Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Svitá nádej na uzdravenie: Tento revolučný vynález zachráni tisíce životov!

Lekári vám môžu diagnostikovať mŕtvicu v dostatočnom predstihu. (Ilustračná fotografia) Zobraziť galériu (2)
Lekári vám môžu diagnostikovať mŕtvicu v dostatočnom predstihu. (Ilustračná fotografia) (Zdroj: profimedia.sk)

Frekvencia výskytu mozgovej príhody stúpa s vekom. Muži nižších vekových skupín sú postihnutý častejšie, avšak vo vyšších vekových kategóriách tento rozdiel mizne, ba dokonca vo vyšších vekových kategóriach bývajú ženy postihnuté častejšie. Helma je stále v štádiu vývoja a výskumu.

 

Aký je výskyt mozgovej príhody na Slovensku?

Podľa Slovenskej akadémie vied je celkový výskyt mozgových príhod ročne medzi 100 až 285 na stotisíc obyvateľov. U staršej populácie nad 65 rokov však predstavuje až 4 až 7 tisíc prípadov na stotisíc obyvateľov. Na Slovensku je to výskyt okolo 10 - 25 tisíc prípadov ročne.

Princíp vyšetrenia

Špeciálna helma dokáže včas rozpoznať príznaky cievnej mozgovej príhody. Prvý prototyp zostrojili švédski vedci. Tento vynález by mal podľa autorov zrýchliť proces stanovenia správnej lekárskej diagnózy mozgovej príhody a tak zvýšiť nádej na uzdravenie pacientov.

Prístroj je založený na princípe vysielania mikrovĺn, ktoré majú slabú intenzitu a nijako neohrozujú pacienta. Tieto vlny dokážu rýchlo a jasnejšie objasniť akútnu situáciu v mozgu, napísal BBC.

Mozgová príhoda je situácia, ktorá si vyžaduje rýchly lekársky zákrok, najdôležitejšie je diagnostikovať rozsah poškodenia mozgu a jeho príčiny.

Špeciálna helma dokáže rozpoznať príznaky cievnej mozgovej príhody. (Foto: screenshot bbc.com)
Zobraziť galériu (2)
Špeciálna helma dokáže rozpoznať príznaky cievnej mozgovej príhody. (Foto: screenshot bbc.com)  (Zdroj: screenshot Bbc.co.uk)

Prevencia mozgových príhod

Vo vyspelých krajinách sa kladie veľký dôraz na budovanie stratégií založených na národných cieľoch v boji proti mozgovocievnym príhodám, či najčastejšej príčine úmrtí vo vyspelých krajinách - kardiovaskulárnym ochoreniam.

Výskum v Kanade

Ekonomický dopad skorého zabránenia vzniku mozgových príhod a zmenšenia následkov bol Kanade za posledných 20 rokov vyčíslený na 8 miliárd dolárov.

Dĺžka vyšetrenia

Diagnóza cievnej mozgovej príhody sa dá určiť aj prostredníctvom počítačovej tomografie (CT), ale toto vyšetrenie zaberie čas, ktorý je pri tejto diagnóze najdôležitejší.

Ďalší postup vo vývoji tejto diagnostickej helmy

Aj keď ide o ranú skorú fázu výskumu, už sa ukazuje, že bude pravdepodobne účinný, cenovo dostupný. Táto technológia by mohla rýchlo pomôcť určiť typ cievnej mozgovej príhody pacienta!

Švédski vedci teraz skúmajú aj efektívne riešenie rýchlej diagnostiky mozgovej príhody. Skúmajú výrobu prenosného diagnostického zariadenia, ktorým môže lekár, či záchranár veľmi rýchlo zistiť stave pacienta už pri prevoze záchrannou službou. Urýchli sa tým aj efektívna liečba.

Vedci sa zaoberajú aj vývojom najvhodnejšieho tvaru prilby, ktorá by mala mať optimálny tvar a dobre sedieť na každej hlave.

Veríme, že sa čoskoro dostane tento vynález aj do ambulancií na Slovensku a do vozidiel záchrannej služby a že prispeje k postupnému znižovaniu výskytu náhlych cievnych mozových príhod.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9