si uvedomiť, že zubný lekár môže odmietnuť prijať nového pacienta, pokiaľ nepatrí do jeho obvodu. Stáva sa to, keď má odborník naplnenú kapacitu. Dôležitým kritériom pre mnohých sú zmluvy so zdravotnými poisťovňami alebo cenník, ktorý nemusí byť zverejnený na internete, ale nájdete ho v čakárni. Aspektov je, samozrejme, viac. Pre mňa osobne je dobrou zubnou ambulanciou taká, v ktorej ošetria nielen vás, ale aj vaše deti a aj vašich rodičov. Za dôležité pokladám aj to, aby ste svojmu lekárovi dôverovali a mali z neho dobrý pocit a nechodili na ošetrenie vždy so strachom.

Bylinná zubná pasta EdelWhite prirodzene posilňuje ďasná, bojuje proti povlaku a reminalizuje zuby. Neobsahuje fluorid, parabény, ani éterické oleje!

Ako by mala prebiehať správna diagnostika?

Základ vyšetrenia spočíva v pozorovaní zrakom a hľadaní malých kazov v ryhách zubnou sondou. Ďalej sú to pomocné vyšetrenia ako skúška vitality zubov a RTG snímka. Odporúčam aj bitewing, čiže snímky zamerané na medzizubné priestory, v ktorých kaz vzniká najčastejšie. Súčasťou prehliadky by malo byť aj vyšetrenie parodontu, teda závesného aparátu, a slizníc dutiny ústnej. Lekár by mal vyšetriť aj čeľustný kĺb. Následne by mal o stave ústneho zdravia informovať pacienta. Pokiaľ je potrebná sanácia, ešte pred ošetrením by ho mal upovedomiť, čo bude robiť a a vhodné je aj ponúknuť mu kompletný terapeutický plán - najlepšie aj s rozpočtom celého ošetrenia. Vždy je nevyhnutné slovne popísať rozsah ošetrenia, použité materiály a prebrať, čo je hradené zo zdravotného poistenia. Pacient by mal po každom ošetrení dostať aj doklad o zaplatení.

Aké sú približné čakacie lehoty u zubných lekárov?

Mám pocit, že v ostatnej dobe sa stretávame so stále sa predlžujúcimi dobami u zubných lekárov. U tých najvyťaženejších sú čakacie doby aj niekoľko mesiacov. Myslím si, že aj to je celkom ukazovateľom kvality ošetrenia. Toto pravidlo však nemusí platiť všeobecne. Na dobrého lekára si často treba počkať, ale mal by mať denne rezervu aj na akútne stavy a prijať ich bez objednania, pokiaľ ide o jeho zmluvných pacientov. Samozrejme, najlepšie je bolestivým stavom predchádzať správnou prevenciou.

Prečo sa niektorým ľuďom kazia zuby viac než ostatným?

Často som sa u takýchto pacientov stretol s názorom, že na vine je genetika. Nie je tomu tak.

Človek si môže čistiť zuby dvakrát denne, no neodstráni dostatočne zubný povlak, v ktorom sa nachádzajú baktérie poškodzujúce zubnú sklovinu a závesný aparát. V súčasnosti máme viac testov, ktoré určia, aké baktérie sú v dutine ústnej a niekedy je pri zhoršenom náleze, najmä pri parodontitíde, potrebné predpísať antibiotiká. Na trhu existujú rôzne druhy zubných kefiek vrátane medzizubnej či tzv. single. Netreba zabúdať ani na zubnú niť. Dôležité je mechanické čistenie, no vhodne zvolená zubná pasta alebo ústna voda môže pomôcť dobrej ústnej hygiene. Čisté zuby sa nekazia, nech ste už zdedili akúkoľvek genetiku.

2015-01-15 15:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia