Nezmysel o opaľovacích krémoch, ktorému sme verili: V skutočnosti nás neochránia!

Opaľovací krém vás pred škodlivým slnečným žiarením neochráni!
Zdroj: thinkstock.com
2014-06-17 19:00:00

Používate opaľovací krém s vysokým faktorom s pokojným svedomím, že ste chránení pred škodlivým slnečným žiarením? Omyl! Podľa britskej štúdie by ste sa nemali naň spoliehať. Malígnemu melanómu, najzhubnejšiemu kožnému nádoru, sa aj tak vyhnete!

Keď opaľovací krém nestačí

Opaľovací krém vám sám o sebe ochranu pred rakovinou neposkytne. Mali by ste ho kombinovať s inými spôsobmi, ako je oblečenie a byť v tieni vtedy, keď je slnečné žiarenie najsilnejšie. Jedine vtedy budete úplne v bezpečí. Takže ani krém s ochranným faktorom 50 vám nemusí stačiť!

Ultrafialové žiarenie priamo poškodzuje DNA v pigmentových bunkách pokožky a zvyšuje riziko vzniku melanómu. Výskum, realizovaný na myšiach zistil, že hoci opaľovací krém poskytol ochranu proti poškodeniu DNA, škodlivé lúče boli stále schopné preniknúť cez pokožku. Dokonca aj keď boli vystavené UV žiareniu a mali ochranu so SPF 50, stále boli vystavení riziku vzniku kožných nádorov, aj keď v menšej miere, v porovnaní s tými, ktorí nemali ochranu. Výskum bol publikovaný v časopise Nature.

"Táto štúdia zdôrazňuje význam prepojenia opaľovacieho krému s inými stratégiami, ako chrániť našu pokožku, vrátane nosenia klobúkov a voľného odevu. Tiež by sme mali byť v tieni, keď je slnko najagresívnejšie,"povedal profesor Richard Marais, autor štúdie na Cancer Research UK a vedec na univerzite v Manchestri.

Vedci na univerzite v Manchestri vďaka výskumu zistili, že UV žiarenie môže preniknúť do pokožky aj napriek tomu, že ste natretí opaľovacím krémom a poškodiť gén p53, ktorý je zvyčajne ochranou pred poškodením DNA od slnečného žiarenia.

Ide len o krátkodobú ochranu

Je pravda, že opaľovací krém s ochranným faktorom proti UV žiareniu má svoju funkciu, no poskytne len krátkodobú ochranu pred slnkom. Vždy myslite aj na odev, ktorý UV žiarenie zachytí. Jedine tak budete mať úplnú ochranu pred škodlivým slnečným žiarením.

„Myslíme si, že ak je opaľovací krém s vysokým faktorom správne aplikovaný, ochráni našu pokožku pred škodlivými účinkami slnečných lúčov. Ľudia majú tendenciu si myslieť, že sú nezraniteľní a tak trávia dlhší čas vonku a zvyšujú žiarenia, ktorému je koža vystavená,“ upozorňuje doktorka Julia Sharp z britskej spoločnosti Cancer Research.

Malígny melanóm u nás

Malígny melanóm je piatou najčastejšou rakovinou vo Veľkej Británii, kde je viac ako 13-tisíc ľudí diagnostikovaných každý rok. Expozícia na slnku je dobre známym rizikovým faktorom pre rakovinu melanómu kože.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) umiera ročne na malígny melanóm až 48 000 ľudí a 12 000 ľudí zomrie ročne na ďalšie druhy rakoviny kože. Čo sa týka Slovenska, u nás má úmrtnosť na toto ochorenie stúpajúcu tendenciu. Najvyššiu úmrtnosť majú Bratislavský, Trenčiansky a Trnavský kraj.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-06-17 19:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: telegraph.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia