Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Koniec vyhasínaniu ľudských životov: Tento objav nás zachráni pred infarktom

(Ilustračná fotografia)
(Ilustračná fotografia) (Zdroj: profimedia.sk)

Všetkým častiam tela sprostredkúva kyslík a živiny a odvádza z nich škodlivé látky. Funguje nepretržite bez oddychu po celý ľudský život. Správne fungovanie srdca môže byť otázkou života a smrti. Čo ak zrazu prestane biť, ako má?

Väčšine ľudí  nebije srdce rovnomerne a pravidelne. Niektoré druhy porúch srdcového rytmu sú takmer neškodné, no iné sa môžu stať človeku osudnými. Srdcová arytmia sa považuje za tichú hrozbu. Spôsobuje ju zvýšená elektrická aktivita srdca a môže viesť k cievnej mozgovej príhode, či dokonca k smrti. Vedci však odhalili unikátny spôsob, ako predísť srdcovým ochoreniam!

Ako zariadenie funguje?

Výskumníci z University of Illinois a Washington University v St Louis vytvorili špeciálnu membránu pomocou 3D tlačiarne. Táto membrána je elastická a vybavená malými elektródami, ktoré monitorujú činnosť srdca a udržujú jeho rytmus. Na rozdiel od existujúcich kardiostimulátorov a implantovateľných defibrilátorov, toto nové zariadenie je tenké, pružné a navrhnuté tak, aby sa dalo presne natiahnuť na srdce.

Po tom, ako sa dá na srdce, sieť špecializovaných elektród priebežne sleduje jeho elektrickú aktivitu, aby ho po celé dni udržala v zdravom tempe. Zariadenie dokáže spolupracovať aj s ostatnými orgánmi v tele. Vedci zdôraznili, že senzory na srdci využívajú signály nervového systému a zabezpečujú regulovanie srdcového tepu.

Vedci predstavili tento výskum na králičom srdci. Tím vedcov viedol John Rogers, ktorý vynašiel toto zariadenie. Igor Efimov z Washington University mu ho zase pomohol navrhnúť a otestovať.  

Zachráni pred srdcovou smrťou

Keďže toto zariadenie udržuje normálnu činnosť srdca, vďaka nemu by sa tak predišlo arytmii či infarktu, ktorý zabíja množstvo ľudí. Ide o veľký pokrok, keďže by zabránil srdcovej smrti a dal tak nádej ľuďom, ktorých trápia srdcové ochorenia.

"Keď zariadenie zachytí také katastrofické udalosti ako srdcový infarkt alebo arytmiu, môže aplikovať terapiu na vysokej úrovni," povedal Igor Efimov, biomedicínsky inžinier.

Tento prevratný objav má však jeden háčik. Musíme si naň počkať, pre ľudí by mal byť k dispozícii až o 10-15 rokov.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9