Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ruská ruleta so zdravím: Trendy vo výžive, ktoré môžu spôsobiť katastrofu!

Módne zdravotné trendy, ktoré vám viac uškodia, ako pomôžu
Módne zdravotné trendy, ktoré vám viac uškodia, ako pomôžu (Zdroj: thinkstock.com)

Množstvo ľudí ľahko podľahne novým výstrelkom v oblasti životosprávy organizmu. Za cenu zdravia a odstránenia zdravotných problémov sú niekedy ochotní vyskúšať "zaručené" recepty, ktoré sa len "tvária" bezpečne. Môžu však narobiť viac škody ako úžitku!

Hot joga

Riziko: Poškodenie kolena.

Hot joga, resp. horúca joga, má množstvo fanúšikov, vrátane celebrít akou je herečka Gwyneth Paltrow. Ide o vysoko energetickú, povzbudzujúcu sériu jogových pozícií, pričom počas cvičenia je štúdio vyhriate na 38-40 °C. Vďaka tomu sa telo detoxikuje.

Vysoké teploty majú schopnosť zaktivovať chladiace mechanizmy ľudského organizmu. Tak sa zvyšuje prietok krvi i vlásočnicami v koži, cez ktoré uniká prebytočné teplo. Tento nárast prietoku v obehovom systéme spôsobuje zvýšenie tepovej frekvencie a uvoľnenie svalov. Človek zrazu cíti, že je oveľa pružnejší ako v skutočnosti a tam prichádza problém. Fyzioterapeutka Sammy Margoová upozorňuje, že omnoho ľahšie sa kĺby dostávajú do neprirodzených polôh a mimo ich hraničný bod. Najviac pritom trpia kolená! Ľahko môže dôjsť k bolestivému vykĺbeniu, ale i k pretrhnutiu väzov či dokonca k poškodeniu samotnej chrupavky.

"Prírodný" cukor

Riziko: Priberanie.

Jedným z tohtoročných najväčších trendov v oblasti zdravia je zníženie príjmu cukru, keďže jeho veľké množstvo je zodpovedné za ochorenie srdca, vysoký krvný tlak, cukrovku a obezitu. Skôr sa odporúčajú zdravšie náhrady bieleho cukru, ktoré sú vraj neškodné.

V skutočnosti je jedno, či je cukor v podobe včelieho medu či agávového sirupu! Ľudské telo totiž tieto "zdravšie" cukry spracováva úplne rovnako ako biely cukor. Obsahujú väčší počet kalórií, takže by si ich mali ľudia dopriať v menšom množstve. Keďže sú presvedčení, že ide o diétnu sladkú pochúťku, dajú si ju vo väčšom množstve. Preto sa často stáva, že namiesto chudnutia ešte viac priberú. Dôležitejšie je množstvo skonzumovaného cukru ako to, o aký cukor ide. Slaďte minimálne!

Žiadne jedlo po šiestej hodine večer

Riziko: Nezaspíte.

Obľúbený trik ľudí, ktorí sa snažia chudnúť! Vďaka nemu však prebdiete celú noc. Nie je nič horšie, ako zaspávať s prázdnym žalúdkom! Dokonca neplatí tvrdenie, že to, čo jete, významne ovplyvňuje náš spánok.

"Neexistujú žiadne magické potraviny pre dobrý spánok. Často počúvam, že napr. banán je dobrý, keďže obsahuje aminokyselinu tryptofán, ktorý podporuje produkciu hormónu melatonínu, vyvolávajúceho spánok. Nie je to pravda! Proces trávenia neprebieha rýchlo, takže nemá šancu spánok akýmkoľvek spôsobom ovplyvniť. Mimochodom, za zdroj tryptofánu sa považuje aj hamburger z fastfoodu," povedal odborník na spánok Dr. Neil Stanley.

Výživový poradca Ing. Libor Javro jednoznačne nesúhlasí s tvrdením, že vďaka tomuto "diétnemu triku" človek schudne.

"Nejesť po 18:00 je jeden z najhorších mýtov, aký sa medzi ľuďmi vyskytuje. Pokiaľ niekto chodí spať o 23:00 a jedol na posledy o 18:00, celkovo sa mu musí spomaliť metabolizmus.. Ideálne je konzumovať potravu dve hodiny pred spaním.. Charakter večernej potravy má byť skôr bielkovinový s menšou formou sacharidov napr. šunky, mäsa, ryby.. zelenina, ovocie," upozorňnuje Libor Javro.

Bylinné a ovocné čaje

Riziko: Poškodenie zubnej skloviny

Popíjanie bylinkových čajov alebo vody s citrónom je populárnou taktikou ako schudnúť. Aj keď môžu naštartovať a zrýchliť metabolizmus, majú aj negatívne stránky. Niektoré bylinné a ovocné čaje a tiež citrón obsahujú kyseliny, ktoré poškodzujú zubnú sklovinu, varuje profesor Damien Walmsley, vedecký poradca britskej zubnej asociácie.

Vonkajšia ochranná vrstva zubov sa začne rozpúšťať na mikroskopickej úrovni. Ak sú ústa príliš kyslé, môže to viesť k citlivým a boľavým zubom. Najhoršie je, ak popíjate niečo kyslé postupne v pravidelných časových intervaloch a nalačno bez ďalšieho jedla. Katastrofa však môže nastať v prípade, že si po tom vyčistíte zuby! Minimálne hodinu po prekyslení v ústach si nesmiete umyť zuby. Buďte opatrní!

"Čaje si treba vyberať kvalitné s čo najmenšími možnými prísadami. Samozrejme, najideálnejšie a najviac prospešné čaje sú tie kvalitné z čajovníka, teda väčšinou čisté lístky zelené alebo fermentované čierne čaje, ktoré nám dodávajú najväčšie množstvá vitamínov, antioxidantov a látok podporujúcich funkčnosť mozgu," povedal Libor Javro.

Vysoké dávky vitamínov

Riziko: Nedostatok vitamínov, závažné ochorenie.

Lekárne sú plné ľudí, ktorí si kupujú rôzne výživové doplnky s nádejou, že im zvýšia imunitu. Niektorí odborníci sa však domnievajú, že ide len o zbytočné míňanie peňazí, v horšom prípade si koledujú o riziko ochorenia! Ako povedal lekárnik Aidan Goggin, je vedecky preukázané, že užívaním súčasne niekoľkých vitamínov a minerálov si skôr ubližujeme, než pomáhame. Napríklad je známe, že nadmerné užívanie vitamínu E má súvislosť s vyšším výskytom srdcových ochorení a rakoviny. Navyše, môže to viesť k nedostatku ostatných živín. Ak napr. užívate veľa zinku, zároveň si tak znižujete množstvo medi v tele. Meď je pritom nevyhnutná pre zdravé červené krvinky a kosti.

"Vitamíny sa vedia niekedy v negatívnom zmysle ovplyvňovať pokiaľ idú do tráviaceho traktu spoločne, preto ak sa niekto zameriava na suplementáciu konkrétneho vitamínu, mal by sa informovať o tom, ako je najlepšie využiteľný pre jeho organizmus. Avšak toto ovplyvňovanie sa vitamínov nemusíme brať veľmi vážne a bežnú populáciu to nemusí ani zaujímať. Dôležitý je stály príjem vitamínov a náš organizmus si využije to, čo potrebuje," povedal Libor Javro.

Bielenie zubov

Riziko: Žlté zuby.

Kto by nechcel mať biele zuby na počkanie? Veľa ľudí túži po krásnom žiarivom úsmeve, preto skúšajú rôzne metódy s vierou, že im vyčaria biele zuby. Internet je plný rôznych receptov v podobe mixu kyslého ovocia, ako sú jahody a citróny, so soľou a kryštálikmi piesku. V skutočnosti si však nimi môžete narušiť zubnú sklovinu. Na zuboch sa vplyvom týchto látok rozkladá vrchná vrstva skloviny a ostáva viditeľná žltá vrstva, ktorá je pod ňou. V konečnom dôsledku preto môžu byť zuby žltšie ako predtým, čo môže byť natrvalo.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9