Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Olympionici dostanú kondómy: Nakopne ich sex k športovým triumfom?

Športovci dostali na olympiáde od organizátorov kondómy.
Športovci dostali na olympiáde od organizátorov kondómy. (Zdroj: profimedia.sk)

Podporujú ich aj v intímnom živote. Organizátori zimnej olympiády rozdanú športovcom v Soči údajne vyše 100-tisíc kondómov. Mali by si však športovci dávať pozor, kedy budú mať sex? Ako pôsobí sex na ich športový výkon?

V týchto dňoch žije Slovensko zimnou olympiádou v Soči, kde má svojich športovcov. Do povedomia verejnosti sme sa dostali zatiaľ vďaka biatlonistke Anastasie Kuzminovej, ktorá s prehľadom porazila svoje súperky z iných krajín a získala zlatú medailu.

Vybavení kondómami

Podľa serveru TMZ by mali byť športovci v Soči vybavení kondómami. Ako povedal zástupca Medzinárodného olympijského výboru, distribúcia prezervatívov v olympijskej dedine je súčasťou zapojenia sa výboru do prevencie proti HIV a AIDS.

Hry trvajú 17 dní, počas ktorých bude mať každý z približne 2 800 športovcov k dispozícii 35 kondómov. Snáď sa už nezopakuje nepríjemná situácia, ktorá sa stala počas letnej olympiády v Sydney pred štrnástimi rokmi. Vtedy mali športovci k dispozícii 70-tisíc kondómov, ktoré im však nestačili. Podľa americkej futbalistky Hape Soloovej sa sexu venuje vo voľnom čase až 70 až 75 percent olympionikov.

Ovplyvní ich športový výkon?

Sex je zdravý a človek sa pri ňom výborne odreaguje. Niet divu, že padne vhod i športovcom. Má však nejaký vplyv na ich športový výkon, ktorý musí byť počas olympijských hier stopercentný?

Niektorí tréneri odmietajú, aby mali ich športovci sex pred dôležitými zápasmi. Podľa nich uberá sily a minimálne deň pred súťažou by nemali súložiť ani masturbovať. V skutočnosti však neexistuje žiadna dôveryhodná štúdia, ktorá by to potvrdila.

Vedci zo Ženevskej univerzity sa rozhodli zistiť, aká je pravda. Švajčiarski odborníci sledovali výkonnosť pätnástich vrcholových atlétov a futbalistov po sexe či rôzne dlhšom sexuálnom pôste. Zistili, že sex pár hodín pred športovou udalosťou nemal žiadny vplyv na ich výkonnosť. Menšia zmena však nastala v prípade atlétov. Pri predvádzaní športového výkonu boli viac vystresovaní, pričom pred dvoma hodinami mali sex.

Bez ejakulácie?

Športovci si môžu dopriať sex, ale možno by mali naň zabudnúť tesne pred športovým výkonom. Navyše, bez vyvrcholenia. Ejakulácia totiž vyvoláva u mužov spánok. Cítia sa po nej malátni a príjemne unavení. Naopak, ak si doprajú sex bez vyvrcholenia, podľa niektorých trénerov akoby ožili a ich energia je silnejšia.

Sex áno, prebdená noc nie

Sex deň či pár hodín pred výkonom športovcov negatívne neovplyvní. Možno by len mali zvážiť, či si ho doprajú pár minút pred športovou udalosťou. Je to na každom z nich. Iné však je prebdieť celú noc. Pred výkonom potrebuje totiž každý športovec kvalitný a dlhý spánok.

Zaujímavé fakty o sexe a športovcoch

  • Pre boxera Tomi Kid Kovácsa je sexuálny akt pred nástupom do ringu rituálom. Pre spravodajský portál noviny.sk sa priznal, že sex je jednou z vecí, ktorú potrebuje tesne pred zápasom.
  • Na šampionáte v roku 2002 nigérijský kouč Festus Onigbinde nariadil hráčom počas vrcholného turnaja sexuálnu abstinenciu. Podľa neho sú ženy hybnou silou nesústredenia a rozrušenia. Nakoniec to Nigérii k ničomu nebolo. Neprebojovala sa ani zo základnej skupiny a Onigbinde dostal padáka.
  • Brazílsky futbalový strelec Romario prehlásil, že správny kanonier musí najprv skórovať v posteli.
  • Paul Hunter je šampiónom v snookeri. V roku 2001 vo finále B&H Masters prehrával s Fergal O´Brienom. Zaujímavé je, že po nočnom „relaxe“ so svojou priateľkou akoby zázrakom otočil súboj vo svoj prospech.

Aký má pozitívny vplyv?

Je preukázané, že sex má na ľudský organizmus množstvo pozitívnych zdravotných účinkov, ktoré ocenia aj športovci. Nemali by sa ho preto úplne vzdávať!

  • Posilňuje imunitu. Športovci, od ktorých sa očakáva čo najväčší výkon, sa vďaka nemu stanú imúnni voči chorobám. Pravidelný sexuálny styk je spojený s vyššou hladinou protilátok - imunoglobulínov, ktoré chránia organizmus pred nachladnutím a inými infekciami.
  • Vyplavujú sa hormóny šťastia – endorfíny. Športovci sú šťastnejší a darí sa im.
  • Odreagujú sa pri ňom. Aspoň na chvíľu myslia na niečo iné ako na prípravu na dôležitý zápas, ktorý ich stresuje.
  • Zlepšuje spánok. Môže za to hormón lásky – oxytocín, ktorý sa dostáva z tela von pri orgazme. Podporuje dobrý spánok, ktorý športovci obzvlášť potrebujú. Sex deň pred dôležitým zápasom je preto absolútne neškodný.
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9