Všetci to robia, no vystavujú sa nebezpečenstvu: Neumývajte kura pred pečením!

Keď pripravujete kura, nikdy ho neumývajte!
Zdroj: thinkstock.com
2014-06-17 19:44:00

Keď pripravujeme kura na pečenie, zvykneme ho umyť. Avšak málokto vie, čo vtedy riskujeme! Podľa portálu Dailymail.co.uk sa umývaním môže na nás preniesť nebezpečná baktéria, ktorá spôsobuje mnohé zdravotné problémy. Britskí odborníci upozorňujú, aby sme s tým prestali.


Sedemdesiatdeväťročný Peter Clarke by vedel o tom rozprávať. Po zdravotných problémoch, ktorým nedávno čelil, už nikdy nespraví tú osudnú chybu – neumyje kurča pred pečením.

Peter trpel nepríjemnými bolesťami žalúdka, kvôli ktorým musel ostať doma skoro týždeň. V priebehu pár dní schudol 4 kilá. Na vine je baktéria campylobacter, ktorá sa preniesla na Petra pri tom, ako umýval kurča. Keď zistil, čo mu spôsobilo zdravotné problémy, vtedy si uvedomil, akému nebezpečenstvu sú mnohí vystavení!

Počet prípadov nakazenia je vysoký

Agentúra Food Standards Agency (FSA) varuje ľudí, aby skončili s umývaním hydiny pred tým, než ho uvaria, inak riskujú šírenie smrtiacej baktérie. Tá je najčastejšou príčinou otravy u ľudí vo Veľkej Británii, ktorí sa ňou nakazia z potravín. Týka sa až 280-tisíc Britov ročne a dokonca ide o častejšie prípady, ako pri nakazení sa baktériou E-coli, salmonelou či listériou.

"Ľudia sa nezveria do rúk odborníkom a nepovedia im, s čím bojujú, takže skutočný počet prípadov nakazenia touto baktériou je pravdepodobne ešte vyšší," hovorí mikrobiológ Bob Martin.

Laboratórne testy na vzorkách z infikovaných ľudí ukázali, že sa kontaminovali campylobacterom nájdeným v hydine. Inými zdrojmi baktérií okrem surového mäsa bolo aj nepasterizované mlieko a neupravená voda.

Prenášajú ju po celej kuchyni

Až 44 percent ľudí umýva kura pred pečením s vedomím, že ho tak zbavia baktérií alebo krvi. Podľa portálu Dailymail.co.uk si ich však umývaním prenášajú na seba, ale aj všade naokolo a po celej kuchyni, nebezpečnú baktériu, ktorá spôsobuje hnačky, žalúdočné problémy a vážnu otravu jedlom.

Tým, že kurča umývate, kvapôčky vody prenesú baktériu campylobacter, ale aj  iné nebezpečné baktérie, ako sú salmonely, na ruky, kuchynský drez či na oblečenie.

"Každý vie, že umývaním hydiny pod tečúcou vodou kvapky vody „cestujú“ až do jedného metra," upozorňuje Bob Martin.

Od hnačky až po artritídu

Ak zjete kontaminovanú potravinu, nič sa nemusí stať. Až neskôr po jednom až piatich dňoch sa môžu prejaviť nepríjemné príznaky. Baktérie totiž majú toxický účinok, spúšťajú zápal, ktorý spôsobuje určité symptómy.

U polovici prípadov sa nakazenie baktériou začína prejavovať po 24 hodinách. Príznaky sú podobné tými pri chrípke. Následne pokračujú hnačkou, ktorá môže obsahovať krv, zvracaním, bolesťami brucha a kŕčmi, ktoré sa podobajú zápalu slepého čreva. Práve vtedy by ste mali piť čo najviac vody, keďže hnačkou a zvracaním stratíte veľa tekutín. Schopnosť tela bojovať s baktériou je ohrozená práve vtedy, keď ste dehydrovaní. U štvrtiny pacientov môže dokonca vyvolať syndróm dráždivého čreva.

U jedného percenta prípadov môže campylobacter vyvolať artritídu, ktorá je zvyčajne krátkodobá, ale niekedy sa môže stať chronickou. Postihuje kĺby, oči, u ktorých spôsobuje zápal spojiviek a močovú trubicu, kde sa prejaví bolesťami pri močení.

Pozor by si mali dávať hlavne deti do piatich rokov a staršie osoby nad 60 rokov, ktorí majú zvýšené riziko vážnych komplikácií, keďže majú oslabený imunitný systém.

Tipy na bezpečnú prípravu kuraťa

1. Surové kura vždy skladujte v čistom a uzavretom obale na spodnej polici v chladničke. Je veľmi dôležité, aby sa kura nachádzalo v dostatočnej vzdialenosti od ovocia a zeleniny.

2. Neumývajte ho!

3. Dôkladne si umyte ruky mydlom a vodou pred tým, než sa dotknete surového kuraťa a tiež po tom, keď budete chcieť manipulovať s niečim iným.

4. Najbezpečnejšie je používať určitú dosku na mäso, pričom ovocie a zeleninu má tiež vlastnú.


5. Kura rozmrazte v chladničke, než vonku na kuchynskej ploche. Môžete ho dať aj do studenej vody, ale len v prípade, že má neporušený obal.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-06-17 19:44:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia