Fit môžete byť aj bez liekov: Stačia vám zázrační pomocníci z domácnosti

Buďte plní vitality a zdravia pomocou jednoduchých trikov, ktorými si posilníte imunitu.
Zdroj: photl.com
2014-02-13 06:00:00

Nemusíte siahať hlboko do vrecka a stať sa pravidelným návštevníkom lekárne, aby ste si podporili imunitu. Sú aj oveľa jednoduchšie spôsoby, ako byť fit a prežiť zimné obdobie bez choroby.

1. Pomocník z domácnosti: Žiarovka

Ako pomáha: Zlepšuje náladu

Zimu možno prirovnať k deke, ktorú na vás niekto hodí. Sivé mraky zakrývajú oblohu, zatiaľ čo vaše telo túži skôr po slnku a život sa stáva bremenom. Cítite sa pod psa a už len vstať ráno z postele je nadľudský výkon. Nedostatok slnka totiž znižuje hladinu hormónu šťastia serotonínu.

Tmu z duše spoľahlivo vyženie svetlo! Sadnite si do miestnosti, kde môžete zhasnúť svetlo. Vezmite posuvnú lampu so 60-wattovou žiarovkou a posaďte sa meter od nej.  Spočiatku je lampa vypnutá. Zapnite ju a dívajte sa do nej jednu minútu. Potom ju zhasnite. Sústreďte sa na záblesk svetla, ktoré máte pred sebou, pokiaľ úplne nezmizne.

2. Pomocník z domácnosti: Vankúš navyše

Ako pomáha: Ničí kašeľ

Ak vás trápi kašeľ, určite ste si všimli, že vám ani v noci nedá spať. Okolo pľúc a priedušiek sa vyskytujú chĺpky menom cília. Tie sa narovnávajú a nemôžu posúvať vrstvu hlienu, ktorý sa preto hromadí. Ak si hlavu podopriete ešte jedným vankúšom, chĺpky ostanú v pôvodnom stave. To sa však týka skôr vlhkého, hlienového kašľa. Ak vás trápi suchý, dráždivý kašeľ, skúste si dať prst do ucha a zľahka ním zatriasť.

Pozor však na kašeľ, zhoršujúci sa v noci, pri ktorom sa vám ťažko vydychuje. Môže totiž znamenať rozvíjajúcu sa astmu.

3. Pomocník z domácnosti: Fľaša whisky

Ako pomáha: Likviduje bolesť v krku

Niektorí odborníci odporúčajú kloktať whiskey s vodou. Údajne je však najlepšie alkohol vypiť. Vyrobte si liečivý nápoj! Vyžmýkajte polovičku citrónu, pridajte trochu horúcej vody, lyžicu whiskey a lyžičky medu. Ak nepijete alkohol, kloktajte radšej slanú vodu.

4. Pomocník z domácnosti: Žuvačka bez cukru

Ako pomáha: Udržiava uši v kondícii

Studený vietor a chlad spôsobuje v zime často nepríjemné zdravotné problémy, ako sú bolesti uší. Hlavne ich zápal patrí k častým ochoreniam počas zimného obdobia. Keď máte chrípku a smrkáte, hlien sa vám tým dostáva so ušnej trubice. Vedci sú presvedčení, že riziko vzniku zápalu uší sa znižuje o polovicu, ak žuváte žuvačku päťkrát. Čim to je? Akt žuvania totiž posúva hlien z ucha. Navyše, do žuvačiek bez cukru sa pridáva sladidlo xylitol, ktoré napáda baktérie spôsobujúce tento problém.

5. Pomocník z domácnosti: Fľaša horúcej vody

Ako pomáha: Posilňuje imunitu

Je to také jednoduché! Na posilnenie imunity vám stačí obyčajná fľaša horúcej vody. Priložte si ju k hrudníku. Teplom posilníte činnosť buniek T-lymfocitov, ktoré sú základom obranných funkcií organizmu. Tieto bunky sa vytvárajú práve na mieste pod hrudnou kosťou.

6. Pomocník z domácnosti: Kuchynský valček

Ako pomáha: Zohreje nohy

Namierte si to do kuchyne a nájdite kuchynský valček. Je totiž skvelým pomocníkom, ako sa spoľahlivo zbaviť studených nôh. Prechádzajte si ním po chodidlách približne 3 minúty. Krv sa vám rozprúdi a navyše vám pomôže natiahnuť šľachy, takže sa vám bude ľahšie chodiť.

2014-02-13 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia