Nezdravé letné osvieženie v podobe citrónov? Test zistil, že môžu ublížiť!

Myslíte si, že citróny stačí len umyť?
Zdroj: thinkstock.com
2014-07-21 11:30:00

Myslíte si, že kupované citróny stačí len umyť pod vodou? Možno budete prekvapení, ale nemusí to stačiť. Aj keď citróny predstavujú vitamínovú bombu, niekedy vám môžu preukázať opačnú službu!

Ako informuje český portál Vitalia.cz, pre test citrónov zvolili najbežnejšie odrody zo Španielska a Primofiore z talianskej Sicílie. Vzorky odobrali v obchodnom reťazci, kde sú tieto odrody ponúkané pre bežných spotrebiteľov.

Chemické látky v citrónoch

Citróny sa počas rastu postrekujú proti škodcom a stopy týchto pesticídov sú u spotrebiteľa už prakticky zanedbateľné. Po zbere úrody sa však citróny musia ďalej ošetrovať proti napadnutiu plesňami, ku ktorým by mohlo dôjsť počas transportu a skladovania. Používajú sa na to fungicídne prípravky, hlavne chemické látky ako imazalil, tiabendazol alebo o-fenylfenol. Tieto látky bývajú uvedené aj na etiketách.

Voda nemusí pomôcť

Každý vie, že pred konzumáciou treba citróny umyť. Napriek tomu, sa však pesticídov aj tak nemusíte zbaviť. Pri látke imazalil umytie nijako významne nepomôže! Aj keď odborníci radia, aby spotrebitelia kupované citróny umyli a vydrhli mechanicky pod prúdom tečúcej vody, ani to nemusí stačiť. Účinným prostriedkom na rozpúšťanie pesticídov je etanol. Pre spotrebiteľa by však mohol byť finančne náročný. Po umytí citróna by sa značná časť etanolu vyliala do odtoku.

Pozor na kôru

Pri citrónoch je dobré používať len ich dužinu a kôre sa radšej vyhnúť. Je pravda, že postrúhaná kôra z citróna je nanahraditeľná napr. pri zákuskoch či koláčoch. V tomto prípade radšej použite citrusy z ekologického poľnohospodárstva, teda bio citróny. Len ich spotrebujete čo najrýchlejšie, pretože sa skôr kazia. V testovaných bio citrónoch sa totiž nenašli chemické látky a ich kôra bola bez závad.

Čo môžu spôsobiť pesticídy?

  • U detí, ktoré sú mladšie ako 10 rokov, môžu narušiť imunitný systém.
  • Hormonálnu nerovnováhu.
  • Neurotoxické poruchy a rakovinu.
  • Alergiu.
  • Respiračné ochorenia a astmu.
  • Parkinsonovu chorobu.
  • Leukémiu, atď.

Aj limetky môžu uškodiť

Letné osvieženie v podobe limetiek tiež nemusí byť neškodné. Ukázalo sa, že v limetkách z Mexika bolo namerané päťnásobné prekročenie povoleného limitu paratión-metylu! Tento výsledok bol uverejnený v teste pre spotrebiteľov. Pesticíd paratión-metyl bol zakázaný v celej EÚ už pred desiatimi rokmi, pre človeka je veľmi toxický. 

Nápoj bez plátku citróna

Vlažná voda s citrónom je najlepšou voľbou pre zdravie organizmu. Pozor však na plátok citróna, ktorý si zvyknete dávať do nápoja. Z kôry do vody sa môžu dostať zvyšky pesticídov! Preto musí postačiť šťava, vytlačená z citróna.

Voda s citrónom vám môže zachrániť život! Prečítajte si na Vyšetrení o sile liečivého citróna.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-07-21 11:30:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia