Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Tajomstvo vitálnosti a zdravia: Takto by ste mali vstávať každé ráno!

Vstávajte každé ráno zdravo!
Vstávajte každé ráno zdravo! (Zdroj: thinkstock.com)

Každý človek má nejaký ranný rituál, či spôsob, ako sa dostať ráno z postele. Niekomu vyhovuje dať si budík na skorší čas a keď zazvoní, tak si ešte chvíľu poležať. Väčšina ľudí robí pri vstávaní chyby, ktorým by sa mali radšej vyhnúť.

 

1. chyba: Príliš prudké vstávanie z postele

Vstávať treba pomaly, svaly na chrbte po spánku sú slabé a pomalé na adaptáciu na prudký pohyb.

Príliš rýchly prudký pohyb pri vstávaní vám môže spôsobiť kŕč a bolesti v spodnej časti chrbta  alebo dokonca hernie, či prasknutý disk. Ďalší dôvodo, prečo pomaly vstávať:

  • Keď ležíme niekoľko hodín, krv prúdi do nôh, čo môže spôsobiť pocit závratu.Tento jav sa nazýva ortostatická hypotenzia. Ako hovorí Alan Hilibrand, MD, lekárka a hovorkyňa Americkej akadémie ortopedických chirurgov, je častejšia u žien.

Tip ako rozprúdiť krv v tele

Pred prvou rannou sprchou sa odporúča spraviť si jednoduchý cvik. Objímať chvíľu kolená a pritláčať ich k hrudníku – najprv po jednom a potom spolu. To pomôže nielen zahriať svaly nôh, ale tiež rozprúdi krv do celého tela.

2. chyba: Príprava na deň so zastretými oknami

Tmavá izba upokojuje a pomôže vám zaspať. Ale len kým je čas vstávať. Aby ste mohli začať svoj ​​deň s pozitívnou náladou a nastaviť vnútorné hodiny, budete potrebovať slnečné svetlo. Na portáli Huffingtonpost.com sa uvádza, že čím viac svetla, tým lepšie. Takže odostrite okná a otvorte cestu dennému svetlu hneď, ako sa dostanete z postele.

3. chyba: Odpočiňte si až po obede

Väčšina z nás začne v práci tvrdo pracovať od rána, potom si dá pauzu na obed alebo okolo tretej hodiny popoludní, kedy začne strácať silu. Ale je to správne?

Nedávne štúdie z University v Minnesote ukázali, že keď zamestnanci začali pracovný deň v pozitívnom rozpoložení, tak ich nálada podporila výkon viac, ako keby začali smutne a nevrlo.

Tip na lepšiu náladu

Kúpte si cestou do práce obľúbenú kávu a zavolajte niekomu, kto vás poteší alebo dokonca venujte pár pekných pozdravov kamarátom a kolegom. Váš pracovný deň sa vám tak môže lepšie začať a lepšie aj skončiť.

4. chyba: Nastavenie budíka na skorší čas

Prišli ste aj už na to, že keď si nastavíte budík o pár minút skôr, znamená to, že po jeho prvom zazvonení môžete kľudne ešte chvíľku ležať? Áno? Ale pozrite sa teraz na nedostatok takéhoto spania v predĺžení zobudenia!

Ak budete neutále trápiť vaše telo systémom budenia budíka, ktorý vypnete a o pár minút sa po jeho opätovnom zvonení odhodláte predsa len vstať, môže vám to spôsobiť problémy so zaspávaním v noci.

Vstaňte hneď, keď váš budík zazvoní a nie o 10 - 20 minút neskôr.

5. chyba: Hneď po prebudení cvičíte

Je pravda, že začať s raňajkami do 30 minút od prebudenia je správne, ale často nereálne. Človek sa ráno ponáhľa do práce a nemá čas sa naraňajkovať, ako sa patrí.

Je potrebné niektoré sacharidy, ktoré sa počas noci vyčerpali, doplniť. Hlavne vtedy, keď sa po prebudení chystáte do posilňovne.

Tip na rýchle raňajky do posilňovne

Hrsť cereálii alebo pol banánu, ktoré padnú vhod cestou do práce. Dajte si k tomu ešte samozrejme pohár vody, aby ste zabezpečili aspoň základný prísun sacharidov na vašu nasledujúcu aktívnu činnosť.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9