Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Robí vám matematika problém? Môže za to hladina hormónov!

hladina hormónov ovplyvňuje intelektuálne schopnosti.
hladina hormónov ovplyvňuje intelektuálne schopnosti. (Zdroj: thinkstock.com)

Ak ste vždy zápasili v školských laviciach s matematikou, nemusí to byť práve len vaša chyba! Vedci vo výskume zistili, že hladina hormónov, ktoré má žena počas tehotenstva, ovplyvňuje matematické schopnosti dieťaťa.

Nízka hladina hormónov štítnej žľazy

Deti, narodené matkám, ktoré majú nízku hladinu hormónov štítnej žľazy v priebehu tehotenstva, majú tendenciu mať horšie výsledky z matematiky. Štúdia v Holandsku sa zamerala na merania aritmetických schopností už na základnej škole.

Matka a hormóny v tehotenstve

Holandskí vedci vo svojom výskume pozorovali 1196 zdravých detí od narodenia do piatich rokov. Zaznamenávali hladiny tyroxínu matiek detí v 12 týždni tehotenstva.

Výskum zistil

Výskumníci z Amsterdamu pod vedením lekára Martijna Finkena zmerané výsledky tyroxínu porovnali s výsledkami pätročných detí v aritmetických a jazykových testoch.

Tie deti, ktoré mali počas vnútromaternicového vývinu menej tyroxínu, mali s 90 % pravdepodobnosťou horšie výsledky z matematiky.

Výsledky výskumu

Výsledky výskumu ukázali, že chlapci a dievčatá, ktorých matky mali v tehotenstve veľmi nízke hladiny hormónu tyroxínu, mali až dvakrát väčšiu pravdepodobnosť zlyhania v matematických testoch.

Tyroxín počas tehotenstva

Hormón tyroxín prechádza počas vývoja v maternici z matky na dieťa a je veľmi dôležitý pre rozvoj mozgu dieťaťa. Testy na zistenie hladiny tyroxínu sa robia v tehotenstve bežne. Mnohé tehotné ženy majú tyroxínu málo, čo by mohlo mať podľa výskumu vplyv na vývoj dieťaťa.

Problémy so štítnou žľazou

Príčinou týchto problémov môžu byť ťažkosti so štítnou žľazou, ktoré súvisia s nedostatkom jódu v potrave. Jód sa nachádza v mlieku, rybách, vajciach alebo strukovinách.

Akú máte hladinu tyroxínu?

Vyšetriť štítnu žľazu si môžete dať aj vy a to už v období, kedy plánujete tehotenstvo. So stúpajúcim vekom sa riziko porúch štítnej žľazy zvyšuje. Preto by ste pravidelné kontroly nemali zanedbávať.

Výskum pokračuje

To, či tieto problémy pretrvávajú až do dospelosti, je potrebné zistiť. Výskum bude pokračovať a deti budú naďalej sledované. Doktor Finken si myslí, že riešením by mohlo byť testovanie hormónov tehotných žien už na začiatku tehotenstva a následná aplikácia tyroxínových doplnkov v prípade potreby.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9