Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Hrozivé zistenie: Slovensko vedie v spotrebe pervitínu a marihuany

Slovensko sa v spotrebe pervitínu a marihuany umiestňuje spomedzi krajín Európskej únie na popredných miestach.
Slovensko sa v spotrebe pervitínu a marihuany umiestňuje spomedzi krajín Európskej únie na popredných miestach. (Zdroj: SITA)

Slovensko sa v spotrebe pervitínu a marihuany umiestňuje spomedzi krajín Európskej únie na popredných miestach. Ukazujú to porovnania meraní vedcov zo Slovenskej technickej univerzity (STU) s európskymi štatistikami.

Kde sa drogy najviac užívajú?

Vedci na základe analýz vzoriek odpadových vôd zistili, že najvyššia spotreba drog je v Bratislave, čo platí v prípade pervitínu, kokaínu, marihuany či extázy.

V prípade pervitínu sa na Bratislavu "doťahujú" len Piešťany a s odstupom Zvolen a Banská Bystrica. V prípade extázy tiež Piešťany, Trenčín a Banská Bystrica. V prípade marihuany Banská Bystrica, Piešťany a Košice. V spotrebe marihuany je SR v popredí. Petržalka sa zaraďuje medzi prvých 10 miest s najvyššou spotrebou marihuany, aj keď výrazne zaostáva napríklad za Amsterdamom, Parížom alebo Barcelonou. Merania vedcov tiež ukázali, že extáza je na Slovensku víkendovou drogou.

V prípade liekov je poradie iné

Bratislava vedie na Slovensku rebríček spotreby drog. V prípade liekov je poradie rozdielne, napríklad pri analgetiku Tramadol vedú kúpeľné miesta Piešťany a Banská Bystrica, kde je na kanalizáciu napojené aj Národné rehabilitačné centrum Kováčová. Merania tiež potvrdili vysoké koncentrácie antibiotík v odpadových vodách.

Odborníci teraz hľadajú metódy, ako si môžu čistiarne s týmito odpadmi poradiť. Výskum ukazuje, že najmenej sa darí čistiarňam vysporiadať s psychoaktívnymi látkami ako antidepresíva, kokaín, metadón a najlepšie degradujú látky biologického pôvodu, teda marihuanu. Informovala manažérka pre komunikáciu STU Andrea Settey Hajdúchová.

Okruhlica: Situácia s drogami nie je až taká hrozná

Situácia s drogami, ktorých zvyšky našli vedci v odpadových vodách, či s užívaním lieku Tramal nie je na Slovensku podľa hlavného odborníka ministerstva zdravotníctva pre medicínu drogových závislostí Ľubomíra Okruhlicu taká, ako sa javí z médií.

"Veľká časť súvisiacich medializovaných informácií, až na výnimky, bola z odborného medicínskeho hľadiska výrazne nevyvážená a prehnane skreslená," skonštatoval.

Hlavný odborník poukázal, že napríklad pri interpretovaní výsledkov skúmania odpadových vôd, ktoré realizuje Slovenská technická univerzita, v súvislosti so spotrebou drog treba zachovať opatrnosť. Výhrady má napríklad k výsledkom o spotrebe pervitínu, pričom poukazuje, že veľká časť zachytenej látky pochádza z voľnopredajných liekov proti prechladnutiu a nádche.

"Len časť našimi chemikmi zachytených látok by tak mohla byť pripísaná na vrub drog - pervitínu," doplnil Okruhlica.

Odborník tiež vysvetlil, že liek Tramal, ktorý sa teraz spomínal v súvislosti s jeho zneužívaním na stredom Slovensku, nemožno v lekárskej praxi stotožňovať s heroínom.

"Pri zvažovaní každého lieku, či má byť kontrolovaný podľa zákona o omamných a psychotropných látkach, a teda ľudovo považovaný za potenciálnu drogu, sa vždy zvažujú jeho benefity verzus riziká pre zdravie ľudí. Pôsobenie na zmiernenie utrpenia chorých, čo je tlmenie bolesti v prípade Tramalu, je výhodou lieku, ktorá ďaleko prevyšuje výskyt jeho možných nežiaducich účinkov ako pomerne zriedkavo sa vyskytujúcu medializovanú závislosť," zhrnul.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9