Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Koniec eboly? WHO vyhlásila Španielsko za krajinu bez smrtiaceho vírusu!

Prípadov eboly je čoraz menej.
Prípadov eboly je čoraz menej. (Zdroj: thinkstock.com)

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila dnes Španielsko za krajinu bez výskytu eboly. Stalo sa tak po uplynutí 42 dní od uzdravenia španielskej zdravotnej sestry nakazenej týmto ochorením, informovala s odvolaním sa na španielske ministerstvo zdravotníctva agentúra AP.

Lehota 42 dní, ktorú požaduje WHO, je dvojnásobkom inkubačnej doby eboly. Práve toľko dní uplynulo od 21. októbra, keď sestru Teresu Romerovú po niekoľkotýždňovej liečbe vyhlásili za zdravú. Jej uzdravenie potvrdili opakované krvné testy a pred mesiacom ju prepustili z nemocničnej karantény.

Romerová (44) sa nakazila ebolou ako vôbec prvý človek mimo západnú Afriku - pri starostlivosti o dvoch chorých misionárov v madridskej nemocnici. Misionári sa vírusom nakazili v západnej Afrike, odkiaľ ich letecky previezli na liečbu do Španielska. Obaja však ochoreniu podľahli, jeden v auguste a druhý v septembri tohto roka.

Španielske úrady pre obavy zo šírenia eboly celkovo monitorovali 232 ľudí, vrátane zdravotníckych pracovníkov, ktorí s Romerovou prišli do styku.

Vakcína bez vedľajších účinkov

Prví ľudia, ktorí podstúpili testy na experimentálnu očkovaciu látku proti ebole, nevykazujú dosiaľ závažné vedľajšie účinky. U niekoľkých osôb sa však vyskytla mierna horúčka, uviedli výskumníci, ktorých dnes citovala agentúra Reuters. Vakcínu testujú v Univerzitnej nemocnici vo švajčiarskej Ženeve.

Protilátka, vyvíjaná americkou spoločnosťou Merck v spolupráci s kanadskou firmou NewLink, je jednou z niekoľkých, ktoré podrobujú testovaniu v ľudskom organizme so zámerom jej použitia v ebolou postihnutej západnej Afrike.

"Dobrovoľníci boli pozorovaní jeden a pol hodiny po podaní látky," uviedla ženevská nemocnica. "Doteraz neboli zaznamenané závažné vedľajšie účinky po podaní liečiva, ktoré odštartovalo očakávané zápalové reakcie. Tie sú slabé až mierne, s obmedzeným počtom ľahkej horúčky," tvrdia zaangažovaní experti.

Testovania sa od 10. novembra na žiadosť Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zúčastňuje 34 dobrovoľníkov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9