Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľké varovanie vedcov: Pripravte sa na nečakané pandémie

Vedci ako prví na svete skúmajú ochorenie človeka vtáčou chrípkou.
Vedci ako prví na svete skúmajú ochorenie človeka vtáčou chrípkou. (Zdroj: photl.com)

Svet sa musí pripraviť na to, že vírusy chorôb, postihujúcich doteraz len zvieratá, môžu začať preskakovať na ľudí a vyvolávať nepredvídateľné pandémie! Na to upozorňujú taiwanskí vedci celý svet. Pripravme sa preto na najhoršie! Vedci ako prví na svete skúmajú ochorenie človeka vtáčou chrípkou. Kmeň vtáčej chrípky, o ktorom sa domnievali, že nemôže nakaziť ľudí, sa preukázal v máji tohto roku u 20-ročnej Taiwanky, ktorú v máji hospitalizovali s pľúcnou infekciou. Hrozí pandémia?

Prvý prípad nákazy?

Lekári dvadsaťročnú ženu liečili antibiotikami a liekom Tamiflu a po liečbe ju prepustili domov. Výter z jej hrdla poslali do Taiwanského centra pre kontrolu chorôb, kde experti zistili prítomnosť vtáčej chrípky H6N1, hojne rozšíreného medzi kurčatami na ostrove. Vyšetrovateľom sa však nepodarilo zistiť, ako sa nakazila.  Aj keď symptómy chrípky zistili aj u členov jej rodiny a známych po tom, čo s nimi strávila istý čas, H6N1 sa ani u jedného z nich nepotvrdila.

Žena pracovala ako predavačka v lahôdkach, no do styku so živými vtákmi údajne neprichádzala. Na druhej strane, v susedstve jej bydliska ľudia chovajú kačice, husi a sliepky. Je zatiaľ otázne, ako sa do jej organizmu vírus dostal.

Nemusí ísť pritom o prvý prípad nákazy človeka týmto kmeňom vtáčej chrípky. Až v posledných rokoch sa totiž vykonávajú presné detailné rozbory. Je preto pravdepodobné, že ide len o prvý prípad, ktorý vedci odhalili.

Holandská virologička Marion Koopmansová z Národného inštitútu pre verejné zdravie a životné prostredie vyzýva na zvýšenie úsilia, aby sa zaznamenali problematické kmene chrípky, skôr ako prejdú zo zvierat na ľudí a vyvolajú globálnu epidémiu.

Niektoré kmene vtáčej chrípky sú mutantné

Ľudská medicína sleduje skupinu vtáčej chrípky už od roku 1996, kedy sa v Číne objavili prvé prípady napadnutia človeka vtáčím vírusom kmeňa H5N. Ten zabil už viac ako 600 ľudí. Nebezpečnými sú aj ďalšie kmene vtáčej chrípky. Niektoré sú vysoko mutantné a nepostihujú len zvieratá, ale aj ľudí. Príkladom je prasacia chrípka H1N1, ktorá pred štyrmi rokmi nakazila na celom svete okolo 50 miliónov ľudí, z ktorých približne desať tisíc zomrelo.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9