Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Unikátny pacientsky prieskum odhalil slabé miesta v zdravotnej starostlivosti!

Prieskum bol inšpirovaný štatistikami v oblasti kardiovaskulárnych ochorení na Slovensku. Zobraziť galériu (4)
Prieskum bol inšpirovaný štatistikami v oblasti kardiovaskulárnych ochorení na Slovensku. (Zdroj: thinkstock.com)

Nebojte sa povedať to nahlas. To je názov pilotného projektu občianskeho združenia Únia pre zdravšie srdce. Ide o jedinečný prieskum medzi pacientmi s ochoreniami srdca a ciev, ktorý sa konal od februára do apríla 2014. Jeho výsledky vás prekvapia!

O organizácii

Pomáhame pacientom s chorým srdcom – táto veta vystihuje hlavný cieľ občianskeho združenia Únia pre zdravšie srdce, ktoré vzniklo  v decembri 2013. Unikátna organizácia združujúca odborníkov v oblasti kardiológie, pacientov a ich blízkych, sa snaží zlepšiť úroveň liečby a najmä starostlivosť o ľudí trpiacich ochoreniami srdca a ciev. Aby však Únia pre zdravšie srdce mohla postupne meniť súčasnú situáciu, jej členovia musia poznať skutočné potreby a problémy pacientov.

V období od februára do apríla 2014 sa uskutočnil celoplošný skríning medzi pacientmi s ochoreniami srdca a ciev. Išlo o telefonickú formu prieskumu, ktorú vyhodnotila a štatistickou formou spracovala agentúra GfK. Únia pre zdravšie srdce vychádzala zo súčasného stavu poskytovania zdravotnej starostlivosti a z ohlasov verejnosti, podľa ktorých záujmy pacientov, vrátane pacientov s ochoreniami srdca a ciev, sú na Slovensku slabo vyjadrené a málo zohľadňované. 

Zabíjajú nás srdcovocievne ochorenia

Prieskum bol inšpirovaný štatistikami v oblasti kardiovaskulárnych ochorení na Slovensku, ktoré sú naozaj alarmujúce. V celosvetovom rebríčku úmrtnosti (OECD) na srdcovocievne ochorenia sa Slovensko nachádza na jednom z najhorších miest v Európe. V našej krajine je očakávaná doba prežitia pri narodení 62,5 roka. To je v porovnaní s priemerom krajín západnej Európy stále takmer o 10 rokov menej, práve kvôli kardiovaskulárnym ochoreniam. V roku 2012 podľahlo týmto chorobám u nás takmer 30 000 ľudí. Až deväť z desiatich občanov Slovenska má minimálne jeden rizikový faktor pre vznik kardiovaskulárnych ochorení – vysoký krvný tlak, cholesterol, obezita, cukrovka, fajčenie.

Únia pre zdravšie srdce chce túto situáciu postupne zmeniť. Jej cieľom je podporovať prevenciu, ale predovšetkým zlepšiť prognózu a kvalitu života ľudí na Slovensku, ktorí už týmito ochoreniami trpia. Prvým z informačných podkladov o súčasnej situácii pacientov je preto práve pacientsky prieskum Nebojte sa povedať to nahlas.

Až 84 % trpí hypertenziou

Na otázky odpovedalo 650 ľudí vo veku 40 až 79 rokov. Z nich 400 (59%) uvádzalo, že trpí kardiovaskulárnym ochorením alebo diabetom, pričom 84% z nich trpí na hypertenziu. V dotazníku sa pacienti vyjadrovali k otázkam  v niekoľkých oblastiach:

  • Kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.
  • Dostupnosť vyšetrenia v kardiologickej ambulancii.
  • Komunikácia so zdravotníckym personálom.
  • Dostupnosť liekov a dostupnosť modernej liečby na Slovensku.

Prieskum sa skladal z troch častí: 

1) Rozsah zdravotnej starostlivosti za posledných 12 mesiacov

2) Hodnotenie poskytnutej zdravotnej starostlivosti 

3) Farmakoterapiu

Nenavštevujú lekárov

Prvá časť prieskumu, ktorá sa týkala Rozsahu poskytnutej zdravotnej starostlivosti za posledných 12 mesiacov, priniesla viaceré znepokojujúce zistenia. Napríklad nedostatočnú návštevnosť odborných ambulancií napriek vážnemu ochoreniu. Až 12 percent pacientov s kardiovaskulárnym ochorením, respektíve 16 percent diabetikov nenavštívilo žiadneho lekára za posledný rok! Ide skôr o mužov.

Graf: Návšteva lekára v súvislosti s KV ochorením/diabetom.
Zobraziť galériu (4)
Graf: Návšteva lekára v súvislosti s KV ochorením/diabetom.  (Zdroj: Únia pre zdravšie srdce)

Dlhé čakanie na vstupné vyšetrenie

Až 40 percent z tých, ktorí kardiológa za posledný rok navštívili, uviedli, že na vstupné vyšetreniu u kardiológa čakali niekoľko týždňov a dlhšie, niekoľko mesiacov! Najdlhšie sa čaká v Trnavskom a Banskobystrickom kraji.

Graf: Dĺžka čakania na termín prvého vyšetrenia u kardiológa.
Zobraziť galériu (4)
Graf: Dĺžka čakania na termín prvého vyšetrenia u kardiológa.  (Zdroj: Únia pre zdravšie srdce)

Pätnásť percent zúčastnených pacientov malo skúsenosť s hospitalizáciou v minulom roku. Išlo najmä o pacientov s poškodením srdcových chlopní, infarktom myokardu, srdcovým zlyhávaním a cievnou mozgovou príhodou. Až dve tretiny hospitalizácií bolo z dôvodu náhleho zhoršenia stavu. To môže súvisieť práve s nedostatočnou návštevnosťou odborných ambulancií a dlhými čakacími dobami na vyšetrenia. 

S nemocničnou starostlivosťou spokojných 55 % pacientov

Z druhej časti prieskumu venovanej Hodnoteniu poskytovanej zdravotníckej starostlivosti vyplynulo napríklad, že s nemocničnou  starostlivosťou je úplne spokojná len viac ako polovica pacientov. 55 percent hospitalizovaných hodnotilo nemocničnú starostlivosť známkou jedna. Ďalších 24 percent ju hodnotí na dvojku. Priemerná známka, ktorú dostal personál našich nemocníc je 1,7.

Odborné ambulancie boli na tom o niečo lepšie než nemocnice. Jednotlivé parametre ambulantnej zdravotníckej starostlivosti pacienti ohodnotili priemernou známkou 1,2 až 1,6. Najcitlivejšie pacienti vnímajú nedostatok času na rozhovor s lekárom.         

Užívajú viac liekov naraz

Tretia časť prieskumu venovaná Farmakoterapii okrem iného ukázala, že pacienti s kardiovaskulárnymi ochoreniami denne užívajú veľké množstvo liekov - v priemere je to 5 liekov denne. Štvrtina pacientov dokonca užíva sedem a viac liekov denne, počet liekov výrazne rastie so zvyšujúcim sa vekom. Takmer všetci pacienti (96 percent) majú lieky predpísané na dlhodobé užívanie.

Graf: Dlhodobé užívanie liekov predpísané lekárom.
Zobraziť galériu (4)
Graf: Dlhodobé užívanie liekov predpísané lekárom.  (Zdroj: Únia pre zdravšie srdce)

Pacienti sa domnievajú, že sú schopní užívať pravidelne a dôsledne aj zložitejšie kombinácie liekov. Tento dojem pacientov žiaľ nie je v súlade s objektívnymi zisteniami získanými zo zdravotnej dokumentácie a od poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Tu sa ukazuje, že schopnosť pacienta dôsledne užívať veľké množstvo liekov sa znižuje s počtom predpísaných liekov. Podobné prieskumy zamerané výlučne na užívanie liekov tiež ukázali nedostatky v tejto oblasti.

Tieto skutočnosti budú určite predmetom ďalších analýz, ktoré Únia pre zdravšie srdce chystá.

Drahé lieky

S množstvom a spôsobom užívania liekov podľa všetkého priamo súvisia ťažkosti pacientov týkajúce sa farmakoterapie . Pre ¾ pacientov je náročné platiť za lieky, pre polovicu dosť náročné. Viac ako polovica pacientov sa obáva dlhodobých účinkov užívania liekov. Problémy so zapamätaním si všetkých dávok a názvov liekov pacienti nevnímajú  ako podstatné. 

Aké budú ďalšie kroky organizácie?

Na základe tohto prieskumu si UZS do budúcnosti vymedzila 4 základné oblasti ďalšej činnosti.

1,  Pracovať na zlepšení komunikácie zdravotníkov a pacientov, predovšetkým v zmysle edukácie pacienta a posilňovanie komunikačných schopností lekárov.

2, Upozorňovať zodpovedných na existenciu prekážok v poskytovaní kontinuálnej zdravotníckej starostlivosti a jej dostupnosti vo všetkých regiónoch.

3, Podpora a pomoc pacientovi v pravidelnom užívaní liekov a kontrole liečby aj formou vytvorenia osobných liekových knižiek.

4, Vyvíjanie úsilia pre vytvorenie systémových podmienok na znižovanie doplatkov za lieky na kardiovaskulárne ochorenia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9