MUDr. Vladimíra Balogová-Kasajová bola online: Ani ten najlepší implantát nenahradí vlastný zub!

MUDr. Vladimíra Balogová-Kasajová pôsobí v stomatologickom centre MySmile, kde sa stará o zubný chrup pacientov.
Zdroj: MySmile
2014-07-08 10:53:00

Trápia vás bolesti zubov? Chcete vedieť, ako sa starať o svoj chrup? Alebo túžite mať biele zuby? Stomatologička MUDr. Vladimíra Balogová-Kasajová bola online 8.7.2014 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Zuby sú zrkadlom nášho zdravia. Vedeli o tom už starí Babylončania, ktorí sa dôkladne starali o svoj chrup. Aj keď vtedy nemali k dispozícii zubné pasty a kefky, pri čistení zubov používali špeciálne upravené drievka. Bolesťami zubov trpí ľudstvo už odpradávna.

Ľudia si všímajú predovšetkým úsmev. Ak máte zdravé a krásne zuby, cítite sa dobre vo svojej koži, viac sa usmievate a ste šťastnejší. A práve o to ide v bratislavskej zubnej ambulancii MySmile, kde pôsobí MUDr. Vladimíra Balogová-Kasajová. V roku 2004 ukončila vysokoškolské vzdelanie na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a o štyri roky neskôr absolvovala atestačnú skúšku zo Stomatológie. V zubnej ambulancii MySmile ide lekárom o dlhodobé zlepšenie stavu zubov.  

Online rozhovor bol s MUDr. Vladimírou Balogovou-Kasajovou 8. júla 2014 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. 


Online rozhovor

2014-07-08 10:58:40 - otázka od: Monika Holičová Dobrý deň pani doktorka, Chcela by som sa spýtať ako ďalej s poškodenými zubnými krčkami? Tzv. Klinové defekty ? Ďakujem. Monika Dobrý deň, v prvom rade treba zistiť prečo tie klinové defekty vznikli a podľa toho postupovať ďalej. Príčin môže byť viacej, ale najčastejšia príčina ich vzniku je nesprávna technika čistenia zubov a používanie tvrdej kefky. Odporúčam zakúpiť mäkkú zubnú kefku a natrénovať správnu techniku čistenia dentálnou hygieničkou.

2014-07-08 11:00:57 - otázka od: jana valentova dobry deň chcela by som sa vás opýtať bolia ma zuby bola som u zubarky a nenašla mi kaz vtedy som si všimla ma odlomené z blomby ale ked mi bude robit čistenie od zubneho kazu sa na to pozrie len som nemla isť kedy a teraz ma bolí ten zub čo mám spraviť dakujem s pozdravom jana vaelntova Dobrý deň, odporúčam čo najskôr zaplniť dieru v zube. Keď nemá vaša zubárka termín na definitívne ošetrenie, stačí ju aspoň provizórne zakryť. Inak sa bolesť môže zhoršovať.

2014-07-08 11:05:02 - otázka od: anna dobry den,prosim vas medzi prednymi dolnym,i zubami sa mi minuly rok urobila medzera ,viditelne sa mi rozostupili,cim to môze byt?a bolieva ma dasno pod tymi zubami,trochu sa kyvu,dakujem Dobrý deň, podľa toho, čo opisujete sa jedná o pokročilé štádium parodontitídy. Treba vyhľadať stomatológa, ktorý sa týmto problémom zaoberá. Určite bude treba dať do poriadku bolestivé krvácajúce ďasná (dentálna hygiena). Často sa robí aj dlahovanie rozostúpených zubov, aby sme znížili ich kývavosť a bolestivosť. A taktiež treba vyšetriť úpony mäkkých tkanív v týchto miestach, lebo veľmi často sa stáva, že majú silný ťah, ktorý spôsobuje ústup ďasien, aj kostí, predných zubov. Toto sa ale rieši chirurgicky.

2014-07-08 11:07:37 - otázka od: Matej Pekný deň, Prosím Vás chcem sa spýtať ohľadom zubu múdrosti. ide mi horizontálne pomaly sa blíži ku koreňu zubu č. 36 naklko zub č. 37 nemám. Je potrebné tento zub múdrosti odstrániť kedže sa blíži ku tej 36tke? Alebo nie je potrebné zatial to riešiť, bolesti nemám ani nič podobné. Ďakujem za odpoveď Dobrý deň, tiež by stálo za zváženie, koľko máte rokov. Pokiaľ zuby múdrosti zhruba do 30 rokov nerobia problémy, zvyčajne ich nechávam tak, keď pacient nemá žiadne subjektívne, ani objektívne problémy. Samozrejme zuby treba sledovať (RTG snímok raz za rok) a v prípade zhoršenia zub extrahovať.

2014-07-08 11:09:15 - otázka od: eva Môžete mi prezradiť, aká je dostupnosť cenníkov prác bežného ošetrenia zubov oprava kazu, blombovanie atď.) vo vašej zubnej ambulancii? sú na vašej webovej stránke? môže si oštrenie vo vašej ambulancii dovoliť bežný pacient? vďaka za odpoveď Dobrý deň, vytlačený cenník máme k nahliadnutiu v ambulancii a zároveň je zverejnený na našom webe www.mysmile.sk

2014-07-08 11:14:24 - otázka od: maros Dobrý deň, chcel by som sa poradiť ako mám postupovať pri tvorbe zubného kameňa, ktorý sa mi vytvorí v priebehu 2-4 týždňov od jeho odstránenia u svojho lekára ultrazvukom. Dlhodobo používam zubnú pastu Ajona a elmex gél, čo jeho tvorbu spomalilo ale nazábranilo mu. Používal som aj iné zubné pasty, no tie nemali skoro žiadny účinok na zubný kameň. Používam aj zubnú niť nakoľko medzizubné kefky sa mi do medzier medzi zubami nadostanú. Techniku čistenia zubov ovládam a skonzultoval som ju so svojím lekárom. Poraďte mi produkt, ktorý by mi pomohol odstrániť tento problém. Nefajčím a ani neviem čo mohlo spustiť túto jeho tvorbu. Ďakujem Dobrý deň, pokiaľ sa vám zubný kameň v intevale 2-4 týždne opakovane vytvára, zaručene nemáte správnu techniku čistenia. Neexistujú žiadne pasty, ani ústne vody, ani lieky, ktoré by jeho tvorbu vedeli zastaviť. Odporúčam dohodnúť si termín s vašim ošetrujúcim zubárom, alebo dentálnou hygieničkou. Priniesť si všetky pomôcky, ktoré pri čistení používate a prejsť si s nimi použitie každej jednej pomôcky krok za krokom. Určite spolu nájdete malú, ale podstatnú chybičku, ktorá tieto vaše problémy spôsobuje.

2014-07-08 11:17:33 - otázka od: Aňa Chcem sa spýtať - bolesti tvárových dutín a zároveň tlmený tlak v uchu môže súvisieť s nejakým zápalom /napr. ponechaný koreň zuba/ prípadne paradentózou? Áno, môžu, pretože hlavne korene horných čreňových zubov a stoličiek u mnohých pacientov zasahujú až tesne k okraju tvárovej dutiny a pokiaľ ju akýmkoľvek spôsobom dráždia (najčastejšie chronický zápal) môžu spôsobiť infekciu aj tento dutiny.

2014-07-08 11:20:41 - otázka od: Mária Dobrý deň, chcem Vás poprosiť, už skoro rok budem mať zubnú náhradu na horných dasnach, ešte som si nezvykla, stále mám pocit niečoho navyše, hornú peru mám trochu vydutú, keď sa pozriem do zrkadla je to neprirodzené, myslite si, že by mi to mohol lekár ešte upraviť zbrúsiť.Ja som tam odvtedy nebola,pretože pokiaľ mi to lekár napasoval ubehli 2 hodiny, nemôžem ho ani cítiť, zanevrela som na neho. Ďakujem. Dobrý deň. Jemné úpravy definitívne vyhotovenej protézy sa vždy dajú urobiť, ale nemôže ísť o nejaké radikálne zmeny. Ak vám protéza príliš vydúva hornú peru, bolo by treba ju v tomto smere stenšiť. Vyhotovenie protézy sa robí v niekoľkých skúškach vo vosku hlavne kvôli tomu, aby sme predišli takýmto chybám.

2014-07-08 11:22:40 - otázka od: frcofrcko budem mat sedemdesiat rokov a už štyridsat rokov mam umely chrup,tento posledny mam cca 25 rokov,ako je to dnes,mam narok na novy umely chrub zadarmo alebo musim platit všetko? dakujem Žiaľ na toto vám neviem s istotou odpovedať, nakoľko nemám zmluvu so zdravotnými poisťovňami. Myslím si, že máte nárok každých 5 rokov na príspevok z poisťovne na novú protézu.

2014-07-08 11:28:05 - otázka od: Ferko Dobrý deň, mám 44 rokov, cca 8 rokov krvácam pri čistení zubov, samozrejme vie o tom aj moja zubárka. Radí mi užívať z. pastu Paradontax, ktorú užívam cca 4 roky. Krvácam síce menej, ale stále krvácam.Myslíte, že to stačí, alebo viete poradiť aj niečo iné? Ďakujem. Dobrý deň, keď vám krvácajú ďasná, jedná sa o prejav zápalu, čiže to nie je dobré. Existujú síce zubné pasty, ktoré dokážu krvácanie zmierniť, ale zďaleka nevyriešia váš problém. Odporúčam čo najskôr navštíviť dentálnu hygieničku, dať si dokonale vyčistiť zuby (kameň, povlaky) a naučiť sa správne o takto vyčistené zuby starať, aby vydržali bez kameňa a povlakov čo najdlhšie. Práve oni totiž spôsobujú zápaly ďasien, krvácavosť, precitlivelosť zubov a v neskoršom období sú príčinou kývavosti až straty zuba. Mať takéto problémy 8 rokov a neriešiť ich, je chyba, ale nebojte sa, nikdy nie je neskoro začať.

