Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Je zdravý životný štýl nezmyslom, ako sa dožiť vysokého veku? Tu je dôkaz!

Jeanne Calmentová vo svojich 117-tich rokoch s cigaretkou, pohárikom alkoholu a úsmevom na tvári.
Jeanne Calmentová vo svojich 117-tich rokoch s cigaretkou, pohárikom alkoholu a úsmevom na tvári. (Zdroj: profimedia.cz)

Ak sa chcete dožiť vysokého veku, mali by ste sa zdravo stravovať a mať dostatok pohybu. To sa považuje za tajomstvo dlhovekosti. Jeanne Calmentová je však dôkazom, že nie vždy to platí. Napriek svojmu nezdravého životnému štýlu sa dožila úctyhodných 122 rokov.

Veľký gurmán s vínom a cigaretou v ruke

Odjakživa sa zdravá výživa a aktívny pohyb považovali za cestu, po ktorej, keď pôjdete, sa môžete dožiť vysokého veku. Príbeh Jeanne Calmetovej však popiera, že zdravý životný štýl je kľúčom k dlhovekosti. Mala totiž množstvo zlozvykov, ktorých sa nevedela vzdať. Fajčenie, pitie portského vína a konzumácia sladkostí! Tomuto všetkému holdovala a napriek tomu sa dožila krásneho veku.

Jeanne od svojich 21 rokoch fajčila cigarety, popíjala alkohol a milovala vysokokalorické jedlá. Bola veľkým gurmánom, ktorý sa nekontroloval a nedával si pozor na to, čo zje. Milovala sladkosti, červené víno a nepohrdla ani gulášom, ktorý si vždy rada dopriala. Lekári ju odhovárali od fajčenia a pitia alkoholu, no ona si nedala povedať. Popri nezdravej strave sa ani zďaleka nevenovala cvičeniu. Len občas sa povozila na bicykli. Dokonca vo svojich stých rokoch ju mohli ľudia vidieť, ako sa preháňa na bicykli.

Lekár Jean-Marie Robine, ku ktorému chodila, potvrdzuje spôsob jej života: „Nikdy nerobila nič zvláštne, aby zostala zdravá.“

Tajomstvo je v spôsobe myslenia

Jeanne má iný recept na dlhý život ako zdravý životný štýl. Nejde pritom o nič zložité. Tajomstvo dlhovekosti podľa nej spočíva v spôsobe myslenia. Stačí pozitívne myslieť, radovať sa z každej maličkosti, nestresovať sa a nerobiť si s ničím ťažkú hlavu. Vo svojom živote bola šťastná, často sa smiala a nevedela, čo je to depresia. Netrápila sa vecami, o ktorých vedela, že sa s nimi už nič nedá robiť.

Myseľ je prepojená s telom

Zrejme na tom určite niečo bude. Čoraz viac vedcov, odborníkov a lekárov tvrdí, že väčšina chorôb má psychosomatické príčiny. Dôležitým článkom problémov je podľa nich práve psychika. Tá sa považuje za všeliek. Dokonca je známych niekoľko prípadov, kedy sa ľudia vyliečili zo smrteľnej choroby len vďaka psychike. Sú dôkazom toho, že myseľ je prepojená s telom.

Vnútorné napätie škodí

Podľa niektorých odborníkov však nie je dobré potláčať hnev a vôbec emócie. Každý zažije vo svojom živote situáciu, ktorá ho nejakým spôsobom rozruší či naštve, preto je prirodzené, ak sa nahnevá. Ide o normálnu ľudskú emóciu. Dusiť v sebe hnev nie je práve najlepšie. Vzniknuté vnútorné napätie totiž môže spôsobiť depresie a oslabiť imunitný systém!

Jeanne Calmentová, ktorá sa už na nás pozerá zhora, však nemusí nič ľutovať vo svojom živote. Prežila ho totiž tak, ako sa patrí: s úsmevom na tvári.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9