Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kontroverzný vedec obnovil smrtiace ochorenie, ktoré zabilo 500-tisíc ľudí! Skúma vakcínu!

Vírus H1N1 pripravil o život až 500-tisíc ľudí na svete. Zobraziť galériu (2)
Vírus H1N1 pripravil o život až 500-tisíc ľudí na svete. (Zdroj: thinkstock.com)

Kontroverzný vedec, ktorému sa v minulosti podarilo replikovať smrtiacu španielsku chrípku z roku 1918, urobil opäť podobný experiment. Tentoraz si zobral vo svojom laboratóriu "na mušku" obzvlášť odolný kmeň vírusu H1N1.

Dr. Yoshihiro Kawaoka je profesor virológie na Universite of Wisconsin v Madisone, ktorý údajne vylepšil kmeň pandemickej chrípky (H1N1) zodpovednej za približne 500-tisíc úmrtí na celom svete. Vyrobil účinnú protilátku v boji proti tomuto vírusu. 

Dr. Kawaoka má veľa kritikov. Ako povedal, jeho posledný experiment v podstate poskytne svetovej populácii protilátku, ktorá spraví nebezpečný vírus bezbranným. Jeho cieľom je tiež zdokonaliť v budúcnosti zloženie vakcín proti chrípke.

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb sa vírus H1N1, ktorý vyvolal v roku 2009 až 2010 pandémiu, naďalej vyskytuje sezónne na celom svete.

Toto je prvýkrát, kedy niekto pracoval s kmeňom chrípkového vírusu H1N1. Vírus je prenosný a preto je nebezpečný pre ľudí. Výskum je navrhnutý tak, aby identifikoval potenciálne cirkulujúce kmene vírusu v populácii. Prebieha tiež výber kmeňov používaných pre výskum špeciálnych vakcín.

Výskum je kompletný

Ocenený vedec síce zatiaľ nepovedal veľa o svojom najnovšom projekte, ale priznal, že jeho výskum je teraz kompletný a pripravený na zverejnenie. 

Dr. Kawaoka vybral z vírusu H1N1 kmene, ktoré boli rezistentné na protilátky a potom opakoval proces niekoľkokrát dovtedy, než dosiahol úroveň supervírusu, proti ktorému neúčinkovala žiadna vakcína.

Profesora Yoshihiro Kawaoka (vľavo) z University of Wisconsin-Madison mnohí považujú za šialeného. (Foto: Profimedia.sk)
Zobraziť galériu (2)
Profesora Yoshihiro Kawaoka (vľavo) z University of Wisconsin-Madison mnohí považujú za šialeného. (Foto: Profimedia.sk)  (Zdroj: profimedia.sk)

Nehrozí nebezpečenstvo

Rebecca Moritz, ktorá dohliada na nebezpečné činností výskumného centra, vysvetlila, že projekt Dr. Kawaoka zistil látky, ktoré by mohli obchádzať imunitný systém človeka tak, aby ďalšie vakcíny boli účinnejšie. Údajne sa netreba ničoho báť. vedcovi nejde o vyhubenie ľudstva, jeho cieľom sú lepšie možnosti štúdia pandemických ochorení a hľadanie spôsobov, ako sa takýmto vírusom brániť.

Má podporu iných vedcov?

Vznikol veľký rozkol vo vedeckej komunite kvôli tomuto výskumu. Niektorí odborníci ho podporujú, za predpokladu, že sa vykonáva za prísne regulovaných a kontrolovaných podmienok. Iní odborníci v oblasti infekčných chorôb hovoria, že riziko výskumu vírusov zničujúcich rozmerov je príliš veľké, než aby prinieslo nejaké praktické výhody, ktoré by mohli pomôcť.

Dr. Kawaoka obhajuje svoje výskumné metódy a bezpečnostné opatrenia v jeho laboratóriu. Jeho práca je vykonávaná skúsenými vedcami za vhodných bezpečnostých opatrení a obmedzení.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9