2014-07-08 11:29:42 - otázka od: Eva Aké sú spôsoby odstránenia zubného kameňa, ktorý je pri koreni zuba (pod ďasnom)? Ďakujem Jedná sa o tzv. subgingiválny kameň, ktorý sa odstraňuje špeciálnymi kyretami. Na každý úsek chrupu je inak zahnutá a inak tvarovaná kyreta. Toto ošetrenie bežne robia dentálne hygieničky.

2014-07-08 11:33:02 - otázka od: milan zdravim vas pani doktorka chcem sa vas opytat mam velky problem zubov zapricinil som si to sam nebol som u zubara dlhy cas a to vidno na mojom chrupe pretoze sa mi vsetky zuby polamali mam uz iba par neviem ako by som to vyriesil kedze nemam ani svojho zubara poradte mi ako by som to vyriesil mam 50 rokov a nemozem sa poriadne ani zasmiat ked ze pracujem v kolektive Dobrý deň, ako som už spomínala vyššie, nikdy nie je neskoro začať. Odporúčam čo najskôr navštíviť zubára, ktorému budete plne dôverovať (referencie od známych, internet...), ktorý by vám urobil RTG vašich zubov a komplexné vyšetrenie. Na základe toho vám stanoví liečebný plán, dĺžku a náročnosť ošetrenia a finančnú kalkuláciu. Držím palce!

2014-07-08 11:40:31 - otázka od: Peter Dobrý deň pani doktorka Balogová,chcem Vás poprosiť o radu, mám 34 rokov a nikdy som nemal žiaden kaz.Pred pol rokom som si nevšimol že elmex gel bol už pár mesiacov po záruke a ja som ho použil. Hneď na druhý deň ráno som začal pociťovať výrazný problém so sklovinou – začala mi mäknúť a odbúravať sa vo veľkom množstve. Prakticky za pár dní sa moje zuby výrazne zmenili, na ploche stoličiek, kde sa zuby dotýkajú pri hryzení stravy, bol zrazu vidno žltý dentín, ktorý tam predtým nikdy nebolo vidno. Predtým boli moje zuby zahalené bielou sklovinou, ktorá mi za pár dní výrazne ubudla. Keď som navštívil po pár dňoch zubára s týmto problémom, ten vravel že mám odbúranú sklovinu ale nevedel mi poradiť. Poznám svoje zuby a viem že som sklovinu mal v oveľa lepšom stave. Po pol roku sa mi stav žiaľ nezlepšil ani po používaní rôznych prípravkov ktoré zabraňujú erózii zubnej skloviny, beriem aj calcium. Na ploche stoličiek je vidno žltý dentín, ktorý som tam pred tým nemal, veľmi ma to trápi. Môžete mi prosím poradiť či sa mi sklovina vráti len musím mať viac trpezlivosti? Ten žltý dentín ktorý je teraz na mojich zuboch výrazne vidno, môžem mať kvôli tomu rýchlejšie kazy? Ako by ste tento problém riešili Vy? Ďakujem Vám za radu s pozdravom Peter. Dobrý deň, stratená sklovina sa vám, žiaľ, už nikdy nevráti. Nedávala by som jej stratu do súvisu s použitím preexpirovaného Elmex gélu. Váš problém potrebuje komplexnejšie riešenie. Treba zistiť príčinu, prečo sa toto stalo (nie sú problémy s temporomandibulárnym kĺbom? neškrípete zubami? nerobíte nejaký silový šport? nezatínate zuby? nemáte iný zlozvyk? ako sa stravujete? ako sa staráte o hygienu vašich úst? atď.) Po zistení príčiny by sa postupovalo ďalej podľa závažnosti vášho stavu a podľa množstva chýbajúcej skloviny. Miesto, ktoré nie je chránené sklovinou, je citlivejšie a môže sa rýchlejšie pokaziť.

2014-07-08 11:42:22 - otázka od: Anna Durcová Dobrý deň, moja dcéra má 11 rokov, má nepeknú žltú zubnú sklovinu a na nej povlak zubného kameňa, čo sa s tým dá urobiť ? Nepáči sa mi to, chcela by som, aby mala pekné biele zúbky. Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň. Dobrý deň, treba dať zuby profesionálne vyčistiť dentálnej hygieničke a naučiť ju správne sa o zuby starať. Keďže sa jedná o dieťa, odporúčam kontrolovať, či si správne a dobre vyčistila zuby. Takisto sú veľmi dôležité pravidelné kontroly u vášho stomatológa aspoň 2x do roka.

