Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pravda, z ktorej vám bude zle: Na týchto miestach sa nachádzajú výkaly

Výkaly a baktérie sa nachádzajú aj na klávesnici.
Výkaly a baktérie sa nachádzajú aj na klávesnici. (Zdroj: thinkstock.com)

Výkaly nepochybne patria do záchodu. Lenže nájdete ich aj na takých miestach, s ktorými prichádzate každý deň do kontaktu! Ako je to možné? Málokto si uvedomuje, čo v skutočnosti robí. Môžeme si za to sami!

Mobilné telefóny

Budete prekvapení, ale mobilné telefóny sú najčastejšie kontaminované výkalmi. Stačí si nesprávne vyčistiť ruky po tom, ako vyjdete zo záchoda a baktérie sa vám usadia na mobilných telefónoch. Navyše, niektorí si zvyknú nosiť mobilné telefóny aj na záchod, kde telefonujú.

Nákupné vozíky

Štúdie z univerzity v Arizone zistili, že nákupné vozíky obsahujú viac baktérií a výkalov ako dokonca eskalátory. Vozíkov sa denne dotknú stovky ľudí, z ktorých nie každý má čisté ruky. Rukoväť preto „osídľuje“ množstvo baktérií! Niektorí to vyriešia tak, že antibakteriálnymi obrúskami prejdú po rukoväti, či v ojedinelom prípade si nasadia rukavice na jedno použitie.

Počítačová klávesnica

Klávesnica je pre baktérie doslova rajom! Britská štúdia odobrala vzorky z 33 náhodne vybraných klávesníc. Prišla na to, že štyri z nich boli zdraviu škodlivé. Obzvlášť nebezpečné sú klávesnice počítačov na verejných priestranstvách, napr. v knižniciach, ktoré navštevuje množstvo ľudí.

Nezabúdajte na pravidelné čistenie klávesnice s použitím špeciálneho spreja alebo iných prostriedkov.

Dámska kabelka

Na záchode nie je ani zďaleka toľko baktérií ako v kabelkách! Nájdete v nich nielen peňaženku, diár, kľúče, parfém či krém na ruky, ale aj výkaly. Viac ako 30 % žien si nikdy nevyčistilo svoju kabelku, preto sa niet čomu čudovať, ak sa v nej nájdu stopy ľudskej i zvieracej stolice.

Množstvo žien v kabelke nosí nákup, oblečenie a niekedy aj tenisky na cvičenie. V niektorých kabelkách nájdeme len tak pohodenú tyčinku na zasýtenie, vysypané žuvačky a mince. Najšpinavší je však krém na ruky a mobilný telefón, kvôli ktorému sa do tašky najčastejšie dostanú stopy výkalov. Veľa ľudí si totiž mobil zvykne brať na záchod. Najhoršie sú na tom kožené kabelky, keďže ich textúra predstavuje ideálne podmienky pre rast a šírenie baktérií.

Žabky

Sú lacné, nohy sa v nich nepotia a „dýchajú“, preto sú ideálne na leto. Reč je o obľúbených žabkách, ktoré vlastní snáď každý. Keďže ich zvykneme často nosievať, keď je horúco a teplo, zvyknú sa na ne „nalepiť“ baktérie z výkalov, koži či choroboplodných zárodkov. O to horšie je to vtedy, ak trávite veľa času so žabkami na nohách na miestach, kde sa zdržiava veľa ľudí, napr. areály verejných kúpalísk, toalety či autobusové zástavky.

„Na žabkách nájdeme výkaly, moč, sliny, zvratky či zvierací trus. To všetko sa nachádza nielen na verejných toaletách, ale aj na chodníkoch. Nenoste ich často, striedajte ich s inou obuvou,“ upozorňuje Dr. Philip M. Tierno Jr., riaditeľ Klinickej mikrobiológie a imunológie na Langone Center v New York University Medical.

Nevýhodou žabiek je ich tenká podrážka, ktorá predstavuje veľmi malú ochranu nôh nielen pri chôdzi, ale aj pred nebezpečnými baktériami.

Bazény

Viete, v čom sa kúpete každé leto? Hygienici v Atlante skúmali vzorky filtrov z bazénov, vodných parkov a iných rekreačných vôd. O to viac boli prekvapení, keď zistili, že 58 vzoriek obsahovalo škodlivé baktérie E.coli, ktoré sú z ľudských výkalov! Za všetko môžu plavci, ktorí sa poriadne neosprchujú pred tým, než vstúpia do verejného bazéna. Tak kontaminujú vodu škodlivými látkami.

Stáva sa tiež, že mnohí z nich do vody vstupujú aj tesne po tom, ako vyjdú zo záchoda či ochorejú na hnačku. Potvrdila to správa z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. Je nepríjemné pomyslieť aj na to, že množstvo ľudí sa v takej vode nielen kúpe, ale ju aj prehĺta.

Riešením by bolo nechodiť do bazéna, ak máte hnačku, pred plávaním použiť sprchu a hlavne nezabúdať na pravidelné umývanie rúk po použití toalety.  

Ďalšie miesta

Nebezpečné baktérie a výkaly na nachádzajú aj na týchto miestach:

  • Záchodová doska.
  • Vaňa.
  • Peniaze.
  • Kuchynská hubka.
  • Vypínač.
  • Diaľkové ovládanie.
  • Sedadlá v kinách.
  • Soláriá.

Nikdy neviete, aký typ baktérie, kde nájdete! Dávajte si pozor a nezabúdajte na dostatočnú hygienu rúk.

Ľudia kedysi kvôli nedostatočnej hygiene rúk zomierali. Prečítajte si na Vyšetrení, kedy a ako si umývať ruky!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9