Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Šokujúce zistenie: Angelina Jolie nemusela prísť o svoje prsia!

Angelina Jolie si dala minulý rok odstrániť prsia, aby znížila riziko vzniku rakoviny.
Angelina Jolie si dala minulý rok odstrániť prsia, aby znížila riziko vzniku rakoviny. (Zdroj: SITA)

Zákerná rakovina si nevyberá. Môže postihnúť kohokoľvek. Keď herečke Angeline Jolie hrozilo zvýšené riziko rakoviny prsníka a vaječníkov, nečakala a hneď si dala chirurgicky odstrániť prsia. Dnes by sa však dalo tomu predísť obyčajnými liekmi!

Pred rokom šokovala Angelina Jolie verejnosť po tom, čo oznámila, že podstúpila obojstrannú mastektómiu – chirurgické odstránenie prsníkov. V jej rodine sa objavila nebezpečná rakovina, ktorá si vyžiadala svoju obeť. Zabila jej milovanú matku. Keďže sa herečka bála o svoj život, musela podstúpiť operáciu. Lekári zistili, že je nositeľkou génu BRCA1 a hrozilo jej až 87-percentné riziko vzniku rakoviny prsníka. Dnes by však túto skutočnosť zrejme riešila inak a neprišla by o prsníky!

Pomôžu lieky na zníženie estrogénu

Výskumní pracovníci zo Severného Írska urobili obrovský prelom v boji proti karcinómu prsníka a vaječníkov. Vďaka nim už existuje nová nádej pre ženy, ktoré sú nositeľkami, nesúcimi génovú mutáciu.

Vedcom z Centra pre výskum rakoviny a bunkovej biológie, ktorí sa zaoberajú výskumom rakoviny, sa po štyroch rokoch podarilo zistiť, že ženy s mutáciou BRCA1 sa môžu vyliečiť ľahko dostupnými liekmi. Podľa nich lieky používané na zníženie estrogénu by mohli ušetriť ženám utrpenie zo straty ich pŕs. Navyše, mohli by mať deti, keďže by neprišli o svoje vaječníky.

„Mohli by sme použiť tieto lieky na chemické zníženie produkcie estrogénu u žien, ktoré by potom nemuseli podstúpiť operáciu,“ povedal vedúci výskumu Dr. Kienan Savage pre Mirror.

V súčasnosti je asi jedna z 1000 žien vo Veľkej Británii nositeľkou mutácie BRCA1. Až doteraz bola chirurgia jediným spôsobom, ako by sa znížilo riziko vzniku rakoviny. Vďaka novej liečbe by sa ženy mohli vyhnúť ovariektómií, čo je chirurgické odstránenie vaječníkov a tým pádom by mohli otehotnieť.

Poškodenie DNA = rakovina

Nový výskum Dr. Kienana Savagea a profesora Paula Harkina dokazuje, že existuje priama súvislosť medzi vysokými hladinami estrogénu a poškodením DNA, čo spôsobuje rakovinu pŕs a vaječníkov.

Vedci prišli na to, že bunky u žien s mutáciou BRCA1 nemôžu účinne bojovať proti vysokým hladinám estrogénu, ktoré sú v ženských prsiach a vaječníkoch, takže sú náchylnejšie k poškodeniu DNA .

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9