Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Skoncujte so sušením bielizni vnútri: Môžete na to nepríjemne doplatiť!

Vyhnite sa sušeniu oblečenia na radiátoroch!
Vyhnite sa sušeniu oblečenia na radiátoroch! (Zdroj: thinkstock.com)

A je to tu! Vonku prší, je hmla alebo sneží a k tomu je zima. Jednoducho vonku vládne nevľúdne sychravé počasie. Vypraná bielizeň neschne a neostáva vám nič iné, len ho sušiť doma na radiátoroch. Obrovská chyba!

Ohrozujete seba i svoje okolie

Nepatríte medzi tých ľudí, ktorí majú vyhradenú miestnosť v dome či byte čisto len na pranie a sušenie bielizne? Škoda! Vy to budete mať o niečo ťažšie. Aj keď sa vám sušenie bielizne na radiátore zdá ideálnym riešením v zimných mesiacoch, budete musieť vymyslieť iný spôsob! Až tri štvrtiny domácností pritom využíva radiátory, pričom nevedia, že tým ohrozujú svoje zdravie.

Lekári zdvíhajú varovný prst a upozorňujú, že by ste mali prestať so sušením bielizne v interiéri. Ohrozujete zdravie celej svojej rodiny vrátane seba, no hlavne tých, ktorí majú oslabenú imunitu či trpia astmou. Pre alergikov je tento spôsob sušenia priam katastrofou, no aj pre zdravých ľudí nie je žiadnou výhrou.

Plesne útočia!

Tým, že si mokré oblečenie po vybratí z práčky rozvešiate na radiátory, zvýši sa hladina vlhkosti v miestnosti až o 30 %. Vlhký vzduch je pritom ideálnou podmienkou pre vznik plesňových spórov. Nebezpečné sú hlavne spóry aspergillus fumigatus, ktoré môžu spôsobiť pľúcne infekcie.

Profesor David Denning a jeho tím z centra National Aspergillosis Centre v Manchestri varujú verejnosť po tom, čo si v poslednom čase všimli rastúci počet pacientov, ktorí vyhľadali ich pomoc pre zdravotné komplikácie kvôli plesňovým spóram.

"Mokrá bielizeň obsahuje až okolo dvoch litrov vody, ktorá sa postupne uvoľňuje do miestnosti. Takže zaťaženie vlhkosťou pri sušení bielizne je veľké," upozorňuje David Denning.

Nosový sprej Quixx uvoľňuje upchatie nosa a nosových dutín pri nádche, chrípke alebo alergii. Čistí nosové dutiny a zvlhčuje nosovú sliznicu.

Aké zdravotné komplikácie môže spôsobiť?

Našťastie stále je veľa tých, ktorí sú voči týmto plesňovým spórom imúnni alebo ich obranyschopnosť organizmu je dostatočne silná v boj proti infekcii. To však neznamená, že by sme mali nad týmto problémom len mávnuť rukou! Astmatikom totiž hubové infekcie môžu spôsobiť celý rad nepríjemných problémov ako napr. kašeľ a dýchavičnosť. Tí, ktorí zápasia s nádorovým ochorením či s AIDS alebo jednoducho majú poškodený imunitný systém, môžu trpieť pľúcnou aspergilózou, čo je ochorenie, spôsobujúce vážne poškodenie pľúc, dutín a priedušnice, pričom sa môže rozšíriť do celého tela.

Najlepšie riešenie

Najideálnejšie je sušiť bielizeň vonku alebo v sušičke. No ak je vonku naozaj nepriaznivé počasie a vám neostáva nič iné, než bielizeň sušiť v interiéri, nezabudnite aspoň na pravidelné vetranie. Akonáhle spozorujete doma zvýšenú vlhkosť, môžete siahnuť aj po pohlcovačoch vlhkosti. Ak máte k dispozícii sušiak, radšej si vyberte ten, než radiátor. Umiestnite ho s bielizňou však čo najďalej od spálne. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9