Mocní spojenci pri boji s rakovinou: Tieto bylinky vás ochránia pred smrteľnou chorobou!

Bylinky sú výborné v boji proti mnohým chorobám. (Ilustračná fotografia)
Zdroj: profimedia.sk
2014-03-05 20:00:00

Nielenže dobre voňajú a dodávajú chuť našim jedlám, ale môžu pomáhať pri boji s chorobami. Príroda nám dáva skutočné bohatstvo v podobe byliniek, ktoré nás môžu ochrániť aj pred zákernou rakovinou. Pozrite sa, ktoré sú najúčinnejšie!

Prírodné zbrane proti rakovine:

Zamat amurský

Rakovina pankreasu sa považuje za najsmrteľnejšiu formu rakoviny. Ľudia na ňu často zomierajú, lebo sa môže rýchlo šíriť. Navyše, je ťažké ju odhaliť v ranom štádiu, keďže príznaky sa často neprejavujú. Proti rakovine slinivky brušnej, teda pankreasu, je účinný prastarý čínsky liek. Ide o výťažok z kôry rastliny - zamat amurský, ktorý je pomocníkom v boji proti onkologickým ochoreniam. Rastlina je veľmi vzácna a starodávna. Má najsilnejší antibakteriálny účinok. Bráni fibróze, t.j. vzniku veľkého počtu jaziev okolo rakovinového nádoru. Práve kvôli fibróze klesá účinok protirakovinových prípravkov na nulu. Pacienti s rakovinou pankreasu majú dôvod na radosť. Majú možnosť liečby aj napriek fibróze.

Vilcacora – mačací pazúr

Jednou z najznámejších liečivých rastlín, pochádzajúcich z Juhoamerického kontinentu konkrétne z Peruánkach And, je Vilcacoca (Uncaria tomentosa). U nás je známa pod názvom mačací pazúr. Táto posvätná rastlina Inkov obsahuje liečivé zložky – skupiny alkaloidov, teda zlúčenín, ktoré zaujímajú prvé miesto medzi liečebnými substanciami rastlinného pôvodu. Nájdete v nej aj flavonoidy, taníny, steroly a iné.

Vilcacora má množstvo liečivých účinkov na ľudský organizmus, vrátane protirakovinových, protizápalových, antiepileptických a imunostimulačných. Taktiež je výborným antioxidantom a znižuje krvný tlak. Extrakty z tejto rastliny brzdia rast rakovinových buniek rakoviny pľúc, vaječníkov, kože, nádorov mozgu, žalúdku i leukémie a lymfónov typu B. Aby toho nebolo málo, je vynikajúci na posilnenie imunitného systému, chráni epiteliálne bunky pred zmenami vedúcimi k nádorovému bujneniu. A taktiež zabraňuje vzniku vredových chorôb.

Rastlina sa vo veľkom používa na rôzne druhy rakoviny od ľadvín a močových ciest, cez rakovinu prostaty, pľúc a dýchacích ciest, zažívacieho traktu, ženských pohlavných orgánov a rakoviny prsnej žľazy. Vynikajúci je aj v prevencii proti rakovine. Okrem toho má využitie pri zápalových ochoreniach, od zápalov kĺbov, ľadvín, pľúc, močového mechúra atď. Ukázalo sa, že je účinná v liečbe artrózy, rôznych kožných ochorení, v menopauze, vysokého krvného tlaku, cukrovky, kŕčových žíl, ale aj pri psychických chorobách ako je depresia, stavy úzkosti atď.

Mačací pazúr zoženiete v lekárni ako doplnok stravy vo forme tabletiek alebo čaju. Pri kúpe jedného balenia, kde je 120 tabliet, zaplatíte okolo 18 eur. Môžete si kúpiť aj 100 gramové balenie čaju. Aj keď je lacnejšie, jeho príprava je o čosi náročnejšia.

Palina ročná (Artemisia Annua)

Vedci objavili látku, účinkujúcu proti rakovine, v rastline Artemisia Annua, u nás známou pod názvom palina ročná. Rastlina sa využívala v tradičnej čínskej medicíne, napr. proti malárii. Vedci z Washingtonskej univerzity už pred 20 rokmi začali skúmať možnosti jej nasadenia pri liečbe rakoviny. Objavili látku artemisinín, izolovanú z paliny ročnej, ktorá podľa vedcov zabíja rakovinové bunky tisíckrát účinnejšie než lieky využívané v súčasnej onkológii. Údajne predstavuje sľubnú nízkonákladovú liečbu rakoviny, keďže je lacná a netreba ju podávať injekčne. Dokonca je vraj špecifickejšia ako tradičná chemoterapia a výborná je hlavne na rakovinu prsníka. Vedci sa báli vedľajších účinkov tejto látky, no zistili, že sú veľmi nízke.

Palina ročná sa používala na liečbu mnohých ochorení už od pradávna. Je pôvodom z Ázie, ale od stredoveku sa pestuje aj v Európe. Číňania bylinu používajú ako korenie a pridávajú ju do šalátov.

Rastlinu si môžete vypestovať aj doma. Semená paliny ročnej kúpite približne za 0,83 eur v špecializovaných obchodoch, ktoré sa zaoberajú predajom semien všemožných druhov rastlín.

Kurkuma a závor

Takmer každý ich má v kuchyni, no málokto vie, aké silné majú účinky. Korenie žltej až oranžovej farby, kurkuma, má schopnosť potláčať rast niektorých nádorov v žalúdku, v prsiach, hrubom čreve a koži. Obsahuje fenolický pigment kurkumín, ktorý je silnejším antioxidantom než vitamín E.

Zázvor zase obsahuje veľa gingerolov, čo sú fenolické antioxidanty. Sú nositeľmi protizápalových vlastností, ktoré bránia bujneniu rôznych druhov nádorov. Tak ako kurkuma, aj zázvor obsahuje kurkumín, ktorý podporuje vylučovanie karcinogénnych látok z tela. Čajová lyžička mletého zázvoru ako prídavok do jedla by mala byť každodennou záležitosťou.

Kurkumu mletú zoženiete v obchodoch so zdravou výživou. Aj keď na ňu natrafíte aj v klasickom obchode, kúpte si ju radšej v obchode s biopotravinami, kde máte zaručenú jej kvalitu. Kúpite ju za 2 eurá. Z kurkumy si môžete spraviť čaj: vložte koreň do vody a varte 15 minút. Pite ho hlavne pri chrípke a zvýšenej teplote. Koreň kurkumy kúpite v špecializovaných obchodoch, ktoré sa venujú predaju bylín.

Ďalšie bylinky a koreniny na rakovinu

  • Mäta.
  • Ženšen.
  • Rozmarín.
  • Kari.
  • Bazalka posvätná.
  • Chilli papričky.

Tieto bylinky sú výbornou prevenciou a účinnou podpornou liečbou rakoviny. Nikdy však nezanedbávajte liečbu pod dohľadom lekára!

2014-03-05 20:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia