Neuveríte, aký hnus je v bazénoch: Dôvod, prečo sa pred kúpaním osprchovať!

Osprchujte sa vždy predtým,. než vstúpite do bazéna.
Zdroj: thinkstock.com
2014-07-24 21:30:00

Ruku na srdce. Ktorí z vás si šli zaplávať do bazéna na kúpalisku bez toho, aby sa predtým osprchovali? Robí to takmer každý! Aj keď podľa vás ide o malý prehrešok, budete prekvapení, aké môže mať následky!

Bez dodržiavania správnych hygienických opatrení môže byť kúpanie veľmi nebezpečné! V bazéne sa totiž nachádzajú rôzne baktérie, ktoré nás ohrozujú v podobe hnačkových ochorení, ušných, očných a kožných infekcií. Ľudia si však za to môžu sami...

Čo sa nachádza v bazéne?

Počas horúcich dní človek nerozmýšľa nad ničím iným, len sa čo najskôr hodiť do vody, aby sa poriadne osviežil. Preto na sprchu pred vstupom do bazéna ani len nepomyslia. Aj keď sa to nezdá, každý z nás má aj po tom, ako sa ráno osprchoval, drobné stopy nečistôt na rukách alebo na nohách, ktoré by mohli prispieť ku kontaminácii bazéna.

Jedna štúdia zistila, že po odobratí vzoriek vody z viacerých verejných bazénov, sa v nich nachádza nebezpečná baktéria E. coli. Asi 58 % zo vzoriek bolo pozitívnych na E. coli!

Veľa ľudí nedodržiava základné hygienické návyky a v bazéne močia. Najčastejšie sú to deti, na ktoré rodičia nedohliadnu. V takej vode sa kúpete! To už nie je práve najkrajšia predstava... Navyše, keď sa chlór zmieša v bazéne s močom, vznikajú prchavé látky chloramíny, ktoré sú najnebezpečnejšie v uzavretých plavárňach.

Nebezpečné ochorenie z kúpania

Kryptosporidióza. Za týmto krkolomným názvom sa skrýva ochorenie, ktoré spôsobuje prvok Cryptosporidium. Ten je odolný voči bežným dezinfekčným prostriedkom a ničí ho len var a zmrazenie. V chlórovanej vode prežije od 3 do 10 dní. Aj keď môže vyvolať hnačkové ochorenie, zdraví ľudia sa väčšinou už po pár dňoch sami uzdravia. V prípade malých detí treba byť obozretnejší, keďže pri hnačke hrozí rýchla strata tekutín.

Chlór nezničí všetky baktérie

Všeobecne platí, že chlór v bazénoch nezabije hneď všetky baktérie. Chlór zlikviduje väčšinu baktérií, ktoré spôsobujú ochorenia, za približne menej ako hodinu, ale to len v prípade, že je pH v bazéne na optimálnej úrovni. Ph vody v bazéne sa mení vďaka látkam, ktoré so sebou prinesú návštevníci bazéna. Veľa baktérií v bazéne prežije. Ľahko ich môže človek prehltnúť a hnačka je na svete... Pozor by si mali dávať hlavne deti, tehotné ženy a staršie osoby.

Bazén bez zápachu

Cítite po príchode k bazénu chemický zápach? Ak si myslíte, že je to z chlóru, mýlite sa! V skutočnosti sa tento zápach vytvára vtedy, keď chlór v bazéne reaguje s nečistotami. Dobre udržiavaný bazén nemá mať silný chemický zápach!

Čo treba dodržiavať?

Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC) odporúča nasledovné preventívne opatrenia:

  • Máte hnačku? Počkajte niekoľko dní alebo dva týždne po prekonaní hnačkového ochorenia, než vojdete do bazéna.
  • Použite sprchu pred plávaním. Umyte si mydlom najmä ruky a nohy.
  • Po použití toalety alebo po prebaľovaní bábätka si umyte ruky vodou a mydlom.
  • Pred konzumáciou jedla si vždy umyte ruky.
  • Neprehĺtajte vodu v bazéne!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-07-24 21:30:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: waterandhealth.org

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia