Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Blíži sa kalamita komárov: Jedinečné tipy proti hmyzu, ktoré fungujú!

Bráňte sa proti komárom vďaka účinným trikom.
Bráňte sa proti komárom vďaka účinným trikom. (Zdroj: thinkstock.com)

Situácia bude zlá. Zatiaľ čo teplé zimy "vyhnali" do lesov a sídlisk nebezpečné kliešte, najnovšie „zobudili“ i dotieravé komáre. Do dvoch týždňov možno očakávať kalamitu krvilačného hmyzu. Pripravte sa na boj a spoznajte triky, ako sa im ubrániť!

Škorica

V mnohých vedeckých časopisoch sa objavili zaujímavé informácie o účinkoch škoricovej silice. Výskumy ukázali, že štyri zo zložiek škoricovej silice – cinnamaldehyd, cinnamyl acetát, eugenol a anethol dokážu usmrtiť larvy komárov. Cinnamaldehyd je dokonca dvakrát účinnejšia ako hlavná zložka insekticídov. Silica zaberá i na dospelé komáre. Kúpite ju v lekárni či v obchodoch s bylinnými prípravkami.

Paradajka

Predtým než idete spať, položte si ku posteli rozkrájanú paradajku, čerstvé listy vlašského orecha. Dotieravý hmyz nebude mať šancu!

Šalvia

Málokto vie o tom, že účinné v boji proti komárom sú šalviové listy. Stačí, ak ich zapálite v nehorľavej nádobe. Následne sa z nej uvoľní dym, ktorý ich odpudí. Prípadne si môžete naliať do viacerých malých misiek zmes octu, citróna a levandule. Misky porozkladajte po byte a komáre nebudú mať šancu.

Kocúrnik obyčajný

Ak chcete zabrániť, aby vám komáre vleteli do izby, na parapety okien si rozložte črepníky s koncúrnikom obyčajným. Spoľahlivo odpudí komáre!

Cesnak

Cesnak je nielen účinným liekom na rôzne zdravotné problémy, ale poradí si i s komármi. Potrite si okenné rámy cesnakom. Pach, ktorý z neho ide, by ich mal odpudiť!

Vitamín B

Je preukázané, že komáre menej štípu tých, ktorí majú dostatok vitamínu B. Tí, ktorí pravidelne konzumujú mäso, prípadne pijú pivo sa bez problémov ubránia tomuto hmyzu. Dôvodom je pangamín, látka bohatá na vitamín B, ktorú komáre neznášajú. Ak užijete vitamín B, pokožka začne vylučovať špecifický pach, ktoré komáre neznášajú.

Niektoré telové mlieka

Budete prekvapení, ale i niektoré aromatické telové mlieka držia hmyz v dostatočnom odstupe. Samozrejme, záleží na tom, čo obsahujú.   

Kedy si dávať zvýšený pozor?

Ak cvičíte vonku

Komáre majú radi pot a tiež kyselinu mliečnu, ktorá sa uvoľňuje po cvičení. Ak viete, že vonku zúri roj komárov, radšej si zacvičte v interiéri

Ak máte zvýšenú hladinu cholesterolu v krvi

Ak máte ženský cyklus medzi 13. a 18. dňom 

Niekedy vás komáre jednoducho odignorujú, inokedy neviete spočítať štípance na rukách. Môžu za to hormóny. Žena je pre ne najatraktívnejšia práve medzi 13. a 18. dňom ženského cyklu!

Čo robiť, ak vás poštípal?

Nestihli ste zareagovať na útok krvilačného hmyzu? Zrejme tušíte, čo vás čaká. Nepríjemné svrbenie, pálivý pocit a opuch. Svrbenia sa však môžete zbaviť jednoduchým spôsobom! Stačí vám k tomu obyčajná kovová lyžička. Dajte ju nachvíľu pod prúd horúcej vody. Teplú lyžičku potom priložte na miesto, kde vás pohrýzol komár. Nechajte ju tam niekoľko minút. Odložte lyžičku a hneď pocítite úľavu! Teplo z lyžičky má totiž upokojujúci účinok na pokožku, ktorá vás vďaka tomu prestane svrbieť. Použite tento jednoduchý trik kedykoľvek, ak vás začne svrbieť pokožka. Určite je to lepšie, ako si zbytočne ranu rozškrabať a podráždiť.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9