2014-07-08 11:49:54 - otázka od: Julius nemeth mam problem porucha temperalnymi klbmy odvtedy ked my vybrali osmicku zatial nahryzova dlaha nepomohol prosim co odporucajte okrem toho a tabletiek dakujem za,odpoved Pri trhaní osmičiek môže dôjsť k poškodeniu Temporomandibulárneho kĺbu a jeho poškodenie môže byť rôzne. Podľa toho sa postupuje ďalej. V prvom rade sa dáva tzv náhryzová dlaha,kt sa má nosiť čo najdlhšie počas dňa (aspoň 20hodín), ďalej špeciálne cvičenia a nahrievanie TMK so soluxom. Môžu sa ordinovať aj lieky ako su myorelaxancia (na uvoľnenie svalstva), protizápalové lieky a analgetiká.

2014-07-08 11:50:21 - otázka od: marek ahoj si veriaca a chodis do kostola? dakujem Áno som veriaca :)

2014-07-08 11:57:33 - otázka od: peto166 aky je vas nazor na zubne implantaty?? priznam sa ze ja som sa o zubky moc nestaral a aktualne rozmyslam na tymto riesenim... potreboval by som 5 implantatov je mozne ich spravit i sucasne alebo sa to robi na etapy??? ps.: kolko trva take zotavovanie po takomto zakroku teda ma zaujima hlavne kolko a ako velmi to bude boliet.. dakujem za odpoved :) Zubné implantáty sú úžasná vec, keď treba nahradiť chýbajúci zub. Ale ako vždy hovorím ,ani ten najlepší implantát na svete nikdy nenahradí vlastný zub! Existuje niekoľko implantačných techník, my používame švajčiarsku značku Straumann a u nich sa postupuje tak, že v lokálnej anestéze sa zavedie implantát do kosti, zašije sa to miesto a čakáme na zahojenie cca2-3mesiace. Zákrok je nebolestivý,ešte som sa nestretla s pacientom, ktorý by mal nejaké ukrutné bolesti, možno v ten deň si treba dať liek od bolesti. NA druhý deň sú pacienti normálne práceschopní. Potom príde na rad druhá fáza, kedy sa implantát odkryje a urobia sa odtlačky, na základe ktorých nám laboranti doobjednajú nadstavbovú časť na implantát a naň vyhotovia korunku, ktorá sa následne nalepí do pacientových úst.

2014-07-08 12:02:10 - otázka od: mirka Dobrý deň, zastávam názor, že deťom je potrebné opravovať aj mliečne zuby, ale stretla som sa s názorom zubárky mojej dcéry v škole, že to nie je potrebné, lebo vypadnú.Čo si o tom myslíte vy? Mám trvať na oprave kazu aj na mliečnom chrupe dieťaťa a ako to "dosiahnuť"? Dieťa má 10 rokov a vypadlo jej zatiaľ 6 mliečnych zubov. Mne posledný mliečny zub vypadol ako 15 ročnej. Ďakujem za odpoveď, Mirka Dobrý deň, ja mám na to rovnaký názor ako vy, mliečne zuby treba opravovať! Pokazené zuby môžu deťom narobiť oveľa viac problémov ako si možno myslíme - bolesť, opuch,predčasné vytrhnutie a následné "poposúvanie" trvalých zubov,... prvá skúsenosť so zubárom bude úplný horor, keď hneď bude musieť robiť niečo nepríjemné . TAkže aj preto treba deti priviezť k zubárovi čo najskôr a ukázať im, že sa to dá aj inak ako sme boli naučení my:)

2014-07-08 12:07:26 - otázka od: Elíz Po ústupe ďasňa mi ostali zuby hnedé, citlivé, bez skloviny/iba horná časť/. Ako to možno napraviť - doplniť sklovinu? Ďakujem za odpoveď. Trebalo by to vidieť- ako veľmi sú ďasná ustúpené a podľa toho navrhnúť ďalší postup ošetrenia. To čo opisujete ako hnedé a citlivé je obnažený koreň zuba, ktorý je drsnejší ako sklovina a preto sa naň oveľa viac usádza kameň a povlaky. Tie spôsobujú ešte väčšiu iritáciu a zápal ďasien a tak nám vzniká začarovaný kruh... Treba v prvom rade urobiť dentálnu hygienu a kyretážou, naučiť vás ako sa o takto poškodený chrup máte starať a keď budete mať zastavený a vyliečený zápal, zvoliť vhodné - zrejme protetické ošetrenie.

2014-07-08 10:53:00  |  Text: Janka   |  Foto: MySmile  |  Zdroj: MySmile

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia