Stop pre vývoz liekov: Tieto tabletky sú nedostatkové!

ŠÚKL stopol vývoz šiestich liekov.
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-23 17:00:00

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zakázal tento mesiac vývoz šiestich liekov za hranice Slovenska. Ide o lieky Neulasta, ktorý sa používa na zvýšenie počtu bielych krviniek po chemoterapii, ako aj onkolieky Tyverb, Tarceva a Sutent.

Zakázal sa aj vývoz lieku Viread pre pacientov s HIV či hepatitídou typu B, ako aj Renvela pre ľudí s chorými obličkami.

Lieky mali smerovať do Nemecka, Dánska, Holandska, Veľkej Británie, Česka a Litvy. ŠÚKL zakázal vývoz spomínaných prvých piatich liekov aj v septembri. Aj vtedy mali putovať do rovnakých krajín ako teraz. Na Slovensku sú ceny liekov jedny z najnižších v Európskej únii, v niektorých krajinách tak ich balenia stoja aj niekoľkonásobne viac.

Vývoz liekov sa monitoruje od vlaňajška. Distribútori majú povinnosť oznámiť štátnemu ústavu zámer vyviezť liek. ŠÚKL vývoz nepovolí, ak je liek v SR nedostatkový a jeho vývozom by bola ohrozená dostupnosť a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Slovenskú legislatívu v súčasnosti preveruje Európska komisia.

2014-10-23 17:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia