Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Lekári nechcú registračné pokladnice: Zmenia sa na obchodníkov?

Stanú sa z lekárov obchodníci? (Ilustračná fotografia)
Stanú sa z lekárov obchodníci? (Ilustračná fotografia) (Zdroj: thinkstock.com)

Ambulantní aj zubní lekári odmietajú plán ministerstva financií zaviesť do ambulancií registračné pokladnice. Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) aj Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR s ich povinným zavedením "zásadne" nesúhlasia a takýto návrh považujú za snahu zmeniť lekárov na obchodníkov.


S týmto návrhom počíta program stability, ktorý 14. mája schválil parlament.

"V neštátnom zdravotníctve poskytovatelia zdravotnej starostlivosti nie sú živnostníci, nevzťahuje sa na nich živnostenský zákon... Sme síce v úvodzovkách podnikatelia, ale podnikáme podľa osobitných zdravotníckych zákonov," povedal dnes prezident ASL SR Ladislav Pásztor.

Zabudnú na zdravotný stav pacienta

Poznamenal, že keď sa lekári začnú správať ako podnikatelia, zabudnú na zdravotný stav pacienta a lekársky stav sa zmení na "niečo iné". Upozornil, že žiadna iná krajina povinné registračné pokladnice pre lekárov v zdravotníctve nezaviedla.

Pásztor považuje za prehnané, že by sa u lekárov strácali ročne desiatky miliónov eur. Poukázal na to, že lekári pri prijímaní platieb v súčasnosti vydávajú riadny daňový doklad, ktorý sa dáva do účtovníctva a zdaňuje sa. Myslí si, že v prípade, keď lekárov premenia na podnikateľov, mala by sa otvoriť otázka zrušenia oslobodenia zdravotnej starostlivosti od platby DPH, aby si lekári mohli napríklad pri kúpe prístrojov uplatňovať odpočet DPH.

"Nejde len o tú investíciu, to je najmenej, ide o prevádzku, o náklady spojené so spravovaním týchto údajov," povedal na margo kritiky prezident SKZL Ján Gašič.

Pripravuje sa úprava poplatkov

Tvrdí, že už v súčasnosti je asi tretina práce lekárov administratíva, takto má pribudnúť ďalšia. Upozornil tiež na hrozbu, že sa náklady za registračné pokladnice prenesú cez platby na pacientov.

"Návrh zavedenia registračných pokladníc patrí plne do kompetencie ministerstva financií. Samozrejme, v prípade akýchkoľvek otázok budeme plne súčinní," reagovala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová. Priblížila, že v súčasnosti sa pripravuje úprava poplatkov, ktoré vyberajú ambulantní lekári. "Počas rokovaní s odbornou aj laickou verejnosťou sme zistili, že poplatkov, ktoré lekári vyberajú od pacientov, je niekoľko stoviek," dodala.

Pokladnice od budúceho roku?

Ministerstvo financií (MF) SR podľa svojej hovorkyne Alexandry Gogovej predpokladá, že registračné pokladnice by sa mohli zaviesť od budúceho roku.

"MF chce odstrániť neoprávnené a vylobované výnimky a privilégiá, ktoré v súčasnosti existujú. Všetci podnikatelia by mali mať elektronickú registračnú pokladnicu, preto nastal čas urobiť poriadok, aby sa ďalej nepodvádzalo pri platbách v hotovosti. Pretože tam, kde nie sú pokladne, je disciplína platenia daní veľmi nízka. Toto opatrenie je zamerané na boj proti daňovým únikom," uviedla.

Na otázku, či ministerstvo plánuje osloviť pri úprave tejto problematiky aj zástupcov dotknutých skupín, reagovala Gogová s tým, že zatiaľ od nich nedostali žiadne návrhy. Na margo odhadu únikov v ambulanciách poznamenala, že ministerstvo pri ňom vychádzalo z dostupných štatistických údajov.

Lekár si nemôže účtovať poplatok za výkony poskytovania zdravotnej starostlivosti, ktoré sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Pacientom lekár v súčasnosti vydáva jeden doklad o zaplatení doplatku, prípadne poplatku, a to príjmový doklad.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9