Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Jediná droga, ktorú musíte skúsiť: Dokáže s vami spraviť zázraky

Zamilujte sa! Vtedy sa zvýši hladina oxytocínu, vďaka ktorému sme šťastnejší.
Zamilujte sa! Vtedy sa zvýši hladina oxytocínu, vďaka ktorému sme šťastnejší. (Zdroj: profimedia.sk)

Už v dávnych dobách sa snažili alchymisti vynájsť okrem iných vecí aj elixír – nápoj lásky. Podarilo sa! Zistili, že existuje hormón lásky oxytocín, vďaka ktorému sú ľudia šťastnejší, menej podliehajú stresu a majú úspech pri opačnom pohlaví.

Čo s nami dokáže urobiť?

Oxytocín s nami dokáže spraviť divy! Tento hormón ovplyvňuje aktivitu pravej časti mozgu tzv. amygdaly. Tá reaguje na negatívne podnety ako stres, hnev či depresie. Preto sa s ním cítime šťastnejší! Nielenže sú ľudia s vysokou hladinou tohto hormónu priateľskejší, vzťahy s opačným pohlavím nadväzujú lepšie ako tí, ktorým chýba a vyskytuje sa u nich menej depresií, pôsobí ako prirodzené analgetikum.

Taktiež chráni pred pôrodnými komplikáciami a mozog bábätka pred poškodením. Zaujímavé je zistenie, že ak sa malým deťom nedostáva materinskej lásky a starostlivosti, majú nižšiu hladinu oxytocínu. Tento fakt spôsobí, že sa správajú k matke i ostatným ľuďom nepriateľsky.

Účinky oxytocínu

  • Vyvoláva pocit celkovej pohody a sebaistoty.
  • Odstraňuje depresie.
  • Pomáha nadviazať vzťah matky a dieťaťa po pôrode.
  • Mal by odstraňovať poruchy erekcie, keďže sa zistilo, že viagra po užití zvyšuje hladinu oxytocínu.
  • Zvyšuje odolnosť proti bolesti.

A ako si zvýšiť hladinu tohto hormónu? Vyplavuje sa pri takých príjemných činnostiach ako je napr. obdobie zaľúbenosti, sexuálne vzrušenie či pôrod.

Pomáha chorým ľuďom?

Veľký objav len nedávno zistili odborníci na Mediterranean Institute of Neurobiology. Oxytocín dokáže ovplyvniť výskyt ochorení ako sú autizmus a epilepsia u detí! Podľa nich dokáže tento zázračný hormón znižovať množstvo chloridu, ktorého nadbytok na medzibunkovej úrovni môže viesť okrem iného aj k autistickým prejavom.

Vedci zablokovali u myší pred pôrodom pôsobenie hormónu. Následne zhodnotili, aký vplyv to malo na potomkov skúmaných myší. Výsledkom bolo vykazovanie autistického správania u myší vo formách, v akých sa zvykne prejavovať u zvierat. Na základe toho vedci tvrdia, že regulovanie hormónu by mohlo proti týmto spomínaným chorobám pôsobiť preventívne.

U autistov je charakteristické, že žijú vo vlastnom svete a ťažko dokážu nadviazať priateľské kontakty. Práve oxytocín by im mohol pomôcť. S ním by sa dostali cez pomyselnú hranicu, ktorá je medzi nimi a zdravými ľuďmi. Aspoň spoznajú, čo je to šťastie!

Neskôr by sa mali zrealizovať epidemiologické štúdie, ktoré by zachytávali nadmerný výskyt chloridu u bábätiek po narodení a jeho následky. Bolo by tiež zaujímavé skúmať situácie, kedy sa naopak oxytocín nevytvára, ako je to napr. pri plánovaných cisárskych rezoch.

Droga na predaj

Oxytocín by pokojne mohol byť drogou, ktorú by užívali ľudia s nízkym sebavedomím. Hormón lásky sa už predáva v niektorých krajinách, kde ho nájdete pod názvom Elixír dôvery. Vraj si ho stačí nastriekať na oblečenie a hneď sa ostatným ľuďom budete zdať priateľskejší a sebaistejší! Otázkou ostáva, či to skutočne funguje. Hormón lásky totiž sám nespôsobuje tieto príznaky. Pôsobí na oblasť mozgu, ktorá je spojená s pocitom šťastia.

U nás sa používa liek s oxytocínom výhradne v nemocnici a má sa podávať pod dohľadom kvalifikovaného zdravotníckeho personálu. Je výborný napr. na vyvolanie pôrodu a potratu, poruchy činnosti maternice, či na predmenštruačné napätie.

Nezabúdajte na pohladenie

Láska, dotyky a objímanie sú veľmi dôležité pre udržanie zdravia, vytváranie partnerských vzťahov, pre udržanie rodiny i dobrého fungovania celej ľudskej spoločnosti. Nezabúdate na ne v každodennom zhone? Pohladili ste dnes svoje dieťa, partnera či babičku? Hlavne dnes, na Valentína, by ste im mali venovať zvýšenú pozornosť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9