Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Ďalšia negatívna stránka najznámejšieho lieku proti bolesti: Kto by sa mu mal vyhnúť!

Tehotné ženy by najlepšie nemali brať žiadne lieky!
Tehotné ženy by najlepšie nemali brať žiadne lieky! (Zdroj: thinkstock.com)

Vyzerá to tak, že liečivá látka paracetamol, ktorá má analgetické a antipyretické účinky, opäť zlyhala! Nájdeme ju v známych liekoch ako coldrex či paralen, ktoré používajú mnohí proti bolesti. Údajne by sa jej mali vyhnúť tehotné ženy!

Môžu mať hyperaktívne dieťa

Lieky s paracetamolom patria medzi najpredávanejšie, utekáme za nimi do lekárne vždy vtedy, keď máme chrípku, horúčku či iné bolesti. Spoliehame sa na ich účinok a navyše, našu peňaženku nezruinujú. Vedci z Nového Zélandu však zdvíhajú varovný prst. Liekmi s paracetamolom by sa nemali liečiť tehotné ženy, inak môžu byť ich deti hyperaktívne!

To, že je paracetamol pre ženy v tehotenstve nebezpečný, potvrdzujú výskumníci nasledovným zistením. Údajne každé druhé dieťa, ktorého mama užívala počas tehotenstva lieky s touto látkou, bolo hyperaktívne! To však nie je všetko. Zvyšuje sa u nich riziko astmy a u chlapcov je to porucha zostúpenia semenníkov, čo vedie k neplodnosti.

Viaceré faktory na to vplývajú

Je však skutočne dôvod na paniku? Hyperaktivita. t.j. syndróm poruchy pozornosti (ADHD) je porucha, ktorá sa prejavuje abnormálnou aktivitou, impulzívnosťou a vznetlivosťou. Dieťa nedokáže udržať pozornosť, nekontroluje svoje správanie, je podráždené, trpí nespavosťou a pomočovaním, je netrpezlivé a môžu sa uňho vyskytnúť aj záchvaty. Tieto príznaky sú však podmienené viacerými faktormi, vrátane genetických faktorov. Fajčenie matky, agresivita v rodine, zanedbanie výchovy či infekcia – to všetko môže byť za vznikom hyperaktivity.

Stále je účinný proti bolesti

O paracetamole sa stále diskutuje, na povrch vychádzajú nové skutočnosti, ktoré nie sú práve najpozitívnejšie. Jedna austrálska štúdia prednedávnom odhalila, že paracetamol nie je účinný na bolesti v spodnej časti chrbta. Dr. Christopher Williams z inštitútu George Institute for Global Health na University of Sydney vtedy vyjadril potrebu prehodnotiť odporúčanie paracetamolu ako liečby prvej línie v spodnej časti chrbta.

Napriek tomu, že existujú obavy o účinkoch paracetamolu na ľudský organizmus, na iné bolestivé stavy zatiaľ stále funguje. Stále sa považuje za liek, ktorý funguje napr. pri bolestiach zubov či bolestiach hlavy.

Všeobecne však platí, že by tehotné ženy najlepšie nemali brať žiadne lieky, v každom prípade sú nutné konzultácie s lekárom.

"Údaje zo spomínaných štúdií nám nie sú známe, preto tieto vyjadrenia nemôžeme považovať za hodnoverné. Doposiaľ známe údaje hovoria, že krátkodobé podanie paracetamolu počas tehotenstva je bezpečné. Tieto údaje sú uvedené aj v písomnej informácii pre používateľa a súhrne charakteristických vlastností lieku," povedala Mgr. Diana Madarászová zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

Paralen 500 je účinným liekom, ktorý užívajú dospelí, mladiství a deti od 6 rokov veku pri bolestiach rôzneho pôvodu, napr. pri bolestiach hlavy, zubov, pohybového ústrojenstva, ďalej pri chrípkových ochoreniach, na zníženie zvýšenej telesnej teploty, pri bolestivej menštruácii.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9