Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odhaľte tajomstvo dlhého života: Prečo ženy žijú dlhšie ako muži?

Ženy sa starajú viac o svoje zdravie, aj to je dôvod, že sa dožijú vyššieho veku.
Ženy sa starajú viac o svoje zdravie, aj to je dôvod, že sa dožijú vyššieho veku. (Zdroj: thinkstock.com)

Muži majú určité fyzické výhody oproti ženám. Muži sú silnejší, vyšší, rýchlejší a možno aj menej často trpia obezitou. Ale ani tieto výhody ich nepredurčujú, aby žili dlhšie ako ženy. Pozrite sa, prečo to tak je.

Muži sú v nevýhode

Muži sú po biologickej a sociologickej stránke v nevýhode, hovorí Marianne Legato, profesorka klinickej medicíny na Kolumbijskej univerzite. Tu je pár dôvodov prečo to tak je.

Ženy sú tvrdšie  

Chlapcov sa počne dva a pol krát viac ako dievčat, hovorí doktorka Legato. Chlapci však majú väčšiu pravdepodobnosť, že podľahnú infekciám alebo iným ochoreniam ešte v maternici, takže v čase, keď sa narodia, je pomer narodených chlapcov a dievčat jedna ku jednej.

Pomalší vývin mužov

Chlapci sa v prenatálnom vývine fyzicky pomalšie rozvíjajú ako dievčatá, čo znamená, že je väčšia pravdepodobnosť úmrtia u nedonosených chlapcov. Na príčine sú nevyvinuté pľúca alebo mozog, vysvetľuje doktorka Legato.

Muži viac umierajú na úrazy

Úrazy sú treťou najčastejšou príčinou úmrtia u mužov a u žien sú úrazy na šiestom mieste. Muži zvyknú viac riskovať a menej analyzovať hroziace riziká.

Muži často oveľa viac riskujú. Preto sa vystavujú väčšiemu nebezpečenstvu, čím vzniká viac smrteľných úrazov u mužov.

Ženy podľahnú ochoreniam srdca neskôr

Ischemická choroba srdca je najčastejšou príčinou úmrtia u mužov aj žien. Muži majú väčšiu pravdepodobnosť, že na následky tohto ochorenia zomrú skôr. U žien sa zvyčajne ochorenie srdca vyskytne o 10 rokov neskôr ako u mužov.

Ženy sú chránené

Ženy sú chránené pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení do menopauzy, pretože ich chráni ženský hormón estrogén, ktorý pomáha udržiavať cievy silné a pružné. V menopauze sa jeho vylučovanie a tvorba zastavuje.

Silné sociálne väzby ako výhoda

Ľudia so silnými sociálnymi väzbami majú o 50% nižšiu pravdepodobnosť úmrtia než tí s menším počtom sociálnych väzieb, uviedla štúdia z Brigham Young University v USA.

Muži majú nevýhodu v tom, že svoje problémy nehovoria, nechávajú si ich pre seba, pričom ženy svoje problémy radi niekomu povedia, čo im pomáha. Výnimkou sú podľa štúdie ženatí muži, pretože žijú zdravšie a dlhšie. Majú sa s kým porozprávať.

Ženy sa lepšie starajú o svoje zdravie

V skutočnosti viac ako štvrtina mužov, čo je asi 28%, nenavštevuje pravidelne svojho lekára a nechodí na preventívne prehliadky.

Muži často popierajú, že by potrebovali lekársku prehliadku, a že trpia nejakým ochorením. Zľahčujú príznaky a preto sa aj vážne ochorenie u mužov odhalí neskoro, hovorí doktorka Legato.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9